12 «capdidats» per ser el Capgròs de l'Any: qui serà l'afortunat per aquest 2022?

Lildami, Lluís Caelles o Vicky Losada són alguns dels aspirants a lluir aquest guardó en la 40a edició de La Festa dels Capdidats a Capgròs

Imatge de la descoberta del Capgròs del 2021
Imatge de la descoberta del Capgròs del 2021 | Rafel Casanova BCF
L.T.
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:24h
La Festa dels Capdidats a Capgròs és una de les cites més destacades de l'oferta cultural de Terrassa. Des del 1982, un terrassenc o terrassenca que destaqui per la seva aportació a la ciutat, és guardonat amb l'honor de portar-lo sobre les seves espatlles. Enguany, aquest dia tan popular serà el 28 de maig a les 17.30, i el lloc per acollir la festivitat serà la plaça Vella.

L'acte dels Capdidats a Capgròs de l'Any començarà a partir de les 17 h, moment en el qual els grups de cultura popular que hi participin es concentraran al Raval per anar en cercavila fins a la plaça Vella. Doncs, serà el moment d'escollir l'afortunat d'entre tots els "capdidats" com a reconeixement a la seva tasca per posar la ciutat al mapa.

En aquesta ocasió són dotze els aspirants a Capgròs, els quals hauran de defensar la seva "capdidatura" davant de la societat terrassenca que després tindrà el dret de votar-los presencialment en funció dels seus mèrits. Només un passarà a formar part del reduït grup d'il·lustres terrassencs que han lluït aquest guardó.

Aquests són els aspirants a portar el Capgròs i les raons que han dut a l'organització a nominar-los:
  • Elisabet Arpal. Educadora Social. El 2019 es va convertir en la primera dona presidenta dels Castellers de Terrassa. També n'és grallera. Experta en mediació, ha sabut gestionar i coordinar la colla blauturquesa en temps de pandèmia mentre celebraven els 40 anys de la colla.
  • Vicky Losada. Futbolista. Ha guanyat sis lligues, sis copes i una Lliga de Campions com a capitana del Barça. Aquesta temporada juga a la lliga anglesa amb el Manchester City. També ha trepitjat els camps de la lliga professional dels Estats Units, sobretot el de Nova York, i ha estat la primera jugadora espanyola en marcar un gol en un Mundial.
  • Mireia Comas. Fotògrafa documental i fotoperiodista. Especialitzada en moviments socials com el moviment ocupa, també en intervencions policials durant manifestacions, fet pel qual ha estat detinguda en diverses ocasions. A més a més, immortalitza la cultura popular i en especial els Minyons de Terrassa, d'on en va formar part durant molts anys.
  • Anna Clariana. Il·lustradora gràfica amb més d'un centenar de llibres publicats. Actriu, còmica del grup de teatre dels Amics de les Arts. A banda de ser una de les primeres gralleres de Terrassa també formà part de la primera i única colla de dones castelleres, Les Minyones, així com dels Ministrils del Raval.
  • Ester Llena. Gerent d'esterminioproduccions. Empresària del sector cultural. Coneix el món de l'oci, els espectacles i la música com ningú. Productora, guionista i presentadora del programa magazín de la Ràdio Municipal de Terrassa La Nit Estèrica.
  • Atenea Carter. Cantant, teclista i vocal. Amb sis anys ja tocava el piano i amb 15 treballava de corista. Compositora del grup Another Way, amb el qual ha fet més de 200 concerts i líder de la formació The Mighty Might. La seva veu també està present en alguns anuncis de grans marques. És la veu més afinada de la ciutat.
  • Mariona Vigués. Historiadora i professora de secundària. Membre del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, del que en va ser presidenta, i del Consell de Redacció de la Revista Terme. També s'ha deixat veure per l'Arxiu Tobella i el Rotary Club Terrassa. I ha trepitjat el saló de plens de l'Ajuntament com a regidora.
  • Àlex Bixquert. President de l'associació LGTB de Terrassa. Penetrador transgenerista com es descriu al seu Twitter. També és biòleg especialitzat en genètica molecular aplicada a la biologia evolutiva amb habilitats en l'aprenentatge, la resolució creativa de problemes i el pensament analític.
  • Sor Carmina Panera. Membre de la Fundació Maria Auxiliadora i una de les veus del barri de La Maurina, on es dedica a donar resposta a les necessitats socials i d'integració de la població de l'entorn. Coordinadora de projectes com l'INSIEME de confecció tèxtil. Li encanta fer sarau sobretot el de l'Associació infantil Sarau de Terrassa de la qual en forma part.
  • Lildami. Cantantde trap català. De nom Damià. Dels estudis de disseny industrial va passar al 2014 a dissenyar cançons. Ha demostrat que es pot fer música urbana en català fins i tot cantant havaneres. Ara fa de jurat d'Eufòria.
  • Lluís Caelles. Periodista pallarès nascut a Isona però internacionalment terrassenc. Ha dirigit i presentat els Telenotícies de TV3 i n'ha estat corresponsal a Brussel·les. Aquest any ha viscut en primera línia la invasió de les tropes russes a Ucraïna. Tot i que no se sent un corresponsal de guerra també ha hagut de cobrir altres conflictes bèl·lics com el de Gaza.
Al llarg d'un total de 40 anys, la cita organitzada pel Casinet de l'Espardenya, la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana i l'Associació Nans i Capgrossos de Terrassa, ha reconegut a veïns tan cèlebres com Xavier CoralJosep RullLluís PuigJordi LabòriaRanjit Singh Kaur o Salvador Cardús.

Els ciutadans de Terrassa podran votar al seu candidat preferit el mateix dia de la festa o bé enviant un correu a [email protected] fins el proper dissabte 28 de maig a les 21h.