Cicle de conferències per rememorar la Riuada del 62 a Terrassa

L'Arxiu Històric de Terrassa organitza un seguit d'activitats per commemorar el 60è aniversari dels fets, que és aquest diumenge

Riuada del 62 a Terrassa
Riuada del 62 a Terrassa | Arxiu Històric de Terrassa
LaTorre
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:23h
Aquest diumenge 25 de setembre farà 60 anys de la riuada de 1962, un seguit d'inundacions que van provocar la catàstrofe hidrològica més gran de l'Estat i van marcar profundament la comarca del Vallès Occidental, especialment les ciutats de Terrassa i Rubí

Per commemorar l'aniversari, l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental - Arxiu Històric de Terrassa organitza un seguit d'activitats a partir d'aquest dilluns, que tindran lloc a la Sala d’Actes de l’Arxiu (C/Baldrich 268, Terrassa). El cicle de conferències La Riuada del 62. Perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès Occidental s’inicia el 27 de setembre a les 18.30 hores amb la intervenció del Dr. Manel Márquez, amb la conferència titulada Les conseqüències socials de la riuada: el moviment veïnal

En aquest cas, es vol destacar la força del moviment veïnal de l'època. Després del tràgic episodi, es va fer evident l’absència d’efectivitat inicial del règim en els moments més tràgics de la catàstrofe i va mostrar com l’autogestió del veïnatge va permetre fer front a la supervivència i subsistència en els dies immediatament posteriors a la riuada. 

La següent conferència serà el 25 d’octubre a les 19 hores amb el Dr. Martí Marín, professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. El doctor farà una conferència titulada Suburbialització: Immigració al Vallès a la postguerra, tractant com la immigració va tenir un paper fonamental per entendre l’evolució urbanística de les nostres ciutats els anys després de la riuada. 

La tercera conferència tindrà lloc el 3 de novembre a les 18.30 hores, per Anna Martínez i Susanna Escalera, de l’Associació de nens desapareguts de la riuada del 1962, sota el títol de Les víctimes, les altres veus de la Riuada del 62.

Per últim, el 29 de novembre a les 18.30 hores es tancarà el cicle de conferències amb la intervenció de l'historiador Jaume Parras, amb la conferència titulada 25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme.

Exposició itinerant

El 29 de novembre, coincidint amb l’última conferència, i sota el comissariat de Jaume Parras, es presentarà una exposició i un catàleg sobre la Riuada del 62 al Vallès Occidental a la Sala d’Actes de l’Arxiu (exposició que anirà itinerant pels diversos municipis de la nostra comarca). També es presentarà una sèrie de noves activitats didàctiques enfocades per escoles d’educació primària, secundària i batxillerat sobre la Riuada del 62 que es començaran a realitzar pròximament a l’arxiu.