Eva Candela: «El PSC amb qui no pactarà és amb l'extrema dreta»

Escollida com a candidata dels socialistes a Terrassa per les eleccions municipals del 2023, la regidora i diputada substituirà Alfredo Vega, exalcalde i actual portaveu del partit

Eva Candela, candidata del PSC a l'alcaldia de Terrassa.
Eva Candela, candidata del PSC a l'alcaldia de Terrassa. | Adrià Costa
01 de juny del 2022
Actualitzat el 15 de maig del 2023 a les 14:37h
Eva Candela (Terrassa 1961). Té estudis d'Arquitectura Tècnica i un Postgrau en habilitats directives. Filla d'un militant de sempre del Partit Socialista, Candela ha viscut la política des de petita però no va decidir entrar formalment en política fins a l'any 2015. Durant la seva trajectòria professional ha treballat a l'Ajuntament de Terrassa com a tècnica i posteriorment cap de llicència d'obres i a l'Ajuntament de Rubí a la Societat municipal d'habitatge. 

Candela va formar part de la llista electoral del PSC, com a independent, l'any 2015 amb Jordi Ballart al capdavant i no va ser fins després de les eleccions que va prendre la decisió de fer una militància activa en el partit. Fa pocs dies, l'actual regidora a l'oposició i diputada al Parlament de Catalunya ha rebut el vistiplau de l'agrupació local per ser la candidata a les eleccions municipals del 2023. En una entrevista amb LaTorre explica l'entusiasme d'aquesta nova etapa i allò que el PSC farà per recuperar l'alcaldia de la ciutat. 

- Recentment, ha estat escollida candidata per liderar el PSC a les eleccions municipals com a única candidatura, per què va decidir presentar-se?

- Aquesta decisió no es pren d'un dia per l'altra. Ja fa mesos que et comences a trobar amb persones tant de dins com de fora del partit que et pregunten si t'has rumiat ser la candidata. Jo soc una persona que faig les coses a poc a poc. Ho comencem a parlar amb el grup municipal i amb l'Alfredo Vega i veiem que puc ser una molt bona opció per encapçalar el projecte socialista a Terrassa. Tinc experiència laboral i política tant a l'Ajuntament de Terrassa i al Parlament de Catalunya. Estic molt il·lusionada i en tinc moltes ganes. És una opció molt viable i molt realista per assolir l'alcaldia de Terrassa.

- Aquest ha estat el primer mandat, en 40 anys, on el PSC ha estat a l'oposició, quina valoració fa? Com s'han trobat?

- El 2017 patim un entrebanc molt gran. Qui és el nostre líder i alcalde de Terrassa decideix trencar el carnet del partit, abandona l'alcaldia i se'n va amb cinc regidors més. El partit s'ha de refer ràpidament, aconsegueix mantenir l'alcaldia de Terrassa i amb els tres regidors que van quedar i sis de nous i amb una oposició molt cruel, aconseguim mantenir l'alcaldia i acabar el mandat. Arriben les eleccions del 2019 i el Jordi Ballart les guanya i el PSC amb tot el que havia passat, mantenim el cap alt -amb 2 regidors menys- i aquí és on comença la feina d'adaptar-nos a estar a l'oposició.

"L'oposició t'ensenya a haver de treballar els temes des d'una altra perspectiva i crec que ens hem adaptat molt bé"

L'oposició ensenya molt i de totes les circumstàncies de la vida aprens i és una manera de treballar diferent, però que t'ensenya a haver de treballar els temes des d'una altra perspectiva. Quan estàs a govern has de prendre decisions, però alhora tens una maquinària de l'Ajuntament que està treballant els projectes. I quan estàs a l'oposició t'has d'espavilar a buscar la informació, que moltes vegades no se't dona ni amb temps ni amb forma, i veus les coses des d'una altra perspectiva i crec que ens hem adaptat molt bé.

Durant aquests tres anys han acusat l'actual govern de manar a cop de titular i a través de les xarxes. Com valora el mandat del canvi de Tot per Terrassa i ERC?

