Pas endavant per convertir el Vapor Ros en un equipament cultural i cívic

El Ple ha aprovat la modificació del POUM amb els estudis de sostenibilitat econòmica i la possibilitat d'expropiar les finques adjacents

Vapor Ros de Terrassa.
Vapor Ros de Terrassa. | Anna Mira
22 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:32h
El ple municipal del mes de juliol ha aprovat un nou tràmit per tirar endavant la reconversió del Vapor Ros de Terrassa. En concret, es tracta de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) amb la qual conclou la tramitació municipal que permetrà transformar els usos d’aquest antic complex fabril.

L'objectiu és transformar l'espai en un equipament cultural i cívic, revitalitzant la nau principal i les edificacions auxiliars, que estan situades al número 15 del carrer del Racó, a més de les altres finques properes com són les construccions del carrer del Portal Nou (números 11 i 13); l’immoble del carrer de l’Església, número 15, i la Casa Mariano Ros, situada al número 17 del mateix carrer. Una superfície total de 6.321 m2.

Tot i que fa dos anys ja es va aprovar per Ple la modificació puntual dle POUM calia incorporar un estudi de sostenibilitateconòmica i financera i un altre d’avaluació econòmica i financera, que incorpori, a més, un pla d’etapes sobre les actuacions a realitzar. Ara, a banda d'aquests estudis també es possibilita a l'Ajuntament a expropiar tres finques qualificades d’equipaments (la del carrer del Portal Nou, 11 i 13, i la del carrer del Racó, 15) en un termini màxim de sis anys.

A banda de ser un espai cultural, també es contempla ampliar els usos terciaris i comercials de la planta baixa de la Casa Mariano Ros, que està situada a la cantonada dels carrers de Portal Nou i de l’Església. Amb aquesta modificació puntual, s’estableixen les condicions i els paràmetres per protegir les edificacions que hi ha dins l’àmbit del Vapor Ros, preservant tant les principals construccions com el passatge existent.

La Generalitat, propietària del Vapor
La nau i les edificacions auxiliars del Vapor Ros, a més dels edificis del carrer del Portal Nou, 11 i 13, eren propietat d’un particular, que va llegar en el seu testament com a hereva universal a la Generalitat el 2016. Aquesta situació va influir perquè el novembre de 2018 es creés la Plataforma en Defensa del Vapor Ros, per defensar i conservar aquest patrimoni històric, social i cultural. La transformació urbanística del Vapor Ros i del seu entorn més immediat plantejat per l’Ajuntament s’alineava amb aquestes peticions. Pel que fa a la propietat, la Generalitat va tramitar l’any 2020 l’acceptació de l’herència i es va convertir en la propietària majoritària de l’àmbit. D’aquesta manera, en ser de titularitat pública, es va protegir l’espai de qualsevol iniciativa especuliva. D'altra banda, la Casa Mariano Ros, també afectada per aquest àmbit, és propietat de la Fundació Sant Llàtzer.

El Vapor Ros és una antiga nau industrial, restaurada per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907, que està inclosa dins del Catàleg Municipal de Béns Protegits. Aquest conjunt fabril, format per una gran nau i unes construccions auxiliars, està ubicat a la part sud de l’interior de l’illa delimitada pels carrers de la Font Vella, del Puig Novell, del Racó, de l’Església i la plaça Vella. 

D’altra banda, la Casa Mariano Ros és una finca catalogada dins el Pla Especial de Patrimoni Històric Artístic Ambiental de Terrassa, dissenyada per l’arquitecte Miquel Curet l’any 1874, de planta baixa i dos pisos, que el juny de 1974 el seu propietari va llegar a la Fundació Sant Llàtzer de Terrassa. La finca, doncs, va ser residència del propietari de l’antiga fàbrica i també, durant uns anys -fins a l’abril de 2010-, va acollir el Casal de Gent Gran Anna Murià.