La regidora de TxT, Rosa Boladeras, sancionada per una infracció lleu del Codi Ètic

D'altra banda, s'ha aprovat iniciar el tràmit sancionador per una altra vulneració del mateix codi per part de la regidora del PSC, Josefina Merino

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, durant la seva intervenció al ple municipal del mes de juny.
La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, durant la seva intervenció al ple municipal del mes de juny. | Aj. Terrassa
30 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:20h
Punt final a la polèmica sobre l'adjudicació del Festival Elixir 2020 per part de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras (TxT). El ple municipal del mes de juny ha tancat el cas amb un expedient sancionador amb una amonestació o advertiment per una infracció lleu del Codi Ètic de l'Ajuntament de Terrassa. L'informe dels serveis municipals han conclòs que és una culpa inconscient perquè no hi ha proves per dir que no s'hagi actuat amb independència i tampoc que s'hagi fet en benefici propi. 

No obstant això, la picabaralla entre TxT i el PSC ha tornat a la Sala de Plens per retreure i acusar-se mútuament de joc polític o d'utilització partidista d'eines municipals. En aquest sentit, el regidor socialista, Amadeu Aguado, ha insistit en el fet que "és la primera vegada que se sanciona una regidora a la història de Terrassa i és molt greu". "Tot hagués estat més fàcil si Boladeras hagués col·laborat i hagués donat explicacions i no s'hauria arribat fins aquí" i li ha demanat "una certa disculpa". Des de Tot per Terrassa, Noel Duque, ha expressat que "avui acaba una acusació amb la qual es va intentar fer molt mal i que de mostra on arriba la política en la seva pitjor versió". "Vaig veure les males arts de l'aparell del PSC". 

Després del debat polític, la regidora amonestada ha expressat que "ha estat molt dur aquest procediment" i ha descrit amb "ràbia" el viscut en el ple municipal. "Agraeixo profundament l'advertiment i la culpa inconscient perquè les paraules són molt importants i sempre estic i estaré disposada a aprendre".

Boladeras, visiblement afectada, també s'ha volgut dirigir "als de casa" a qui ha dit que "no he fet res il·legal, tot està bé, no he contractat ningú a dit". "Es va intentar embrutar de manera escandalosa la meva feina professional i personal", però "la nostra llum fereix a les persones que fan política de clavegueres". Finalment, ha manifestat que "la ciutadania no es mereix aquest espectacle, és una falta de respecte que contribueix a la manca de confiança dels polítics".

Des d'ERC, Junts per Terrassa i Cs s'ha volgut posar en valor la posada en marxa del Codi Ètic, ara fa un any i mig, com a eina de democràcia i de bon govern de però sense entrar a valorar el debat prèvi ni la resolució de la regidora. 

El Ple inicia un possible tràmit sancionador a Merino (PSC)
Després del debat sobre Boladeras, el ple municipal ha tractat un segon tema relacionat amb una nova possible vulneració de la normativa de contractació i de les normes també del Codi Ètic, en aquest cas per part de la regidora socialista, Josefina Merino. Aquesta vegada el que la comissió de Transparència a través dels serveis municipals investiga és el fet que en el moment de prendre possessió de l'acta de regidora a l'oposició, l'any 2019, Merino constava com a gerent de l'empresa Inurma, que durant molts anys ha estat contractada per l'empresa municipal de recollida de residus Eco-Equip. 

En aquest sentit, el reglament estableix que no es pot contractar cap empresa en la qual algun càrrec electe hi figuri. El passat 21 de maig del 2021 la regidora va presentar declaració de béns per corregir l'anterior i demostrar que no participava de l'empresa, de manera que s'aixecava la limitació de contractació. 
 

La regidora del PSC, Josefina Merino, durant la seva intervenció en el ple municipal del mes de juny. Foto: Aj. Terrassa


El regidor Amadeu Aguado ha titllat aquest cas "una revenja política per la Sra. Merino perquè no té facultats de contractar però el govern local vol negar l'evidència". I ha expressat "casualitat" que els expedients i Boladeras i Merino s'hagin portat en el mateix ple municipal. "Merino sí que ha col·laborat i reconeixem que pot haver un error material en la declaració de béns i que va ser corregit en el moment que va ser advertit", ha expressat. "Volen convertir un error material en un acte de mala fe", ha finalitzat. 

Per la seva banda, Duque explica que s'haurà de veure que determinen els serveis municipals però ha acusat Merino "d'ocultar la seva realitat a la societat". "Espero que el PSC es regeneri i desitjo el millor a Merino", ha conclòs. 

Finalment, Merino ha expressat que "és un problema polític perquè som polítics". Ha explicat que en el moment quan va agafar l'acta, "el meu nom encara figurava a l'empresa tot i que no hi treballava". No obstant això, ha remarcat que "no tinc capacitat de contractar. Encara que volgués no puc i mai he amagat la meva relació professional amb l'empresa" i ha insistit que "des del primer dia vaig informar quina era la meva relació amb Inurma". 

La meva sorpresa va venir als dos anys d'estar en el meu càrrec "quan em diuen que hi ha un error i l'assumeixo" i justament passa dues setmanes després del cas Boladeras "és curiós". Per això ha considerat que es tracta "d'una maniobra política per l'equip de govern".