- Mira, jo el canvi no el veig per enlloc. Van vendre que tindrien una forma de fer diferent, més participativa però no s'ha portat a terme. En tres anys l'alcalde no ha tingut cap reunió amb el cap de l'oposició, l'Alfredo Vega. Ara l'ha citat per parlar suposo de projectes de ciutat, però falta un any per les eleccions i en portem tres on tot i la pandèmia s'han fet moltes reunions telemàtiques i l'alcalde hauria pogut buscar la complicitat del primer partit a l'oposició. Els temes importants de la ciutat s'expliquen poc. Nosaltres sabem moltes coses per la premsa, a les comissions informatives es dona poca informació i a més a més el ple s'ha buidat de contingut. En aquest mandat s'han delegat a la Junta de Govern Local de manera que hi ha molts temes que no es debaten en el Ple.
 

Eva Candela considera que no s'ha dut a terme el canvi que prometien TxT i ERC. Foto: Adrià Costa


- Fruit segurament de la majoria absoluta que ostenten.

- Val sí, jo no ho critico, cadascú pren la decisió de com vol governar i ells van decidir fer-ho així. Aleshores no hi ha debat de moltes coses i nosaltres tenim la informació amb comptagotes. A més, quan un govern governa amb majoria el que dona molt valor és intentar buscar el consens de l'oposició.

- Això ho feia el PSC quan havia tingut majories absolutes?

- Sí i tant. El PSC havia governat amb coalició sense tenir necessitat de fer-ho i sempre buscant el consens amb temes importants de ciutat.

- Hem vist un mandat amb molts recels o frec a frec entre Vega i Ballart, quina relació té vostè amb l'alcalde?

- Jo no tinc una mala relació perquè potser tampoc hem tingut ocasió i quan ens trobem doncs ens saludem normal.

"No vull dir que Terrassa sigui insegura, però sí que tenim un problema amb la seguretat"

- Quines són les prioritats del PSC per Terrassa ara mateix?

- La prioritat per la ciutat és la promoció econòmica i potenciar que els emprenedors i les empreses tinguin ganes de continuar a Terrassa i que en vinguin més perquè això són llocs de treball i amb les crisis que tenim és primordial el treball. I si no venen les hem d'anar a buscar, hem de ser proactius i crear llocs de treball perquè no s'ha fet prou. També hem d'entomar i ser realistes i reconèixer que tenim un problema a la ciutat, igual que moltes altres ciutats, és la seguretat. I o ho entomem de cara, reconeixent que el tenim i no mirar-lo de reüll o donarem peu que l'extrema dreta s'apoderi d'un discurs de la por i un discurs populista, que no pot ser.

- No és segura Terrassa?

- No dic que no sigui segura però la ciutadania té una percepció d'inseguretat i les dades de l'últim consell local de seguretat apunten a un increment dels índexs d'altercats, detencions, etc. Cada dia està passant alguna cosa. No vull dir que Terrassa sigui insegura, però sí que tenim un problema amb la seguretat.
 

La candidata del PSC durant l'entrevista amb LaTorre. Foto: Adrià Costa


Precisament durant aquest mandat s'està ampliant la plantilla d'agents locals i també es demana que Mossos incrementi els efectius a la ciutat. Han d'anar per aquí les solucions?

- Pot haver-hi també més mesures. Aquest tercer any ha convocat 46 places amb els problemes que voldrà dir fer-ho tot de cop en lloc de fer-ho progressivament. Igualment amb això no arribarem a les ràtios que pertoquen. Evidentment que falten Mossos i esperava que aquest govern de coalició amb ERC, que està portant la conselleria d'Interior pogués donar una mica més d'empenta a Terrassa i ser més influents.

- Vostè s'ha dedicat a l'àmbit urbanístic i d'habitatge, una de les grans problemàtiques de Terrassa. 

- Els últims anys m’he dedicat a habitatge però durant 18 anys he estat treballat amb llicències d’obres i uns anys com a cap quan era el boom de la construcció i tinc coneixements urbanismes. M’especialitzo amb habitatge quan treballo a Rubí i allà és quan esclata el boom immobiliari i comencem amb les execucions hipotecàries. La meva vida professional m’ha permès estar a la banda d’urbanisme i construcció i després a l’altra cara de la moneda amb famílies desnonades i gestionar la problemàtica social. 

"Aquest mandat s’ha de reconèixer que s’han fet molts esforços per aturar els desnonaments però els ajuntaments sols no poden fer-ho tot"

- Quina lectura fa de la situació de Terrassa que és la ciutat de l’Arc Metropolità amb més famílies a la taula d’emergència i amb molts desnonaments i dificultats d’accés a l’habitatge? 

