La proposta de Terrassa per limitar el preu dels pisos de nova construcció està subjecte a la llei estatal d'habitatge

El Sindicat de Llogateres i la PAH han anunciat una roda de premsa el dia del ple municipal

Imatge d'un solar en venda a Terrassa.
Imatge d'un solar en venda a Terrassa. | Roger Navarro
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:45h
El ple municipal de Terrassa del pròxim divendres 27 de maig aprovarà una proposta d'avanç de modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per poder regular el preu del 30% dels habitatges de nova construcció perquè aquests siguin assequibles. Una proposta del govern de Tot per Terrassa i ERC que queda subjecte a la llei estatal de l'habitatge que s'està tramitant. 

Així ho va explicar el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, 
en comissió informativa. La proposta es basa en "un principi de prudència" perquè la nova llei "podria afectar a la proposta de modificació puntual del POUM". És per això, que tot i la voluntat del govern, la tramitació del canvi en el planejament haurà d'esperar a la decisió del govern espanyol que podria aprovar-se durant la tardor. 


Una vegada l'avanç de modificació s'aprovi en el Ple, a Terrassa es vol obrir un període de participació ciutadana a través del portal web i també de forma presencial perquè tothom pugui dir la seva. La proposta del govern per regular el preu va rebre l'abstenció del PSC i de Junts i el vot contrari de Cs. 

Per tot això, el Sindicat de Llogateres de Terrassa i la PAH han anunciat que el mateix divendres 27 de maig faran una roda de premsa per explicar el seu posicionament envers aquest avanç de modificació de planejament. Segons les plataformes veïnals, la regulació dels preus del 30% es pot fer "més ràpid i millor".  

Mentrestant, el que s'ha notat a Terrassa és un increment del 70% de la sol·licitud de llicències de les empreses constructores, igual com va passar a Barcelona perquè veuen que la limitació de preus en el 30% dels habitatges és una pràctica que s'anirà estenent pel territori. 

En aquest sentit, Caballero ha asseverat que "hi ha una por legítima per part dels constructors però actuem perquè des del govern tenim la por que qualsevol ciutadà no tingui capacitat d'accedir a un habitatge digne i això ja passa". 

Pel que fa a la necessitat d'incrementar l'oferta d'habitatge públic a la ciutat, es preveu que l'Ajuntament faci cessions de finques a l'Incasòl perquè sigui qui construeixi i també cessions d'ús als que tenen capacitat econòmica però amb les condicions que es marquin des de l'Ajuntament. 

En aquest sentit, des de Tot per Terrassa han anunciat que pròximament es reuniran amb representants de la Patronal Cecot i de la Cambra de Terrassa per treballar una proposta de consens pel que fa al projecte de reserva del 30% en HPO. L’objectiu és "que no hi surti perjudicada cap família, cap infant i cap persona en situació de vulnerabilitat i, alhora, s’afavoreixi a la igualtat d’oportunitats".