Els professionals sanitaris de MútuaTerrassa protesten en un acte de suport a Carmen Cabezas

Repartits per les portes de tots els centres adscrits a l'hospital, han volgut reivindicar la tasca del Departament de Salut entorn de la vacunació contra la Covid-19

El grup de professionals sanitaris durant l'acte de suport
El grup de professionals sanitaris durant l'acte de suport | Lluís Tomàs
Lluís Tomàs
30 de maig del 2022
Els treballadors del'Hospital Universitari MútuaTerrassa s'han manifestat aquest dilluns, 30 de maig, contra la investigació judicial per un presumpte retard en la vacunació dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en servei a Catalunya. En un acte d'última hora on s'ha llegit un manifest, els professionals sanitaris s'han concentrat a les portes dels diversos centres adscrits a l'hospital. A més a més de Terrassa, també hi ha hagut manifestacions a Sant Cugat i Rubí.

La setmana passada es donava a conèixer l'acusació del Tribunal Suprem a quatre alts càrrecs del Departament de Salut, inclosa la secretària Carmen Cabezas, per discriminar els agents per un retard de la vacunació. Els sindicats Jucil i Jupol van demandar la Generalitat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ara un jutjat de Barcelona ha de dictar sentència.

La directora de l'àmbit assistencial ambulatori de MútuaTerrassa, Teresa Clanchet, ha declarat que" m'he quedat sorpresa perquè és una acusació injustificada. La doctora ha assegurat que a Terrassa "s'ha prioritzat la vacunació de gent vulnerable, amb factors de risc, en edat avançada, professionals, etc. nosaltres hem fet un seguiment 100% rigorós i no estem d'acord amb aquesta acusació".

En aquest sentit, el programa de vacunació enfront de la Covid-19 es va iniciar a Catalunya el 27 de desembre de 2020 amb una l'estratègia comuna per tot l'estat espanyol. La planificació elaborada pel Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, prioritzava els grups segons criteris ètics i d'evidència científica, començant per les persones més vulnerables i per aquelles amb un major risc d'exposició i de transmissió.

La concentració ha sigut coordinada des de la Conselleria de Salut. La directora de Comunicació Mútua Terrassa, Natalia Albà, ha comunicat que "ens han convidat a participar en aquesta concentració de suport a l'exsecretària de salut pública i altres alts càrrecs del Departament. Aquesta afegeix que "no té cap sentit qüestionar en quines directrius es va fer la política de vacunació".

El TSJC feia referència a un informe del mateix Departament de Salut, de data 25 d'abril del 2021, on s'especificava l'estat de vacunació dels diversos cossos entre el 24 de març i el 22 d'abril del 2021. "Les xifres no poden ser més dispars si ens fixem en el contrast de l'origen dels cossos: mentre que els no nacionals es mouen en una forquilla del 66,9 al 79,1%, els nacionals tenien un percentatge del 3,6 i 2,8% el 24 de març i del 9,9 i 6,3% el 22 d'abril del 2021". En el període del 10 de febrer al 27 d'abril del 2021, dels cossos estatals van ser vacunades 714 persones. En canvi, en nou dies des de la mesura cautelar adoptada en la causa, és a dir, fins al 6 de maig del 2021, es van vacunar 4.806.