EL TEMPS

Perill extrem per l'onada de calor a tot Catalunya

Les altes temperatures es mantindran fins a la setmana vinent, sent aquest divendres el dia més calorós en què totes les comarques es troben en alerta

Primeres llums d'un dia càlid a Masies de Roda | Carme Molist
per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 14 de juliol de 2022 a les 08:41 |
La primera onada de calor del mes de juliol ja s'ha instal·lat a Catalunya i Seròs ha registrat aquest dimecres els 40,4°. Si bé fa dies que les temperatures es mantenen altes, l'escenari més extrem ha arrencat aquest dimecres i, per ara, es preveu que s'allargui fins a la setmana vinent. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) fa que s'hagi activat l'avís de perill per calor a bona part del país durant els pròxims dies.

Després del primer episodi de gravetat d'aquest dimecres, amb les comarques de la demarcació de Lleida, del Pirineu i del Prepirineu en perill molt alt -el grau màxim- i algunes comarques de la Catalunya Central i de les Terres de l'Ebre en perill alt, el dijous es presenta com una nova jornada amb alertes molt similars. De fet, totes les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu -a excepció de l'Aran- estan en perill màxim. A aquestes, s'hi sumen el Berguedà, el Ripollès i Osona.


Mentre el litoral i prelitoral queden exempts de l'alerta d'aquest dijous, algunes comarques de l'interior de l'Ebre i Tarragona -Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat i Conca de Barberà- i de la Catalunya Central i Girona -Anoia, Bages, Moianès i Garrotxa- tenen activat el perill mitjà. Pel que fa a les temperatures, el Meteocat alerta que les mínimes no baixaran dels 20 graus en general -25 al litoral- i les màximes poden fregar els 41 graus a Ponent.

De cara al divendres, però, durant el matí la calor canviarà de quadrant i l'alerta s'activarà a tot Catalunya prop del migdia. Totes les comarques interiors del país estaran en alerta màxima -amb temperatures de fins als 42 graus- i, només el litoral i prelitoral, des del Montsià fins a l'Alt Empordà, es trobarà en perill alt per temperatures extremes. Un panorama que es preveu repetir de cara al dissabte, en què només el Tarragonès, el Garraf, el Barcelonès i el Maresme passaran a tenir perill mitjà. 

En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté activat des de diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per onada de calor davant la previsió de temperatures extremes. El pla Infocat es manté en prealerta per elevat risc d’incendis, i demana extremar les precaucions prop de zones forestals. D’altra banda, el departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut en fase 2.


S’ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure i persones amb malalties cròniques. Així, recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor.
 
Davant la situació, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat extremar les precaucions davant una onada de calor "excepcional". "Per la salut individual i per la preservació del territori de forma col·lectiva", ha defensat, també fent una crida a la responsabilitat i la prudència davant l'elevat risc d'incendis.


Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació