El sector econòmic diu que la cessió del 30% de l’HPO no és viable a Terrassa

El regidor d'Urbanisme, acusa al “lobby econòmic de manca de solitaritat” per afrontar el problema de l’habitatge

La mesura preveu regular el preu del 30% dels habitatges de nova construcció.
La mesura preveu regular el preu del 30% dels habitatges de nova construcció. | ACN
Laura Hernández
21 de juliol del 2022
El Gremi de la Construcció del Vallès, la patronal Cecot, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i la Cambra de la Propietat rebutgen la decisió municipal d’aplicar la cessió del 30% a habitatge protegit a la ciutat. Els agents econòmics han presentat conjuntament un paquet d’al·legacions a l’avanç de modificació puntual de POUM que tramita l’Ajuntament, aprovat en el ple del mes de maig. 

"La mesura és incorrecta i innecessària a Terrassa", ha comentat Joan Planas Comerma, secretari General de la Cambra de la Propietat. El dirigent ha comparegut aquest matí acompanyat del president de la Cecot, Xavier Panés, del president de la Cambra de Comerç, Ramon Talamàs, i del president del Gremi de la Construcció, Toni Palet. El representant dels constructors afirma que els números “no s’aguanten” a una ciutat on “hi ha poca diferència entre els preus del mercat lliure, que estan entorn dels 2.550 o 3.600 euros m2, i de l’habitatge protegit (HPO), que està entre els 2.300 i els 2.400 euros”.

Els agents econòmics defensen que la mesura farà “inviable” l’obra nova a la ciutat per què “els números no surten. Qualsevol promoció a la qual imposis un 30% d’HPO és negativa econòmicament. Cap inversor invertirà”.

Palet ha posat com a exemple una promoció de 600 metres quadrats en la que “el 30% es destina a serveis, escales i ascensors. Et queda sostre per edificar 2 o 3 pisos. Serà inviable”. La mesura també compromet, diu, les grans promocions. “En un projecte de 1.000 metres, si destines un 30% a instal·lacions i un 30% a HPO, et quedaran 400 metres. Amb els costos del sol, llicències, materials… els grans constructors acabaran invertint a altres ciutats”.

A banda de la viabilitat econòmica de les noves promocions, els constructors estan convençuts que la tramitació de la cessió del 30% per a HPO a Terrassa paralitzarà l’edificació d’obra nova. “Es paralitzaran les llicències. Durant més de quatre anys no hi haurà promocions immobiliàries noves a la ciutat“, ha anunciat el president del Gremi de la Construcció del Vallès.

La proposta dels agents econòmics
Recorden que l’Ajuntament, amb el que, expliquen, mantenen “un diàleg permanent, fluid i positiu“, disposa de “80.000 metres quadrats de sostre públic” a la ciutat. Els constructors proposen que el posi a disposició dels privats per edificar HPO. “Seria fàcil desenvolupar-lo. L’endemà de l’oferta hi hauria cua d’inversors. La mesura donaria feina al sector, que podria estar treballant l’endemà”.

Els representants dels agents econòmics afirmen que la decisió municipal es basa en “estudis amb mancances econòmiques” i que la mesura serà “contraproduent. Estan traslladant al privat la càrrega, li demanen que pagui la festa. Aquesta no és la manera de resoldre el problema de l’habitatge a la ciutat”, comenta Planas.

El regidor d'Urbanisme desmeteix els empresaris
El govern de la ciutat ha sortit al pas de les crítiques dels agents econòmics a la decisió municipal d’aplicar la cessió del 30% a habitatge protegit a Terrassa. El regidor d’Urbanisme, Carles Caballero,nega que la mesura no tingui viabilitat a la ciutat perquè farà insostenibles econòmicament les noves promocions. “La rendibilitat de les promocions està entre un 15 i un 20% a la ciutat i baixaria un 5%“, comenta Caballero. Així ho prova l’estudi econòmic que acompanya l’expedient urbanístic. “Està fet per importants economistes -defensa el regidor- i és rigorós”.

El govern de la ciutat veu en “els lobbys econòmics una manca de solidaritat a l’hora d’afrontar un problema que ells no tenen“, sostè el regidor. “Cap de les persones que ha comparegut paga hipoteca ni lloguer”. El regidor recorda que a Terrassa hi ha “40.000 famílies que paguen una hipoteca i 12.000 que paguen un lloguer”. El Servei Local d’Habitatge acumula 5.124 sol·licituds d’un habitatge protegit i “un 32% són joves. Des del govern pensem en el global de la població. Promovem la reserva d’HPO per garantir el dret a l’habitatge de tothom”. "A la majoria de municipis no queda sol disponible, està esgotat, cosa que no passa a Terrassa, o bé els preus del sol són molt superiors als de la ciutat”, ha etzibat Caballero. 

Demà conclou el termini per a presentar al·legacions a l’avanç de modificació puntual de POUM per a la cessió del 30% d’habitatge protegit. Fins ara, han passat per registre tres al·legacions a l’expedient municipal: una presentada per l’Associació de Constructors de Catalunya, una segona per la SAREB (la gestora d’actius de la reestructuració bancària), i el paquet presentat conjuntament pel Gremi de la Construcció del Vallès, la Cecot, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i la Cambra de la Propietat. L’Ajuntament respondrà després de l’estiu les al·legacions presentades en terminii té previst obrir a la tardor unes jornades de debat sobre la cessió del 30% d’HPO,a la que convidarà a participar a la societat civil, inclosos els sectors afectats per la mesura.