​El MNACTEC millorarà la sostenibilitat i la relació amb grups d'interès

El Pla d'actuacions de responsabilitat social corporativa 2022-2024 recull més de 125 actuacions que la institució haurà de portar a terme

D'esquerra a dreta, Josep Maria Canyelles, Sònia Hernández, Jaume Perarnau i Gemma Sallés
D'esquerra a dreta, Josep Maria Canyelles, Sònia Hernández, Jaume Perarnau i Gemma Sallés | MNACTEC
Lluís Tomàs
21 de maig del 2022
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha donat a conèixer el Pla d'actuacions de responsabilitat social corporativa 2022-2024. Un document on es concentren el conjunt d'accions que el centre ha planificat per esdevenir un model de sostenibilitat en el seu sector, a més de millorar la vinculació amb els grups d'interès amb els quals es relaciona.

S'ha presentat en roda de premsa celebrada aquest divendres, 20 de maig, a l'auditori del MNACTEC. El seu director, Jaume Perarnau, ha exposat el "posicionar-se com un museu sostenible, eficient en la gestió de contractes administratius, i compromès amb una funció social" com a pilars del document amb vigència fins al 2024.

A l'acte també hi ha assistit la directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández; la sòcia i consultora de Get a Partner, Gemma Sallés; i l'expert i formador en responsabilitat social de les empreses i organitzacions, Josep Maria Canyelles. 

El Pla comprèn més de 125 accions emmarcades dins del concepte "relacions socials corporatives", les quals portaran al MNACTEC a estar en major harmonia amb el medi ambient. D'altra banda, el document també recull una estratègia per millorar la qualitat de les interaccions del museu amb els grups d'interès amb els que es relaciona. Aquests són els mateixos treballadors del centre, el teixit empresarial, els proveïdors o l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, entre altres.

En aquest sentit, GemmaSallés ha recordat que "la feina de definir els grups amb què el museu es relacionava va ser molt important, ens vam adonar que n'hi havia més dels que pensàvem". La sòcia i consultora ha afegit que aquesta tasca "va donar-nos una nova visió i li va donar una magnitud major al Pla".

L'estratègia d'acció social que el museu ha iniciat també ha suposat la creació d'altres documents. D'una banda, el Pla d'actuació 2022 té la funció de recollir les accions del museu de l'any actual en concret. Aquest ofereix una visió més detallada de la tasca que es portarà a terme en ordre amb els objectius generals de la institució.

D'altra banda, el Pla d'accessibilitat té la finalitat de dotar progressivament el centre d'una accessibilitat cada cop major que eviti la discriminació per necessitats específiques. El document està destinat a detectar les barreres en aquest aspecte i defineix les actuacions necessàries per eliminar-les.

Finalment, s'ha presentat la Memòria 2021, un text on es detallen les actuacions dutes a terme durant aquell mateix any, per oferir un resum i fer balanç sobre els aspectes a millorar. Aquest document ha sigut de gran utilitat per elaborar les estratègies del 2022 en endavant.