SANT JOAN 2022

Desplegament inèdit d’Interior per evitar incidents durant la revetlla de Sant Joan

Els Mossos activaran prop de 2.400 agents i hi haurà 300 agents rurals que controlaran les fogueres; la restricció nova més concreta és la prohibició enlairar fanalets encesos arreu del país

per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 22 de juny de 2022 a les 12:35 |

Interior ha presentat aquest dimecres el dispositiu per Sant Joan


La revetlla de Sant Joan arriba després d'una setmana en què s'han encès 200 incendis arreu del país. El període de focs simultanis ha acabat, però els Bombers ja es preparen per una temporada d'estiu que serà complicada per les altes temperatures, la poca humitat i la mala situació dels boscos a Catalunya. La pluja de les últimes hores, que tot apunta que s'allargarà en els propers dies, ha ajudat els serveis d'emergència, però tant el Govern com els Bombers afronten la nit de Sant Joan amb preocupació. Aquest dimecres, 24 hores abans de la revetlla, han anunciat el dispositiu "mes gran de la història" per a aquesta jornada i les restriccions per evitar més incendis.


El conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que l'objectiu passa per garantir una revetlla segura i reduir el risc de focs. "Hi ha ganes de sortir després de la pandèmia", ha dit Elena. No es farà una prohibició general dels petards, però sí que es prohibirà l'enlairament de fanalets encesos en qualsevol punt del país, perquè són considerats d'alt risc. Els Mossos desplegaran un total de 2.393 efectius i 300 agents rurals es dedicaran al control de la ubicació de les fogueres de Sant Joan i l'ús de material pirotècnic. Els Bombers també han previst un dispositiu de reforç del seu personal de guàrdia, tant durant la revetlla com el dia 24 de juny. Protecció Civil ha recordat que està prohibit llençar petards a menys de 500 metres de zones forestals. 

Elena ha assegurat que el Govern ha posat tots els mitjans possibles per garantir la seguretat durant la revetlla i ha demanat un "esforç" al conjunt dels ciutadans durant aquest pont de Sant Joan. "No volem lamentar cap mala notícia després de la revetlla i el pont", ha dit. El conseller ha comparegut acompanyat del cap de la Divisió d'Operacions dels Bombers de la Generalitat, l'inspector José Luis López; la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé; el subdirector general del CAT 112, Andreu Alfonso; la subdirectora general de Gestió del Trànsit, Lourdes Puigbarraca; el cap d'àrea regional de Barcelona del cos d'Agents Rurals, Jaume Bosch; i la portaveu del cos de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé.


El dispositiu dels Mossos es desenvoluparà en dues fases, tal com ha detallat el conseller. La primera fase, activada des del 17 de juny, es mantindrà fins la nit del 23 amb l'objectiu de controlar la mobilitat i comprovacions habituals per comprovar els preparatius de la revetlla. La segona fase serà de "màxima alerta" i s'activarà a partir de les 22h del 23 de juny, i fins a les 10h del 24. És en aquesta etapa que es desplegaran és 2.393 agents -l'any passat van ser 2.030, però en anys anteriors se n'han desplegat més- per tenir presència d'ordre públic i seguretat ciutadana, fer controls preventius de trànsit i alcoholèmia, tenir dispositius específics en llocs d'aglomeracions, per evitar agressions sexuals, i es faran controls com a policia administrativa durant la revetlla.

Pel que fa als punts liles i les zones segures per evitar violències sexuals. En contextos d'oci hi ha més violència sexual i, per això, es farà un patrullatge dels Mossos per ser proactius i garantir la mobilitat segura entre els espais d'oci i les zones de sortida. "S'identifiquen les zones on hi ha festa i quines són les vies de sortida per anar cap al transport públic. S'incrementarà el patrullatge i la presència policial en aquestes vies per evitar violències sexuals", ha dit la inspectora Escudé.  


Reforç dels Bombers


Els Bombers també es refor&cced

 

Participació