1 de 10
indústria

Teixidors estrena instal·lacions al Condicionament Terrassenc

Un espai renovat de 2.500 metres quadrats on es fa tot el procés de manera manual i sostenible

Noves instal·lacions del Taller Teixidors al Condicionament Terrassenc. | Anna Mira
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 8 de juny de 2022 a les 14:24 |
El Taller Teixidors de La Factoria Social de Terrassa (LaFACT) ja té unes noves instal·lacions a la ciutat. Aquest dimecres al migdia s'ha fet la inauguració dels 2.500 metres quadrats que l'entitat ha adequat a l'antic Condicionament Terrassenc, un dels edificis més emblemàtics del passat industrial de Terrassa.

En una sola planta, el visitant pot veure i escoltar de primera mà el procés de creació de tota mena de teles i teixits en els 20 telers de fusta manuals que hi ha. El president de LaFACT, Xavier Queralt, ha recordat que a Teixidors "treballa amb eines de fa 200 anys (s.XIX) i que tenen una producció 200 vegades menor que un teler modern perquè es busca un espai de mercat que apreciï el material fet a mà i el valor social que aportem".


La inversió per adequar l'espai ha estat d'un milió d'euros i el resultat és un gran taller en una sola planta, amb molta llum natural i mantenint l'essència del passat industrial i de l'edifici. A banda de la zona dels telers hi ha la botiga, menjador, vestuaris o sales comunes que faciliten també la feina de la vintena de treballadors amb discapacitat intel·lectual que conformen la plantilla. Així doncs, s'ha doblat l'espai que hi havia a l'anterior taller, situat al carrer de Mas Adei.

Durant la visita, el director tècnic LaFACT Taller Teixidors, Jaume Mas, ha explicat els diferents espais i processos que es fan des que els teixits es converteixen en peces de roba, majoritàriament per la llar. Nascut l'any 1983, Teixidors vol esdevenir un espai dinàmic, arrelat a la ciutat que mantingui el llegat tèxtil de Terrassa i que s'apropi a les persones amb visites i conferències.


Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia, Núria Marín, en substitució de l'alcalde, ha expressat que "Teixidors lliga el passat, el present i el futur de la ciutat amb els valors de no deixar ningú enrere".


Què és el Condicionament Terrassenc?


En concret, el Condicionament va ser durant molts anys el magatzem de fibres i matèries tèxtils que donava servei a tot l'estat espanyol. L'edifici, situat entre el passeig vint-i-dos de juliol i els carrers de la Mare de Déu dels Àngels i Canonge Rodó està protegit com a bé cultural d'interès local.

Es va fundar el 1906 per controlar la qualitat dels teixits produïts a Terrassa de la mà de l'arquitecte modernista, Lluís Muncunill qui va projectar un edifici de planta rectangular per a les oficines i unes naus complementàries. A finals dels anys 60 del segle passat, el Condicionament es va especialitzar en el laboratori d'anàlisi, evolucionant fins a convertir-se en el Leitat (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Téxtiles). L'immoble va passar a ser propietat de l'Ajuntament l'any 2006.

Actualment, l'Ajuntament ha fet una cessió d'ús a LaFACT perquè Teixidors ocupi part d'aquest edifici. La resta, està cedida també a entitats de cultura popular de la ciutat per fer assaigs i emmagatzemar el material.

FOTOS Taller de Teixidors

 

També hauries de llegir
Fa 25 setmanes

Taller de Teixidors

Participació