1 de 10
ple municipal

Terrassa, ferma amb un model sanitari integral per gestionar el CAP Can Roca

El Ple ha donat suport a la proposta del comitè d'empresa del CST i ha rebutjat la del PSC i Cs que apostava per un model transitori

Protesta al Raval de Montserrat per reclamar al gestió pública del nou CAP Can Roca. | Nebridi Aróztegui / Diari de Terrassa
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 30 de juny de 2022 a les 18:35 |
La ciutat de Terrassa ha blindat la seva posició sobre el model de gestió del nou CAP Can Roca i ha apostat per un model integral 100% del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Ja fa dies i setmanes que la discussió i el debat sobre com ha de ser i quan obrirà el nou centre sanitari al nord de la ciutat està a l'ordre del dia. I de fet, l'última paraula sobre la gestió sanitària la té el Departament de Salut de la Generalitat, però aquest dijous, el Ple i la ciutadania -que s'ha manifestat a l'exterior de l'Ajuntament- han mostrat un front comú perquè es garanteixi que l'atenció primària i l'especialitzada la gestioni el mateix operador.

En el torn de participació ciutadana, el president del comitè d'empresa del CST, Xavier Lleonart, ha presentat una proposta de resolució per avalar que l'anomenada Organització Sanitària Integral (OCI) perquè els usuaris tinguin una continuïtat de gestors i especialistes al llarg de la vida, és el model que impera a Terrassa i el més adequat.


Un model que havia estat avalat per l'anterior Govern amb Alba Vergés al capdavant i també el consell de govern del CST -ostentat en un 60% per la Generalitat i un 40% per l'Ajuntament- però que recentment, el CatSalut ha desestimat i ha decidit que sigui el CST que s'encarregui de l'atenció primària però que les derivacions hospitalàries passin a mans de MútuaTerrassa. Sense voluntat d'enforntar els dos operadors, els diferents partits amb representació municipal han defensat els seus posicionaments, a favor i en contra d'aquesta decisió. En aquest sentit, el govern local (TxT i ERC) s'han mostrat ferms amb la convicció que el millor pels 24.000 usuaris que acollirà el nou CAP és que la gestió sigui del CST.

Per la seva banda, el PSC i Cs, han presentat una proposta amb una tercera via centrada en un model transitori pels pacients que tenen seguiments crònics fins que passin tots al CST. Una proposta que ha quedat desestimada perquè es considera que és allargar la situació, tal com passa en el CAP Sant Genís de Rubí, que fa 10 anys que es funciona amb un model mixte i que el mateix Departament de Salut ha expressat recentment "que no funciona".


Des de Junts, en canvi, han votat en contra de la proposta del CST al·legant que l'important no és l'operador sinó el servei que es dona i s'ha posat d'exemple altres poblacions on la gestió mixta és habitual i no es qüestiona.

Una estona abans del debat, les associacions de veïns del districte 6 de Terrassa, la FAVT, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa (Marea Blanca) i el comitè d'empresa del Consorci Sanitari de Terrassa han fet sentir la seva veu a les portes de l'Ajuntament on han reclamat, una vegada més, la necessitat d'un equipament 100% públic.


Amb tot però, els partits amb representació municipal han volgut destacar que l'obertura del nou centre sanitari a la ciutat és una "bona notícia" malgrat que fa mesos que l'obra està acabada però encara no ha obert les seves portes perquè no s'hauria entregat l'edifici a la Generalitat ni tampoc s'ha enllestit el traspàs de professionals per fer-ho possible. Segons el Departament de Salut, el nou CAP entrarà en funcionament a mitjan setembre.

 

Participació