Gairebé 14.000 persones de més de 80 anys poden vacunar-se de la quarta dosi

Comença la campanya de vacunació de la quarta dosi contra la Covid-19 i la grip a Terrassa i arreu de Catalunya

Inici de la campanya de vacunació de la quarta dosi de la Covid-19 i la grip
Inici de la campanya de vacunació de la quarta dosi de la Covid-19 i la grip | Marina Torras
26 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:51h
Aquest dilluns s'han administrat les primeres quartes dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Terrassa i arreu de Catalunya. Així ha començat la nova campanya de vacunació, que enceta amb aquesta primera fase destinada a la població major de 80 anys. La vacunació es durà a terme a les residències i als centres sanitaris, que s'encarregaran de contactar amb aquest gruix de població, que engloba gairebé 14.000 persones de la nostra ciutat (2.346 residents i 11.639 que no estan en residències). L'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) i el CST seran els encarregats d'administrar les vacunes. 

"Començarem la vacunació a les residències, però de manera progressiva i en paral·lel començarem la vacunació de les persones majors de 80 anys als seus centres d'atenció primària. Des del mateix centre se'ls avisarà i se'ls donarà dia i hora perquè puguin venir a vacunar-se", confirma l'Estefania Uña, Responsable de la Gestió del Servei de Vacunes de MútuaTerrassa. D'aquesta manera, enguany no hi haurà un punt de vacunació concret ni una vacunació centralitzada. S'ha començat a vacunar també al personal sanitari que treballa en residències, i de manera esglaonada es vacunarà a la resta de personal sanitari, sociosanitaris i de farmàcies. 

A més, també ha començat la vacunació contra la grip. S'administraran al mateix moment a les persones de més de 80 anys que ho desitgin la vacuna bivalent contra la Covid-19 (la Pfizer que inclou la soca original i la soca Òmicron) i la de la grip. En total, MútuaTerrassa disposa d'unes 50.000 dosis contra la grip per a la població de més de 60 anys i col·lectius de risc. 

"No hi ha augment d'efectes secundaris ni disminució de la capacitat de crear anticossos pel fet d'administrar les dues vacunes alhora. Funcionen igual de bé juntes", continua Uña. La intenció és arribar a un 70% de població de més de 60 anys vacunada un cop s'obri aquest segon període de vacunació, ja que l'any passat les xifres arreu de Catalunya es trobaven al voltant del 40% i d'un 47% amb persones de més de 80 anys. 

La campanya de vacunació contra la Covid-19 serà esglaonada arreu de Catalunya. La intenció és arribar a vacunar a la major part de gent possible de més de 80 anys, per tal que a mitjans d'octubre es pugui obrir la vacunació a gent de més de 60 anys i a col·lectius de risc. Quan s'arribi a aquesta segona fase, la població que compleixi amb aquest grup d'edat i que ho desitgi podrà demanar hora per vacunar-se a través de La Meva Salut. 

De la tercera a la quarta dosis ha d'haver passat un mínim de 5 mesos. En cas que hi hagi hagut una infecció per Covid-19, les persones de més de 80 anys o que formin part de grups de risc i el personal sanitari hauran d'esperar-se 3 mesos per a poder-se vacunar. 

Primers vacunats a Terrassa

En Pedro Luís Camarero, de 93 anys, i la Lucía Sánchez, de 87, han estat dels primers terrassencs que s'han oferit per vacunar-se simultàniament de la quarta dosi de la Covid-19 i de la grip. Ambdós són residents de la Casa Vapor Gran MútuaTerrassa, on s'han vacunat aquest matí. En Pedro s'ha vacunat de les quatre dosis a la mateixa residència, i la Lucía és la segona vegada que es vacuna en aquest centre. 
 


"Recomano a tothom que es vacuni. Em seguiré vacunant de cada dosi nova que treguin, i també de la grip", expressa en Pedro. Ell va passar la Covid-19 el passat març, de la mateixa manera que la Lucía i bona part dels residents de la Casa Vapor Gran MútuaTerrassa. Ambdos afirmen, però, que van passar-ho lleu gràcies a la vacuna. 

"La pandèmia m'espantava molt al principi, però amb les vacunes em sento molt protegida", manifesta la Lucía després que el personal sanitari li hagi administrat les dues vacunes, la de la Covid-19 a l'esquerra i la de la grip a la dreta.