Gairebé 20.000 alumnes comencen el curs dilluns a Terrassa

L'Ajuntament vol garantir la mobilitat segura i sostenible als centres educatius

Els alumnes d'Infantil i Primària comencen aquest dilluns
Els alumnes d'Infantil i Primària comencen aquest dilluns | César Font
Redacció
02 de setembre del 2022
Actualitzat el 05 de setembre a la 13:07h
19.817 alumnes de la ciutat iniciaran el curs d'Infantil i Primària a Terrassa el pròxim dilluns, 5 de setembre, amb jornada continuada fins a l'octubre i activitats de lleure després del menjador. Pel que fa a dimecres, 7 de setembre, seran 10.854 els estudiants que començaran el curs a Secundària. Els alumnes de Formació Professional començaran més endavant, també al setembre. 

Com cada any, l'Ajuntament de Terrassa ha preparat un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat dels alumnes en els seus desplaçaments als centres educatius. La Tinenta d'alcaldia de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha explicat que aquest curs, ja sense Covid, és necessari "reforçar els avenços fets durant els últims anys per la igualtat d'oportunitats i l'equitat educativa és el nostre objectiu perquè es consolidin": reducció de ràtios, millor distribució d'alumnat més programes complementaris i de millora de l'educació dins i fora de l'horari lectiu, tarificació social i millora de l'orientació de cara al futur.  

A l'Educació Infantil, una de les principals novetats és la reducció de les ràtios a P3, situant-se en 20 alumnes a tots els centres de la ciutat, tant als públics com als concertats. Ara com ara hi ha 1.815 alumnes matriculats a P3, i 150 més que estan en llista d'espera perquè es van inscriure fora de termini. Aquests infants seran escolaritzats abans que acabi la setmana vinent. 

Secundària, 2.568 alumnes començaran 1r d'ESO, 130 menys que el curs passat. La novetat en aquesta etapa de l'educació obligatòria, l'Institut Jaume Cabré oferirà en fase pilot el Batxillerat General, i també ha entrat en el programa Magnet amb l'ESCAC, com l'escola Joan Marquès Casals. L'Institut Vallès, per la seva banda, està en procés de fusió cap a Institut Escola, i ha establert la seva aliança amb la UPC: així, Terrassa tindrà el primer centre públic per a alumnes de 3 a 18 anys i, a més, al costat d'una escola bressol pública. 
 
Les escoles bressol municipals començaran el 12 de setembre. La principal novetat és la gratuïtat del curs d'infantil de 2 anys, cosa que ha fet que les llars d'infants hagin omplert totes les places disponibles. Davant d'aquesta situació, i atès que es troben a la seva màxima capacitat, el govern municipal treballa amb la previsió de construir noves escoles bressol en els pròxims anys a la ciutat.

Pel que fa a les places de Necessitats Educatives Especials, s'ha sobrepassat el 100% de l'oferta que s'ha fet a tots els centres de la ciutat, cosa que per a Ciurana suposa que "s'ha fet molt bona feina de detecció i acompanyament per part de l'equip de l'Oficina Municipal d'Escolarització i la inspecció", una feina que arriba "a nivells de precisió molt elevats que ens demanen actuar amb atenció molt individualitzada".
 

L'Ajuntament facilitarà la mobilitat sostenible a les escoles Foto: Adrià Costa


Acompanyament en la mobilitat
L'Ajuntament subvencionarà una T25 als acompanyants d'infants de P3 als quals s'hagi assignat una plaça d'ofici lluny del domicili - més d'1,5km o més de 20 minuts caminant -, unes 20 famílies en total.

Aquest curs serà el segon que les escoles conviuran amb les noves àrees de vianants que ha posat en marxa l'Ajuntament a la zona del centre de la ciutat, i el primer en el qual seran efectives les sancions. S'han enviat cartes a totes les escoles per tal que puguin informar les famílies dels alumnes de les alternatives d'accés a l'escola, i recordant la importància de col·laborar entre tots per millorar les condicions ambientals i de seguretat viària de l'entorn dels centres. 

Per a Lluïsa Melgares, tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, aquest treball de l'Ajuntament va enfocat a fer una "ciutat millor, més segura", ja que es tracta d'un benefici que "repercutirà en tot el conjunt de la ciutadania, amb un entorn més segur i, sobretot, més saludable". Així, el Consistori insisteix a les persones que portin els estudiants a les escoles en vehicle privat que és necessari evitar la saturació de les zones pròximes als centres educatius, i no ocupar voreres, carrils o parades d'autobús i no obstaculitzar passos de vianants o carrils de circulació.

