Pas definitiu per transformar el tram final del carrer de Baldrich, al barri del Segle XX

L'operació d'iniciativa privada abastarà un espai de 5.000 m² i s'aprova per unanimitat en el ple municipal

Lluís Tomàs
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:44h
Imatge del tram del Carrer Baldrich on s'actuarà
Imatge del tram del Carrer Baldrich on s'actuarà | Anna Mira
L'aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana (PMU) en l'àmbit del carrer de Baldrich, al barri del Segle XX, no ha tingut sorpresa en el ple municipal d'aquest divendres. La proposta ha rebut el vot favorable de tots els partits amb representació al Consistori. Es remunta al mes de juliol del 2021 i contempla transformar l'antic teixit industrial en desús en una nova zona residencial.

L'àmbit de 5.072 m², abasta el sector delimitat pel carrer de Baldrich, el carrer del Doctor Torras i Bages i la carretera de Rubí, on hi ha edificacions industrials en desús. Amb aquest PMU es pretén ordenar l'edificació, transformant els usos dels terrenys actuals en un nou teixit residencial. Després de mesos d'espera i de l'execució paral·lela dels PMU de la Rambleta del Pare Alegre, del carrer Navas de Tolosa i de la mateixa carretera de Rubí; la transformació d'iniciativa privada corresponent a la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) s'acabarà produint.

Aquest Pla suposarà la creació d'un nou espai residencial amb un sostre total de 7.701 m², dels quals més d'un 95% es destinaran a habitatge. El nombre màxim d'habitatges previstos és de 79, dels quals 55 lliures, 16 de protecció general i també hi haurà protegits concertats. Els edificis tindran una alçada màxima de planta baixa més tres pisos que es destinaran, principalment, a ús residencial i, en una menor part, a ús del sector terciari (oficines i comercial).

D'altra banda, el PMU també contempla la creació d'una nova plaça, al xamfrà dels carrers de Baldrich amb el Doctor Torras i Bages, davant l'edifici de l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i de l'Arxiu Històric de Terrassa. L'objectiu és que la zona esdevingui un espai de trobada pel veïnat i que faciliti la connexió amb el parc de Vallparadís.
 

Plànol amb les zones d'actuació del PMU delimitades Foto: Aj Terrassa


L'operació permetrà donar continuïtat a l'eixamplament de la vorera de la carretera de Montcada, que continua en l'àmbit de l'antiga fàbrica Sala i Badrinas i que, amb aquest PMU, arribarà fins al carrer del Doctor Torras i Bages. A més a més, el Pla planteja una superfície de 2.076,25 m² de sòl públic destinada a completar la viabilitat de l'entorn i la creació d'un nou espai lliure al final del carrer de Baldrich.

Amb tot, l'operació contribuirà a la reactivació urbanística del barri delSegle XX, on ja estan en marxa altres processos de transformació com els PMU de Navas de Tolosa i de la carretera de Rubí; així com el projecte d'obres d'urbanització que desenvolupa l'espai públic del Pla de la Rambleta del Pare Alegre.