El festival Límbic aplega 22.000 persones en la primera edició a Terrassa

El president d'Òmnium assegura que "la cultura en català està molt viva"

El festival Límbic omple Terrassa de cultura.
El festival Límbic omple Terrassa de cultura. | Lluís Clotet
29 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:32h
Les previsions s'han més que acomplert i Terrassa s'ha convertit durant dos dies en la capital cultural del país. Fins a 22.000 persones no s'han volgut perdre el primer festival Límbic, organitzat per Òmnium Cultural. Durant la tarda de divendres i tot el dissabte, més de cinquanta propostes de cultura contemporània gratuïtes i en català han inundat la ciutat amb una molt bon rebuda per part del públic, malgrat la calor a les hores centrals del dia.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha destacat que aquesta xifra d'assistència supera les expectatives de l'organització. I ha assegurat que aquesta primera edició del Límbic "demostra que el talent creatiu del país i la cultura en català està molt viva, especialment entre el jovent".

I la bona acollida del festival s'ha pogut veure durant el cap de setmana a totes les places, carrers i zones del Parc de Vallparadís que ha atret amants de la cultura que volien veure o descobrir propostes innovadores, així com també aquells que s'han sentit atrets i encuriosits mentre passejaven pel parc egarenc per excel·lència.

El primer dia el festival ha acollit el monòleg d'Oye Polo o els concerts de Ferran Palau i Maria Jaume al centre de la ciutat. Han estat molts els terrassencs que s'han sumat a veure i a gaudir de les propostes interactives que s'anaven trobant pel centre. Les pilotes gegants de l'Albert Gusi o l'humor d'Eléctrico 28 no han deixat indiferent ningú. 

Dissabte ha estat el dia fort del festival. Des de primera hora i fins ben passada la mitjanit hi havia programades una trentena d'activitats en diversos espais del Parc de Vallparadís. Tot i les elevades temperatures al migdia, l'afluència de gent no ha parat en tot el dia per gaudir de circ, hip-hop, una paella, música, poesia, dansa, etc. Alguns més destacats els recitals de poesia dels guanyadors del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2020 i el 2022, Enric Casasses i Antònia Vicenç, aquesta última acompanyada de joves poetes locals.

Altres activitats de la segona jornada de festival han estat el projecte poètic-musical de Vladivostok, la dupla formada per Maria Callís i Irene Fontdevila, les actuacions dels Minyons de Terrassa, i l'espectacle "La Moreneta", en què Silvia Albert i Luiz Felipe qüestionen els discursos sobre migració a l'Estat espanyol. També han actuat companyia de teatre Liant la Troca i les de circ Eia i Tub d'Assaig 7'70, i han tingut lloc les actuacions musicals d'Adelaida i la pianista Lucía Fumero.

Ja a la nit, la zona de l'Espai Vela s'ha omplert de públic sobretot jove que no s'ha volgut perdre alguns dels artistes del moment. Han tancat la programació del Límbic 2022, en presència de milers de persones i reivindicant la llengua catalana, els concerts de Galgo Lento, Ginestà i 31FAM. 

Terrassa ha estat la primera ciutat a acollir el festival Límbic que vol convertir-se en una cita anual per portar la cultura contemporània a diferents punts del país. Caldrà veure, doncs, quina serà la ciutat que agafarà el relleu de Terrassa per acollir-lo la primavera del 2023.