Terrassa, la primera ciutat de Catalunya amb una botiga de petards de baixa sonoritat

L'Ajuntament repartirà pastilles naturals i gratuïtes pels animals de companyia

L'objectiu és contribuir en la campanya d'un Sant Joan més inclusiu.
L'objectiu és contribuir en la campanya d'un Sant Joan més inclusiu. | Europa Press
A.M
16 de juny del 2022
Actualitzat el 21 de juny a les 9:58h
S'acosta Sant Joan i aquests dies ja són moltes les persones que fan explotar petards i coets a les ciutats. Una festivitat que molts gaudeixen mentre que d'altres la pateixen, i molt. Sobretot els gossos i els animals domèstics que passen aquests dies com autèntics malsons pels sorolls estridents que provoquen.

Aquest any, però, Terrassa es convertirà amb la primera ciutat de Catalunya que tindrà una botiga Pet Friendly i respectuosa amb les persones amb sensibilitat auditiva on vendran petards de baixa sonoritat. Es tracta d'una prova pilot entre l'empresa catalana Cialfir, que comercialitza amb el nom de La Traca i la regidoria de Benestar Animal de l'Ajuntament de Terrassa.

La caseta de petards estarà oberta durant els dies 20, 21, 22 i 23 de juny amb motiu de la Revetlla de Sant Joan, i estarà ubicada entre l'avinguda de Can Jofresa i el carrer de Badalona, al districte 3 de Terrassa, molt a prop del centre d'oci Parc Vallès.

No obstant això, l'empresa considera que si l'experiència de Terrassa surt bé, la seva intenció és expandir el projecte a altres municipis d'arreu de Catalunya. Segons declaracions de Jordi Brau, director general de Cialfir, "apostem per una pirotècnia inclusiva i estem entusiasmats de poder coliderar una campanya de Sant Joan Inclusiu".

Aquesta iniciativa es basa en la identificació de la sonoritat dels productes i en la seva classificació de baixa, mitja o alta; en el disseny de nous productes exclusivament pensats en reduir l'impacte auditiu i en la producció d'articles sense plàstics i amb un alt component de material reciclat, per poder donar un retorn de l'activitat econòmica a l'entorn social més pròxim.

Per identificar que un petard és de baixa sonoritat ha de tenir el distintiu Low Noise. A més a més, els productes també porten una recomanació de distància mínima d'ús enfront d'animals de companyia o persones de sensibilitat diversa. Aquestes distàncies han estat calculades pels nostres enginyers basant-se en l'estudi de la sonometria dels productes i en estudis sobre la propagació del so", asseguren des de Cialfir. Això és important, ja que en la pirotècnia "el soroll zero no existeix".

Pastilles gratuïtes pels animals de companyia
En els últims anys, diverses associacions havien demanat productes més respectuosos, de manera que, conscients d'aquesta petició per part d'alguns segments especials, durant la pandèmia, l'empresa va començar a treballar en una línia d'articles de baixa sonoritat.

En aquest sentit, l'Ajuntament seguirà apostant per la campanya d'un Sant Joan Inclusiu i repartirà comprimits relaxant per animals 100% naturals per contribuir a calmar l'ansietat i l'estrés que els gats i gossos tenen pels petards. El regidor de Benestar Animal, Noel Duque, expressa que "pretenem conscienciar i també donar una solució més a aquelles famílies que ho passen malament la revetlla de Sant Joan i tota la setmana".

Està previst que posteriorment es recullin les impressions de les famílies que hagin participat per saber si les pastilles han estat útils, de cara al futur.