S'aprova l'ordenança per garantir més protecció per l'Anella Verda

D'aquesta manera es preservarà el seu patrimoni natural i cultural

Camí de l'Anella Verda de Terrassa.
Camí de l'Anella Verda de Terrassa. | Roger Navarro
LaTorre
30 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:53h
L'Anella Verda de Terrassa ja té nova normativa municipal per establir les garanties necessàries per conservar el patrimoni natural i cultural d’aquest espai natural de la ciutat. L'ordenança s'ha aprovat aquest dijous en el ple de juny i contempla regular l’ús públic i l’exercici de les activitats relacionades amb l’esport, l’educació i el lleure.

Aquesta nova normativa complementa la regulació del Pla Especial de l’Anella Verda, pel que fa a l’ús públic de l’entorn natural; que desplega tot allò que ja està regulat i que reforça altres normatives, com és la llei de regulació de l’accés motoritzat a l’entorn natural, la llei forestal o la de protecció dels animals.

Sancions de fins a 3.000 euros
Les persones que no compleixin amb la normativa s'exposen a unes sancions, qualificades de molt greus, greus i lleus, que oscil·len entre els 750 euros i els 3.000 euros. Per compensar-ho, l’ordenança planteja fer hores de compromís social substitutori per fer determinades activitats dins l’àmbit del medi ambient, esports, neteja de la via pública, parcs, jardins i boscos, entre altres. És de caràcter voluntari, gratuït i només es contempla
per les infraccions greus i lleus.

La normativa ha tingut en consideració, també, el contingut de les 21 propostes ciutadanes presentades durant el procés de consulta pública, celebrat fa un any, i que plantejaven protegir el patrimoni natural, les activitats ramaderes, agrícoles i forestals; protegir el patrimoni natural i millorar els accessos i la senyalització. L’ordenança ha estat consensuada per la Taula de l’Anella Verda i ha comptat, també, amb la participació del Consell Municipal de Medi Ambient.

L’Anella Verda és tot l’espai no urbà de Terrassa, de 4.400 hectàrees, amb el qual es vol garantir la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen la ciutat, recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, promovent l’activitat de les masies i del sector primari i fomentant un ús social i responsable de tot l’entorn natural.

Un dels elements més singulars és el camí circular de 35 km que dona la volta sencera al terme municipal i que transita per llocs d’elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s’hi accedeix amb facilitat a través de les portes de l’Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari.

El procés de l’Anella Verda es va iniciar l’any 2012 com a proposta ciutadana per evitar la degradació de l’entorn natural i agrícola que hi ha des de l’entorn urbà fins als límits del terme municipal.