L'escola l'Heura del Vallès, Heura Foods, el projecte Atapuerca i el Casal dels Infants, Premis Muncunill a la Innovació

L'arquitecte Vicente Guallart ha rebut el reconeixement a la Innovació Honorífic

Aquests han estat els guanyadors dels Premis Muncunill a la Innovació 2022.
Aquests han estat els guanyadors dels Premis Muncunill a la Innovació 2022. | Rafel Casanova BCF
02 de juny del 2022
Actualitzat el 03 de juny a les 10:42h
El Teatre Principal de Terrassa s'ha tornat a omplir, aquest dijous a la tarda, per viure una nova gala d'entrega dels Premis Muncunill a la Innovació. Aquest 2022 l'Ajuntament de Terrassa ha volgut reconèixer la feina d’aquelles persones, entitats, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral. En aquesta sisena edició s’han lliurat un total de cinc premis, corresponents a les diferents categories.


 
  • El projecte Pictogrames de l’escola l’Heura del Vallès s'ha emportat el guardó del Premi Muncunill a la Innovació d’àmbit local. Es tracta d'una iniciativa que suma la Innovació digital, la Innovació social (inclusió) i la Innovació educativa. Els pictogrames són el llenguatge de l'Autisme i organitzen la informació a les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) de manera que la puguin entendre i els ajudi en l'anticipació (a saber què es trobaran). D’aquesta forma, ajuda a minimitzar els factors d’estrès que provoquen ansietat o alteren la seva conducta. El projecte Pictogrames té com a resultat final una senyalització en Pictogrames dels establiments comercials de Terrassa i un mapa digital que permet la cerca, per part de persones amb Autisme i les seves famílies. Apart de la innovació digital, el projecte també destaca per la seva innovació social involucrant l’alumnat de l’escola en el treball de camp i el contacte amb els establiments comercials. 
 
  • Heura Foods s'ha emportat el Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit estatal. Una missió social convertida en empresa i fundada l’any 2017 amb l’objectiu d’empoderar les persones per canviar l'actual sistema alimentari per un de més sostenible, saludable i nutritiu. Heura Foods ha aconseguit assolir una facturació de 8 milions d'euros el 2020, triplicant la xifra respecte a l'any anterior amb un equip de 42 persones que treballen des de Barcelona. La startup de carn vegetal és present a 15 països i amb els seus productes ha salvat gairebé mig milió d'animals i ha aconseguit reduir el consum de més de 3.000 milions de litres d'aigua. 
 
  • El projecte Atapuerca ha estat reconegut amb el Premi Muncunill a la Innovació Cultural d’àmbit estatal. La història del Projecte Atapuerca comença el 1976, quan es van trobar el que semblaven ser restes humanes i el paleontòleg Emiliano Aguirre va apostar per estudiar i investigar els jaciments de la Sierra de Atapuerca. L’any 1978 es va elaborar un projecte de recerca donant inici a les primeres excavacions en els jaciments d'aquesta serra burgalesa. Des de llavors als jaciments de la Sierra de Atapuerca s'han trobat restes fòssils i evidències de la presència de cinc espècies d'homínids diferents. L'Equip de Recerca d'Atapuerca (EIA), que va obtenir el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica, està integrat per prop de 300 especialistes de 22 nacionalitats i de 30 disciplines diferents.
 
  • El Casal dels Infants s'ha emportat el Premi Muncunill a la Innovació Social d’àmbit estatal. Una entitat de caràcter social que neix fa gairebé 40 anys com una iniciativa de veïns i veïnes i persones del barri del Raval amb la voluntat de treballar per revertir la situació de vulnerabilitat de molts infants. Durant aquests 40 anys han treballat acompanyant infants, joves i les seves famílies promovent la igualtat d'oportunitats perquè puguin construir-se una vida digna i acabar amb la pobresa hereditària. El projecte treballa des de la responsabilitat col·lectiva per fer front a la desigualtat social, a partir de nombroses activitats de lleure i educatives i des d’una visió i enfocament comunitari.

Finalment, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic ha recaigut en l’arquitecte Vicente Guallart. Durant la carrera professional, Guallart ha destacat pels seus plantejaments ecologistes i d'autosuficiència, en els què conviuen natura i tecnologies, i per la seva intensa i destacada trajectòria professional nacional i internacional. Format a les Universitats Politècniques de Valencia i Barcelona, Guallart va ser co-fundador de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), un centre de referencia internacional que desenvolupa programes de Màsters acreditats per la UPC.
 

Vicente Guallart, premi honorífic a la Innovació Foto: Aj. Terrassa


Actualment dirigeix Valldaura Labs, on treballa en el desenvolupament d'edificis de fusta de km0. El seu treball ha estat exposat tres vegades a la Bienal de Venècia i ha guanyat nombrosos concursos internacionals, entre d'altres el promogut a la nova àrea de Xiong’an, a 100 km de la ciutat de Pequín. El seu projecte, La ciutat autosuficient, defineix un nou estàndard per als edificis d'habitatges a l'era post-Covid i consisteix en quatre illes residencials on els habitants poden viure, treballar i descansar i, en època de crisi sanitària, energètica o alimentària, pot donar resposta adequada des de l'entorn de l'habitatge, mitjançant confinaments de diversos graus.


Durant l'acte, conduït per la periodista Sheila Alen, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha asseverat que la innovació "és un autèntic de motor de futur i agent de canvi a curt, mitjà i llarg termini d'un món que ha de fer front a reptes cm el canvi climàtic". Ballart considera que cal fer les coses d'una altra manera, buscar respostes a noves preguntes. "Cal ser molt locals i molt globals alhora". I ha afegit que "és innegable que estem en una etapa de transformació, amb dificultats, però que cal afrontar-ho amb una visió innovadora. Toca innovar bé, millorant la vida de les persones i creant oportunitats de futur". 

Per la seva banda, el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà, ha expressat que és "important que la innovació tingui un per què i ha d'estar indissociable de l'impacte positiu". Lamenta que Catalunya no surti tan ben parada com hauria en l'àmbit europeu, i ha expressat que des de la Generalitat s'està reprenent l'acceleració. Actualment, a Catalunya hi ha 2.000 starupsque han generat 20.000 llocs de treball. "Hem de fer que les empreses innovin amb el coneixement que existeix, tenim els ingredients per ser un país innovador i la simbiosi entre universitat i ciutat de Terrassa és exemplar", ha conclòs.

Finalment, la secretària general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Maria José Muñoz, ha afirmat que la innovació "ens permet construir economies més resilients". Ha expressat que des del ministeri s'estan treballant projectes industrials estratègics per la transformació de les cadenes de treball com el vehicle elèctric, sector alimentari, naval i descarbonització. "Cal seguir apostant per la innovació per canviar el món".

A més a més, els assistents han pogut gaudir de la conferència Projectant el futur des de l'art i el pensament experimental a càrrec de Mónica Rikić, artista i guanyadora del Premi Nacional de Cultura 2021.

El lliurament de premis ha finalitzat amb l'espectacle Piano + AI, a càrrec de Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts i innovadors del món, que ha ofert al públic assistent un diàleg improvisat entre l’instrument i la música generada per una Intel·ligència Artificial creada per un equip d’investigadors de la UPC i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de Terrassa.