50 anys del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el primer de l'Estat

Amb els anys s'ha anat ampliant el perímetre i actualment encara es podria protegir més zona natural que afecta tres comarques: el Vallès Occidental, el Bages i el Moianès

El monestir de Sant Llorenç del Munt el 1956.
El monestir de Sant Llorenç del Munt el 1956. | Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.
LaTorre
24 de juliol del 2022
Actualitzat el 25 de juliol a les 12:04h
Un 24 de juliol del 1972 -avui fa 50 anys- s'aprovava per primera vegada a l'estat espanyol un pla especial per protegir una zona natural. En concret, la resolució del ministeri d'Habitatge donava llum verda per la protecció de 2.655 hectàrees del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Va ser la primera protecció després de la creació dels primers parcs nacionals el 1918.

La Diputació de Barcelona va impulsar la protecció de Sant Llorenç del Munt i l’Obac a partir de 1969 pels valors singulars del paisatge i per avortar operacions urbanístiques que podrien posar en perill la serra. Unes demandes que feien sobretot grups d'excusionistes locals en aquesta zona i també en d'altres del país.

Un any després, el 9 de juliol de 1970 el Consell de Ministres havia aprovat un decret on declarava Sant Llorenç del Munt “paisatge pintoresc” a proposta de la Direcció General de Belles Arts del Ministeri d’Educació. Amb la declaració de parc natural, per primera vegada es fixava  com a objectiu d’un espai natural protegit la compatibilitat entre la protecció del medi natural i el manteniment dels aprofitaments tradicionals, considerant , com diu la memòria del Pla, la “tutela i possible millora de l’anomenat paisatge humanitzat” i afegint que un “aprofitament racional constitueix un indubtable valor que cal tenir present en la protecció de la natura i el paisatge”.

Va ser l'any 1975 quan va néixer el Servei de Parcs Naturals, Protecció de la Natura i Medi Ambient. Aquell mateix any es va aprovar la Llei d’espais naturals. Actualment, el parc natural està gestionat des de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i és un dels 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals.

Un Parc Natural, tres comarques
Format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac i amb la Mola (1.101m) i el Montcau (1.056 m) com a cims emblemàtics, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac compta amb una superfície protegida de 13.694 hectàrees repartides entre dotze municipis de tres comarques: Granera i Monistrol de Calders (Moianès), Mura, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort i Sant Vicenç de Castellet (Bages) i Castellar del Vallès, Matadepera, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Terrassa i Vacarisses (Vallès Occidental). 


Després d’un primer pla d'ordenació del parc el juliol de 1972 amb la declaració de parc natural per part de l’estat espanyol, el 1982 es va aprovar un nou pla especial per aturar el creixement de les urbanitzacions que l'envoltaven, ampliant-se el seu àmbit fins a 9.638 hectàrees protegides. El 1998 es va ampliar de nou la superfície protegida, amb un nou pla especial que sumava 4.055 hectàrees més fins a la delimitació actual.

No obstant això, actualment, el Parc Natural treballa ara en una nova ampliació. Enguany els ajuntaments de Castellbell i el Vilar i Viladecavalls han demanat formar-ne part i Terrassa, Vacarisses, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet i Matadepera han sol·licitat ampliar el seu perímetre de protecció. Tècnics del Parc treballen conjuntament amb els dels municipis per definir una proposta que, un cop tancada, es presentarà a la Generalitat de Catalunya, que és qui té la competència d’ampliar els límits del Parc Natural.

La celebració, al novembre
Per celebrar els 50 anys del Parc Natural es farà un acte institucional el 23 de novembre durant la X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac a Sant Vicenç de Castellet. Serà una taula rodona, moderada pel director del Parc Natural, Àngel Miño, amb presència dels promotors de l’espai protegit o directors que ha tingut el Parc en aquest anys, com ara Lluís Paluzie. La primera trobada es va fer el 18 de desembre de 1987 a Matadepera. 

 

Altres activitats previstes són una acció de voluntariat, el 17 de setembre, amb el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, i, el 3 de desembre, Dia Internacional de la Discapacitat, una jornada divulgativa, sobre de l’accessibilitat als espai naturals, amb tallers, rutes i itineraris (amb Joëlette) als entorns de la Casa Nova de l’Obac. La cloenda dels actes es preveu ja el 2023 amb la inauguració d’una exposició permanent al Centre d’Informació del Coll d’Estenalles.