La FACT encara una temporada de tardor amb optimisme

Una trentena d'espectacles per a tots els públics pujaran a l'escenari terrassenc a partir del mes de setembre

El director de La FACT, Adrià Fornés, durant la presentació de la nova temporada.
El director de La FACT, Adrià Fornés, durant la presentació de la nova temporada. | Cedida
28 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:16h
Optimisme. Aquest és l'adjectiu que ha escollit el director de La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT) per descriure la nova temporada d'espectacles per la tardor d'enguany. Després d'una pandèmia on la cultura es va veure clarament perjudicada, la temporada de primavera que està a punt de tancar-se ja ha denotat clars símptomes de recuperació amb més d'11.000 espectadors i un 65,5% de mitjana d'ocupació en els espectacles. De les 23 funcions programades, 5 funcions van superar el 90% de l'aforament, 7 per sobre del 70% i només 6 per sota del 50%.

Unes bones dades que s'esperen superar i tornar a la "completa normalitat" a la temporada que tardor, ha explicat el director, Adrià Fornés, compresa entre els mesos de setembre fins al gener del 2023. En total, una trentena d'espectacles pujaran a l'escenari terrassenc amb propostes per a tots els públics entre les quals hi haurà dansa, música, humor, teatre, circ, etc.

Un dels espectacles més esperats és l'estrena la primera producció pròpia de LaFACT, Carmen (12 i 13 de novembre), una de les novetats de la 39a Temporada BBVA de Dansa. La producció compta amb la música en directe de l'Orquestra Simfònica del Vallès i un total de 13 ballarins i 6 ballarines com ara Sergio Bernal, Giada Rossi i Cristo Vivancos.

D'altra banda, a causa de la impossibilitat de viatjar, se suspenen les funcions del Ballet de Samara (Rússia) se substituirà per Laura Alonso Ballet Company (10 de desembre), companyia fundada per la filla d'Alicia Alonso, mítica figura de la dansa clàssica i del Ballet de Cuba. A la tardor el públic podrà gaudir d'altres peces de dansa clàssica amb el Ballet de Geòrgia que interpretarà El Llac dels cignes (1 d'octubre), actuacions de flamenc amb les companyies de Jesús Carmona (29 d'octubre) i Alejandro Lara (27 de novembre) i dues propostes d'aires contemporanis, les estrelles internacionals Lucía Lacarra i Mathew Goldwing (15 d'octubre) i la companyia de Carolyn Carlson que s'acomiada dels escenaris (5 de novembre).

La música també serà protagonista de la nova temporada amb alguns tributs i concerts que no es poden perdre. Destaquen La Patètica de Txaikovski (7 d'octubre), les bandes sonores d'Ennio Morricone & Nino Rota (25 de novembre); el Concert de Sant Esteve (26 de desembre), un festival de valsos i polques que des de ja fa 33 anys té lloc en aquest
auditori. Els tributs a Mecano (16 d'octubre), ABBA (6 de novembre) i Dire Straits (2 de desembre) i la música de Strad, el violinista (23 de setembre), Manu Guix (21 d'octubre) o Forever Young del Tricicle (25 de setembre).

Entre les propostes familiars hi haurà un nou espectacle de Coco (8 d'octubre), Encanto (9 d'octubre), El Trencanous (17 i 18 de desembre), interpretat per PAR en Dansa i el Circ de l'Any (8 de gener) de la mà de l'associació terrassenca Tub d'Assaig 7.70. Dàmaris Gelabert (29 de gener) posarà punt final a la temporada de tardor amb un nou espectacle Mou el cos.

La màgia de Dakris (3 de desembre) el Mag Lari (28 de gener) o el teatre i l'humor amb El Monaguillo (10 de setembre), Quim Masferrer (22 i 23 d'octubre), David Guapo (30 d'octubre), Joan Pera (2 d'octubre), Bruno Oro (4 de desembre), o l'obra Terra Baixa (24 de setembre), nascuda arran del programa de TV3 El Llop.

Finalment, dues grans exposicions recolliran l'essència de tres artistes catalans; Eugeni Forcano (1926-2018) amb una selecció de les millors fotografies algunes d'elles inèdites, i un diàleg entre Romà Vallès i Evarist Vallès, dos artistes que comparteixen any de naixement, cognom i un mateix llenguatge artístic: l'informalisme. Al novembre s'inauguraren dues exposicions més d'artistes emergents en el camp de la fotografia i que formen part del Festival Internacional de Fotografia Contemporània, Emotiva; Àlex Domènech portarà el seu treball sobre els drets i les llibertats de la comunitat LGTBQI+ Skin i es presentarà també una exposició col·lectiva d'artistes gallecs i portuguesos, Postepisteme que posen de manifest el seu compromís amb la dissidència.