Les famílies del Conservatori insisteixen que la tarifació social «s'ha fet tard i malament»

El govern demana disculpes pel retard en el càlcul dels preus a pagar i els diferents partits al Ple municipal aproven algunes de les demandes de l'Associació de Pares d'Alumnes

Intervenció de l'APA del Conservatori en el ple municipal.
Intervenció de l'APA del Conservatori en el ple municipal. | Anna Mira
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:10h
L'Associació de Pares d'Alumnes (APA) de l'Escola Municipal de Música i Conservatori de Terrassa han fet sentir la seva veu en el ple municipal del mes de maig per mostrar la seva disconformitat amb l'aplicació de la tarifació social a partir del curs vinent. Consideren que les noves taxes en lloc de beneficiar "és enganyós, no beneficia per igual".

En una intervenció de participació ciutadana, la presidenta de l'APA, Montserrat López, ha retret al govern que els preus "s'han fet públics després del procés de matriculació que es va iniciar l'1 de març" i expliquen que "és essencial saber el preu d'un servei abans de la seva contractació" perquè expliquen que els últims anys el nombre de preinscripcions han anat baixant.

En aquest sentit, la regidora d'Educació, Teresa Ciurana,ha donat la raó a les famílies i ha demanat disculpes per donar a conèixer les taxes després del període de preinscripcions. També s'ha compromès, des d'avui mateix, a penjar a la pàgina web municipal el simulador perquè totes les famílies puguin calcular quin és l'import que hauran de pagar en funció de la renda.

Per Ciurana, la tarifació social "aplica els principis de progressivitat, justícia social i inclusivitat, fins i tot amb les quotes més altes". En aquest sentit, ha explicat que el cost mitjà de l'Escola de Música és de 2.385 euros i les famílies en paguen 705 euros (29%) i del Conservatori el preu és de 7.559 euros per curs i es paguen uns 1.278 euros (17%). En aquest sentit, Ciurana apunta que "l'Ajuntament i les administracions continuaran fent un esforç pressupostari perquè l'economia familiar no sigui una barrera".
 

La regidora d'Educació de Terrassa, Teresa Ciurana, durant el ple municipal del mes de maig. Foto: Anna Mira


La regidora també s'ha compromès que en el cas hipotètic que la tarifació social suposi un increment en el conjunt de les famílies "proposaré una rebaixa de quotes". En el mateix sentit ha explicat que si la situació d'ingressos familiars varia durant el curs, es modifica la tarifació social.

No obstant això, des de l'APA han explicat els preus actuals equivaldran al tram 6 de la tarifació social. Un fet que rebutgen les famílies, ja que l'augment de quotes dels trams 6 al 9 "són uns preus públics molt més elevats que altres centres de característiques similars". Tal com ja havien fet palès amb anterioritat des de l'APA del Conservatori consideren que "aquesta tarifació reflecteix un augment de quotes encobert". El 80% de les famílies surten perjudicades amb el canvi de quotes, segons una enquesta interna que han fet.

"La sensació que tenim és que els trams alts sufragaran les bonificacions dels trams baixos", apunten i afegeixen que "no és ni social, ni èticament acceptable, que aquestes famílies hagin de suportar un augment de quota entre el 5 i el 17,5%". En aquest sentit, diuen que les famílies amb rendes més baixes podien rebre bonificacions de fins al 70% i Serveis Socials, si s'escau, es feien càrrec del 30% restant. Finalment, demanen al govern que "l'educació i la cultura no es tracti com una despesa en comptes de com a una inversió que té un retorn directe i indirecte cap a la ciutat".

Amb tot, els diferents partits amb representació al Ple municipal han acceptat alguns dels punts que es demanaven com ara "el dret a rebre una educació musical de titularitat pública amb preus justos i amb igualtat d'oportunitats"; "comptabilitzar els adults-usuaris que tenen fills matriculats a l'hora de calcular el nombre de persones de la unitat familiar"; "poder tramitar excepcions a l'hora de sol·licitar bonificacions"; "aplicar descomptes per a les famílies nombroses sense que necessàriament els tres germans estiguin matriculats en escoles municipals"; "revisar les condicions d'aplicació de les taxes als autònoms" i "demanar a la Generalitat que es faci càrrec del 33% del cost", un últim punt que ha proposat in voce el PSC i que ha estat acceptat per unanimitat. No obstant això, les famílies de l'Escola de Música i del Conservatori han avançat que presentaran al·legacions a l'aprovació de la tarifació social.