droga

Terrassa, la quarta ciutat vallesana amb més electricitat defraudada per cultius de marihuana

Endesa obre una quinzena d'expedients, la segona localitat on més s'inicien

per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 2 d'agost de 2022 a les 16:20 |
Un dels cultius de marihuana descoberts | Mossos d'Esquadra
El desmuntatge de cultius de marihuana a Terrassa i al Vallès Occidental és una constant, amb cops policials que acaben amb persones denunciades o detingudes. Per elaborar aquestes plantacions, a gran escala, majoritàriament es fa un ús fraudulent de la xarxa elèctrica i en aquest particular rànquing vallesà la ciutat ocupa el quart lloc.

Endesa va tancar 2021 amb 15 expedients oberts i 2,51 gigawatt-hora (GWh) recuperats -també coneguts quilowatts fantasma-. És la segona localitat del Vallès Occidental on més casos s'han detectat i la quarta on més energia s'ha estafat, pràcticament el 12% de la comarca.


Curiosament, a Rubí s'ha donat un registre semblant, amb el mateix nombre d'expedients, però una energia de 2,74 GWh. En canvi, a Polinyà hi ha hagut cinc incoacions i 2,44 GWh d'energia.

Un dels cultius en una nau industrial Foto: Policia espanyola


Precisament, aquesta mateixa situació s'ha reproduït, més o menys, a Ripollet en comparació amb Sabadell, que lidera el rànquing (27 casos i 4,13 GWh). Tot i tenir menys cultius identificats (8), s'ha rescatat 4,12 GWh. Així que entre les dues poblacions han gairebé monopolitzat la meitat dels registres comarcals.


El 15% dels expedients catalans al Vallès Occidental


Les dades presentades per la companyia han posat de manifest que entre 2018 i 2021 s'ha duplicat el frau a Catalunya. L'any passat es van iniciar 684 expedients, dels quals 103 es van ubicar al Vallès Occidental, cosa que suposa el 15% del total. Això representa uns 21,31 GWh d'energia recuperada i que equivaldria al consum de 6.088 llars en un any.


Tal com ha especificat l'empresa elèctrica el consum mitjà d'una plantació de marihuana pot arribar a l'equivalent de 80 habitatges o més, depenent de la seva dimensió. A més, ha apuntat el risc que implica la manipulació de la instal·lació, amb possibilitat de provocar un incendi.

 

Participació