Un taller del TNT sobre transvestisme per sensibilitzar els infants genera controvèrsia

Alguns col·lectius conservadors es mostren en contra de la proposta del festival cultural, mentre que l'Ajuntament de Terrassa en defensa l'esperit trencador

Imatge promocional  del taller Drag Kids
Imatge promocional del taller Drag Kids | Festival TNT
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 17:41h
El festival Terrassa Noves Tendències impartirà els pròxims 1 i 2 d'octubre un taller de transvestisme amb el qual convida els infants a reflexionar sobre la flexibilitat de gènere a través de la interacció amb tres Drag Queens.

Drag Kids! és un espectacle-taller amb performance adreçat a canalla d'entre 6 i 12 anys, fet que ha generat recel entre col·lectius conservadors. Alguns usuaris han criticat la proposta amb comentaris a les xarxes socials de l'Ajuntament de Terrassa i a les seves pròpies, com el partit polític PP Terrassa, que ha al·legat que el taller no hauria d'estar adreçat a infants. 
 

A banda, el grup parlamentari de Vox ha demanat al Departament de Cultura que en doni explicacions. El regidor de Ciutadans de Terrassa, Javier García, ha declarat que: “Un taller que planteja qüestions tan sensibles com la identitat de gènere cal que sigui conduït amb respecte i sobretot amb un altíssim rigor pedagògic”, i ha avançat que el seu grup municipal demanarà més informació al Ple municipal de setembre sobre "la implicació del consistori en aquesta activitat del Festival TNT adreçada a infants de la nostra ciutat”. 

El consistori dona ple suport a l'activitat, tot defensant la pluralitat i recalcant que el festival TNT, que celebrarà enguany la 15ena edició, es basa a oferir propostes trencadores i mostrar les noves tendències artístiques. De la mateixa manera, el taller té el suport de Promoció Cultural del Govern. 

 81402

El taller Drag Kids! té una durada de dues hores i un cost de 5 euros pels infants, que poden anar acompanyats d'un màxim de dos adults. Hi ha programades dues sessions: el dissabte 1 d'octubre a les 18 hores al Centre Cívic President Macià, i el diumenge 2 d'octubre a les 12 hores a la Casa de la Música.

La proposta planteja que les famílies puguin interactuar amb tres drag-queens en un camerino gegant ple de roba, convertit en un "laberint de colors, pestanyes postisses i purpurina". L'activitat convida els assistents a preguntar-se a través d'un joc "quin cos els agradaria construir" per a ells mateixos. L'artista, coreògrafa i travesti Sara Manubens és l'encarregada del taller. L'equip de Manubens (Symphony of the Seas) va dirigir el mateix al Mercat de les Flors de Barcelona amb anterioritat. 

"Tindrem l'oportunitat d'obrir mires i imaginar-nos més enllà del que la societat ens va dir que érem a la casella de sortida", ha afegit el text promocional del taller. Els impulsors de l'activitat garanteixen un ambient de "calidesa, seguretat i cura compartida". Ressalten que es tracta de "jugar i introduir el tema de la flexibilitat de gènere des de la plasticitat i el transvestisme", i d'oferir noves eines als adults per abordar eventuals nous dubtes dels infants sobre la identitat.

El TNT com a "motor" de la creació
EL TNT, coproduït per l'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat i amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Cultura, es durà a terme enguany entre el 28 de setembre i el 2 d'octubre. Hi ha programats 24 espectacles, quatre dels quals són propostes familiars, i 15 estrenes de companyies nacionals. 

Durant la recent presentació del festival, la directora, Marion Betriu, reivindicava el TNT com a "motor" de la creació. "Seguim incentivant el teixit dels artistes dels nous llenguatges, que sovint es mouen en un terreny on és més difícil que rebin suport, però que alhora són les artistes que configuren l'escena del futur", assegurava.