- S’ha lluitat molt i es porta molts anys intentant aturar els desnonaments. Aquest mandat s’ha de reconèixer que s’han fet molts esforços per aturar-los però els ajuntaments sols no poden fer-ho tot. Aquí el govern autonòmic ha deixat els ajuntaments molt sols. Igualment alguna cosa més s’hagués pogut fer com ara incrementar les partides per poder fer més compra d’habitatge amb tanteig i retracte. Hem presentat dues propostes i ens les han tombat.   

 

Per Candela la seguretat és primordial a Terrassa. Foto: Adrià Costa


"L'avanç del POUM és una manera de justificar que en aquest mandat es compleix un dels compromisos del programa de govern que aniria endavant el 30% d’habitatge protegit"

- Recentment s’ha aprovat un avanç del POUM que fa una reserva del 30% d’habitatge per limitar-ne el preu a les noves construccions. 

- Habitatge de protecció oficial per a una determinada capa social que no és l’habitatge d’emergència o per a famílies pendents d’un desnonament. Ja ho vaig dir en el Ple, és un attrezzo. No és ni la forma ni el moment tot i que hi estic d’acord. Ni podem anar una ciutat com Terrassa sola perquè farem que els constructors vagin a altres ciutats, estem pendents de la Llei d’habitatge de l’estat espanyol i que en pocs mesos sabrem com acabarà però que sembla que tindrà una disposició addicional on demanarà als ajuntaments que comepensin als promotors per aquesta càrrega urbanística del 30%. Tenim un document que s’ha aprovat que potser s’haurà de canviar i se’ns excusa dient que s’ha de fer un procés participatiu. No cal fer un avanç per un procés participatiu però que servirà de poc perquè no hi ha tots el elements sobre la taula. És una manera de justificar que en aquest mandat es compleix un dels compromisos del programa de govern que aniria endavant el 30% d’habitatge protegit.

- Agafa el relleu de l'Alfredo Vega, exalcalde i actual portaveu de la formació, què suposa a escala personal i quins consells li ha donat?

- Per mi és un puntal. La seva experiència política és una font d'inspiració de moltíssimes coses i els consells ens els va donant dia a dia. Coneix molt bé l'Ajuntament i a més és una persona calmada i que reflexiona molt les coses. Tenir-lo al costat per mi és imprescindible.

- Actualment, a banda de regidora és diputada al Parlament de Catalunya, que li està aportant la primera línia de la política catalana.

- Quan vaig tenir l'oportunitat d'anar a les llistes, la veritat en aquell moment no saps què voldrà dir. Ens van molt bé les eleccions al Parlament de Catalunya i entro. Des del PSC es considera que ha d'haver-hi un lloc el Vallès Oest on hi ha Terrassa. Quan entres allà et sents petita perquè soc una de 135 de Catalunya. Però quan passen les setmanes veig que la meva trajectòria professional m'ajudaran molt i és una motxilla que està sent molt útil. I agafes una visió molt més àmplia de les coses i parles amb gent d'arreu. Però crec que és molt important haver estat en un municipi, i vas veient com tot et serveix per poder debatre i plantejar temes.
 

Eva Candela vol recuperar l'alcaldia de Terrassa amb les sigles del PSC. Foto: Adrià Costa


- Sembla que bona part de les candidatures estaran liderades per dones. Quin significat té per vostè i pel PSC?

- És fantàstic i molt engrescador. Per mi és molt il·lusionant que siguem tantes dones candidates, ja era hora que a Terrassa les dones ens reivindiquem i estiguem liderant els projectes del futur de la ciutat. Es parla molt de la igualtat però s'ha d'exercir. A més durant la campanya ens donarà una oportunitat de donar a la ciutadania uns debats molt diferents dels que s'han tingut fins ara. Les dones tenim una manera diferent d'expressar-nos i d'entomar els problemes i penso que la sororitat entre nosaltres es notarà a la campanya. A escala interna, els astres s'han alineat i fins ara els lideratges no ha propiciat que fos una dona.

"Les dones tenim una manera diferent d'expressar-nos i d'entomar els problemes i penso que la sororitat entre nosaltres es notarà a la campanya"

- Creu, per tant, que Terrassa tindrà la primera dona alcaldessa l'any 2023?

