El cònsol del Pakistan, sobre l'assassinat de les germanes de Terrassa: «Els culpables tindran el màxim càstig»

S'està fent una investigació conjunta entre les autoritats pakistaneses i els Mossos d'Esquadra

Cònsol del Pakistan a Catalunya, Mirza Salman.
Cònsol del Pakistan a Catalunya, Mirza Salman. | ACN
Redacció
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:33h
L'endemà de reunir-se amb l'Ajuntament de Terrassa, el cònsol del Pakistan a Catalunya, Mirza Salman, confia que el pes de la llei caurà sobre els responsables de l'assassinat de dues germanes al seu país i que havien viscut durant anys a Terrassa. "Els culpables tindran el màxim càstig", assegura, en una entrevista amb l'ACN. 

Salman ha explicat que les autoritats paquistaneses tenen en marxa una investigació a la qual hi estan col·laborant els Mossos d'Esquadra i ell mateix de manera activa des de Catalunya per facilitar totes les gestions entre els dos països. L'objectiu és esclarir la mort de l'Anisa i l'Arooj Abbas, el passat cap de setmana. 

Divendres passat, el pare, Ghulam Abbas, rebia una fatídica trucada en què li comunicaven que les dues noies havien mort assassinades per part de la seva família, i que entre els detinguts i principals sospitosos hi havia dos dels seus propis fills.

Les noies s'havien casat anys enrere a la seva localitat, Gujrat, a la província del Punjab, amb dos cosins seus, però en tornar a Catalunya van fer la seva vida i tenien noves parelles, dos nois també paquistanesos i residents a Barcelona. El germà, en Shehryah, i l'entorn de les noies no ho veien gens bé perquè suposava renunciar a les tradicions del país i als seus cosins i també marits, fins el punt que el germà va arribar a apunyalar un dels nois. Aquest fet va propiciar que les dues parelles marxessin de Terrassa i es traslladessin a València.

Salman assegura que en tot moment el casament de les dues parelles es va fer amb consentiment de les noies, però que en tornar a Catalunya van voler fer la seva vida, i tindrien intenció de demanar el divorci amb els marits, cosa que aquests no volien que passés perquè de l'altra manera els era més fàcil poder-se traslladar a l'Estat espanyol.

Segons el cònsol les noies van viatjar al Pakistan enganyades: "els van dir que el seu germà es casava allà, i a més l'oncle, que a la vegada era el seu sogre, els va dir que la mare estava malalta, cosa que també era falsa". "La mare es trobava bé, i es va sorprendre molt quan les va veure allà", explica.

Les noies van aterrar el dia 19 de maig, i el dia 20 es va cometre l'assassinat. "Les autoritats del país estan assumint el cas de manera molt efectiva, van arribar a l'escena del crim minuts després que passés, i van salvar la mare", detalla Salman. Assegura que el cas ha consternat el poble i la regió on viuen, on s'hi concentren unes 350.000 persones.

El cònsol explica que ha parlat amb el pare "sembla que té el cor trencat, diu que no sabia que això passaria i que ni tan sols sabia que les noies volarien al Pakistan", diu. Ara l'home té dues filles mortes i dos fills a la presó però afegeix: "Si la investigació revelés que està involucrat en els fets, encararia la justícia".

Al Pakistan hi ha sis familiars empresonats que defensen haver comès un "crim d'honor". Es tracta d'una pràctica que suposa l'assassinat d'una dona o una nena quan el clan considera que l'ha deshonorat, un atac que el perpetren els propis familiars de la noia. "Al 2016 el govern de Pakistan va aprovar una llei que prohibia als familiars consentir aquest tipus d'atacs", explica el cònsol. Ara, qui actuï amb aquest pretext s'enfronta a penes que fan dels 25 anys de presó a la pena de mort.