La segona unitat d’atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals de Catalunya estarà a Terrassa

L'equipament estarà ubicat a tocar de la plaça de Can Roca

Solar on es construirà la unitat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals.
Solar on es construirà la unitat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. | GSV
22 de juliol del 2022
Terrassa serà la segona ciutat de Catalunya en tenir una unitat integral d’atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals. El ple municipal d'aquest mes de juliol ha aprovat la cessió dels terrenys a la Generalitat de Catalunya perquè es pugui construir aquest nou equipament. 

El primer Barnahus (casa dels nens, en islandès) es va posar en marxa a Tarragona l'any 2020 i ara Terrassa ha començat el tràmit, aprovat per unanimitat, per fer-lo realitat a la ciutat. La voluntat de la Generalitat és estendre el projecte a tot el territori. En concret, s'ubicarà a la parcel·la situada al carrer Alexandre de Riquer, 71, cantonada amb Voluntaris Olímpics, a tocar de la plaça de Can Roca. 


El centre que ja està en marxa té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són d'una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg i un treballador-, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. I, de l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.