- Jo vaig a guanyar les eleccions i ser l'alcaldessa de Terrassa.

- A vegades, però, no n'hi ha prou amb guanyar les eleccions.

- El nostre projecte i amb la força que portem pensem que les guanyarem i l'endemà començarem a jugar la partida.

- En l'actual mandat hi ha partits que van desaparèixer i que podrien tornar a obtenir representació a l'Ajuntament.

- Esperem que sigui així perquè és una anomalia democràtica que l'espai dels comuns i iniciativa no estigui en un plenari com és la ciutat de Terrassa. Amb menys votants però també és bo que hi sigui la CUP i amb una representació, encara que sigui petita, del PP perquè si no aquest lloc l'ocuparà qui ja sabem.

- Davant de la possibilitat que Vox entri a l'Ajuntament, quina posició pren el PSC?

- Si tots els partits s'avenen haurem de fer un blindatge com s'ha fet en el Parlament de Catalunya. El que passa és que els blindatges cap a les propostes que fan estan bé, però no podem quedar-nos parats esperant que es vagin apropiant de discursos. Entenc que hi ha certs discursos que a certs partits ens costa posar unes opinions que sembla que no vagin amb les nostres ideologies però ho hem d'entomar perquè si no ho faran ells.
 

Candela descarta pactar amb Vox davant de la possibilitat que treguin algun regidor. Foto: Adrià Costa


- Com ara quins?

- La seguretat és el principal. No prendre decisions amb aquest tema fa que ells vagin guanyar terreny i la manera com ells tenen de tractar aquestes qüestions és com no s'hauria de fer.

- Quin seria el seu govern ideal, però real? Des del PSC s'han marcat línies vermelles?

- Ja ho veurem. Només et puc dir que el PSC amb qui no pactarà és amb l'extrema dreta.

- És molt aviat per parlar de noms i cares, però compta amb els actuals regidors?

- D'acord amb el nostre reglament estem obligats a fer llista cremallera. Sí que és molt aviat i jo tinc una manera de fer, després d'una cosa una altra. El que et puc assegurar és que la llista del PSC serà una llista amb gent preparada per governar des del primer moment.

- En l'entrevista amb la candidata d'ERC, no descarten tornar a sumar esforços amb Tot per Terrassa, com ho valora?

- Això ho decidirà la ciutadania que és qui està valorant si ha funcionat o no aquest pacte.

Fa poques setmanes Javier García va renunciar a l'acta per coherència amb un acte i Vega va dir-li que no era un adeu sinó un fins aviat. Compta amb ell pel pròxim mandat?

- De les llistes no se'n parla. Pel projecte polític de Terrassa i per mi el Javi és una peça indispensable.

- Quina lectura fa de la situació actual del PSC a ciutats de l'entorn de Barcelona i en l'àmbit català?

- El PSC està en molt bona posició i amb un any poden passar moltes coses però jo veig els alcaldes i alcaldesses molt ben situats i recuperarem alcaldies. El 2019 va anar molt bé, però l'any 2023 pot anar millor.

Allò que potser no sabies d'Eva Candela:
 

Eva Candela agafa amb entusiasme ser la cap de llista. Foto: Adrià Costa

 
  • Som a l'Horta dels Frares al parc de Vallparadís, per què ha escollit aquest lloc de la ciutat per fer l'entrevista? Per mi Vallpardís té un significat molt especial perquè és un dels grans projectes que s'ha fet a Terrassa que s'ha trigat molts anys fer-lo però que ha mort d'èxit. A més a més, tinc el privilegi de viure-hi a prop. És un lloc molt estimat.
  • Què li agrada fer en el seu temps lliure? Hi ha una cosa que m'agrada molt fer però que fa molt temps que no tinc temps de fer-ho: ballar salsa i bachata. Anava classes.
  • Una pel·lícula o una sèrie que miraria en bucle? N'hi ha moltes però la que he vist més vegades és El único testigo (1985).
  • Quin llibre recomanaria? Molts però un llibre que em va marcar molt de petita i vaig llegir diverses vegades seguides era Tarzan de los monos. Darrerament estic llegint de la Gemma Lienas, La vida privada de Carmina Massot o la biografia de l'Angela Merkel.
  • Quin menjar li encanta? Els formatges.
  • El seu destí preferit? Cuba.