sanitat

L'obertura del CAP Can Roca podria endarrerir-se fins al 2023

L'alcalde de Terrassa ha rebut la confirmació de CatSalut que la decisió d'atorgar la gestió hospitalària a Mútua està "presa i tancada"

Roda de premsa del comitè d'empresa del CST i el govern de Terrassa. | Anna Mira
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 16 de juny de 2022 a les 12:15 |
Nou entrebanc per la posada en marxa del CAP Can Roca de Terrassa, que podria allargar-se fins al 2023. En les últimes hores, el Departament de Salut ha cancel·lat la reunió que hi havia prevista per aquest divendres 17 de maig entre el conseller, Josep Maria Argimon, i l'alcalde de Terrassa i vicepresident del consell de govern del CST, Jordi Ballart, per tractar temes sanitaris de la ciutat, entre els quals, l'obertura del CAP Can Roca. 

La suspensió d'aquesta reunió ha estat precedida d'una comunicació oficial del CatSalut on s'explicava que la decisió d'atorgar la gestió hospitalària a MútuaTerrassa està "presa i tancada", segons ha confirmat Ballart en una roda de premsa conjunta entre el comitè d'empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i el govern egarenc. Una decisió que "no obeeix a criteris assistencials", han denunciat. 


El president del comitè, Xavier Lleonart, ha insistit en el fet que "s'està menystenint i estafant la ciutadania" i ha manifestat que "hi ha poders fàctics que fan que la sanitat vagi en contra dels veïns". L'equipament ja fa mesos que està acabat i en una visita d'obres, la responsable la secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, va dir que s'obriria "en els pròxims mesos". No obstant això, lamenta que MútuaTerrassa, no facilita ni la llista de pacients ni de professionals per fer la prestació de serveis i el CST no té capacitat perquè no disposa de les dades per fer les convocatòries de personal. 

"Tenim un compromís ferm de la consellera Alba Vergés que la gestió fos íntegra del CST per criteris tècnics i assistencials", ha expressat Ballart qui ha reclamat a la conselleria que "ens digui quines són les raons que no són assistencials i que perjudica les usuàries". L'alcalde ha recordat que el govern local ha defensat aquesta posició amb el conseller i amb la reunió bilateral amb la Generalitat. "Esperem que tirin la decisió enrere i que ens escoltin". I ha demanat al Departament una nova reunió amb el conseller i no amb un equip tècnic. 


És per tot això que des del comitè presentaran una proposta de resolució al ple municipal del mes de juny on demanen que els diferents partits se sumin a reclamar que la gestió del nou CAP Can Roca es mantingui 100% pública


I han expressat que els canvis en la gestió no obeeixien a la voluntat de mantenir el model d'organització sanitària integrada (OCI) que hi ha a Terrassa on el pacient està tractat pel mateix operador al llarg de la seva vida. En aquest sentit, han posat l'exemple del CAP de Sant Genís de Rubí on la gestió hospitalària la fa Mútua i "tot són problemes i traves burocràtiques", ha expressat Lleonart. "És un sistema que no funciona", ha afegit l'alcalde. 

Tant Ballart com Lleonart han expressat que aquest posicionament perquè la gestió del CAP sigui totalment pública "no va en contra ni dels professionals sanitaris ni dels treballadors de Mútua sinó a favor a defensar el model de sanitat pública i en defensa sanitat amb la màxima coherència i rigor". 

"Estem en contra de la gestió de MútuaTerrassa que aconsegueix influir en una decisió tan transcendental com aquesta". A més a més, Ballart ha lamentat que en el consell de govern del CST -format en un 60% per la Generalitat i un 40% per l'Ajuntament- no hi ha ningú vinculat directament amb el departament de Salut. 

Finalment, des del comitè d'empresa han afirmat que en cas que es constati que la concessió que es fa a MútuaTerrassa no ha passat per una licitació, tal com marca la normativa, espera que l'Ajuntament faci arribar una denúncia al jutjat perquè res tindria a veure amb la transparència i el procediment administratiu legal. 

A la roda de premsa també hi han assistit membres de la Marea Blanca de Terrassa i de l'associació de veïns del barri de Can Roca. 15 anys d'espera


L'any 2007 l'Ajuntament de Terrassa va aprovar la cessió gratuïta dels terrenys a la Generalitat de Catalunya per poder-hi fer el CAP. Però el projecte no es va licitar fins a l'any 2017 quan va queda desert i es va tornar a fer l'any 2019. L'any 2020 van començar les obres que s'han acabat a principis del 2022.  

 

Participació