"La posada en marxa de les àrees de vianants va suposar un pas més cap a la Revolució Verda que s'impulsa des de l'Ajuntament", ha afirmat Melgares. L'objectiu és donar resposta a l'emergència climàtica i alhora crear una ciutat "més compacta, còmoda, verda i sostenible", pel que es fa necessari que la ciutadania es conscienciï de la importància d'anar a l'escola a peu, en bicicleta, en transport públic o qualsevol altre mitjà de mobilitat sostenible.

El servei municipal d'autobusos mantindrà una oferta del 100% a l'inici del curs escolar, però es preveuen reforços puntuals en cas que es detecti algun problema en alguna línia. La previsió inicial és el reforç de les línies L8, L4 i L12, i els horaris, temps d'arribada i informació de servei es podrà consultar a través de l'app de TMESA. Pel que fa als bitllets, es consolida la T-16, que permet viatjar de manera gratuïta als menors de 16 anys, i des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre es bonificarà un 50% el preu de la T-15 (de 18,10 a 9 euros).
 

101 agents de la Policia Municipal de Terrassa garantiran la seguretat als entorns escolars Foto: Rafel Casanova (BCF)


Dispositiu policial
La Policia Municipal posarà en marxa el dispositiu especial d'inici escolar de regulació del trànsit i de protecció escolar, que comptarà amb 101 agents operatius. Aquest dispositiu s'iniciarà el dilluns, 5 de setembre i es mantindrà durant les dues primeres setmanes del curs per garantir la seguretat i mantenir la fluïdesa en el trànsit.

Tanmateix, la Policia recorda a la ciutadania que cal respectar les normes i tenir cura de l'autoprotecció: els principals responsables de garantir la protecció dels escolars són els progenitors i les mateixes escoles, per això cal tenir cura a l'hora de circular i també evitar comportaments incívics que poden ocasionar situacions de risc. 

Aquests són els talls de carrers previstos al voltant de les escoles: 
  • Escola Abat Marcet, al c. Eduard Marquina (entre l’avinguda Abat Marcet i el carrer Lleida)
  • Escola Andersen, al c. Pérez Galdós (entre Ramon i c. Colom)
  • Escola Enxaneta. Al C/Alcoi (C/Sometent Castella-C/dels Jocs Olímpics)
  • Escola El Vapor, al c. Giralt i Serrà (entre ps. 22 de Juliol i c. Joan Abelló i Bufí)
  • Escola Fatima, al C/Vacarisses ( C/Arenys de Mar-Sabadell)
  • Escola França, als carrers Pi i Maragall i Frederic Soler (entre ps. 22 de Juliol i Ausiàs March)
  • Escola Isaac Peral, al carrer Alexander Bell (entre Isaac Peral i Pare Llaurador)
  • Escola Joan Marquès, a l’avda. Del Vallès (vial lateral, entre avda. Béjar i Rambla Francesc Macià)
  • Escola Lanaspa, a c. Pantà (entre Pau Claris i la Rasa)
  • Escola Crespinell, a c. Pantà (entre Pau Claris i la Rasa)
  • Escola Martí, a c. Doctor Ferran (entre c. Manresa i Rambla Francesc Macià i Roca i Roca-Historiador Cardús)
  • Escola Mare de Déu del Carme, a c. Francesc Salvans (entre avda Abat Marcet i c. Autonomia)
  • Escola Ramón y Cajal, a C/Estansislau Figueras (Ramón y Cajal – Joaquím Costa)
  • Escola Sagrat Cor, a c.Pare Font (entre Gasòmetre i Sant Sebastià i entre Torras i Bages i pl. Jaume Jover), i carrer Roger de Llúria (entre Gasòmetre i Sant Sebastià)
  • Escola Serra de l’Obac, al c. De la Forja (entre els carrers de Castellterçol i avda de la Lacetània)
  • Bisbat d’Egara, al c. Viveret (entre Baldrich i Topete)
Tenen un tall permanent:
  • Escola Marià Galí, a carrer vinyoles
  • Escola Ponent, a c. Rafael Campalans (entre ctra Olesa i c. Palet i Barba)
  • Escola Tecnos, al c. Sant Jaume (entre Puig Novell i Topete)