Aquests són els nominats a rebre un dels Premis Muncunill

L’arquitecte Vicent Guallart rebrà el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic

La sisena edició dels premis Muncunill se celebrarà el 2 de juny.
La sisena edició dels premis Muncunill se celebrarà el 2 de juny. | Aj. Terrassa
A.M
17 de maig del 2022
El Teatre Principal de Terrassa tornarà a acollir l'acte de lliurament de la sisena edició dels Premis Muncunill a la Innovació. La gala del certamen es farà el dijous 2 de juny ales 18.30 h i té per objectiu apropar la innovació a la ciutadania des de tots els seus àmbits i contribuir a enfortir el posicionament de Terrassa com a referent. 

La tinenta d’alcalde de Promoció econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, expressa que aquests premis ja són "tota una referència dins l’àmbit de la innovació, i que situen Terrassa com a ciutat referent i en la que treballem la innovació com a autèntica base de progrés social i econòmic". 

L'acte estarà conduït per la periodista Sheila Alen i tindrà tres parts diferenciades. La primera comptarà amb la conferència marc Projectant el futur des de l'art i el pensament experimental a càrrec de Mónica Rikić, artista i guanyadora del Premi Nacional de Cultura 2021. Durant la segona part de l’acte es procedirà al lliurament dels premis.

I la tercera i última part de la gala s’obrirà amb els parlaments institucionals a càrrec dels representants de l’Ajuntament de Terrassa, de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Ciència i Innovació i es clourà amb l’espectacle Piano + AI, a càrrec de Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts i innovadors del món, que oferirà al públic un diàleg improvisat entre l’instrument i la música generada per una Intel·ligència Artificial creada per un equip d’investigadors de la UPC i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de Terrassa. Es tracta d’un projecte de co-creació de SONAR, la UPC i l'Escola Superior de Música de Catalunya.

Les persones interessades en assistir a la gala poden formalitzar la seva inscripció omplint el formulari que trobaran a la pàgina web de l’Ajuntament  (https://www.terrassa.cat/premis-muncunill-a-la-innovacio). També es podrà seguir pel canal de Youtube de l'Ajuntament. 

Per la seva banda, el regidor d’Innovació, Pep Forn, ha destacat que "a Terrassa treballem per aplicar la innovació i la creativitat en tots els àmbits i activitats, com un element transversal i de millora ja sigui empresarial, social o cultural". 

Nominats dels Premis Muncunill
Els premis Muncunill a la Innovació compten aquest any amb un total de cinc categories, que es mantenen respecte l’edició de l’any passat:

1. Premi Muncunill a la Innovació Local a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general.
  • Comser: empresa dedicada a donar serveis de consultoria, validació i enginyeria pel
    sector regulat GMP (Good Manufacturing Practices) 
  • Associació La vida és xula: creada per recaptar fons per la lluita contra el càncer de mama en memòria de Laia Mira.
  • Sensofar: és un grup d’empreses dedicades al desenvolupament i comercialització de sistemes de metrologia òptica, que permeten mesurar la forma i rugositat de tot tipus de superfícies fins a escala sub-nanomètrica. 
  • VSN Video Stream Networks SL: és una empresa ubicada al Parc Audiovisual
    de Catalunya de Terrassa. Es dedica al desenvolupament de solucions de software per als mercats Broadcast i Audiovisual. 
  • Lamp: és una empresa en constant innovació en l’àmbit de la il·luminació, apostant per l'estalvi energètic amb solucions en continua revisió i adaptació al canvi i demandes de la societat. 
  • Telstar: és una empresa multinacional terrassenca innovadora i amb capital i propietat japonesa (Azbil), present en fires i mostres de tot el món on presenta els seus nous avenços en productes per a laboratoris, la indústria farmacèutica. 
  • Qualud: empresa que treballa en l’àmbit de la Innovació digital en salut impulsant la
    tecnologia del sector sanitari. 
  • Skymedic: treballa en l’àmbit de la Tecnologia d’alt valor afegit. Listen, understand and innovate. 
  • Escola l'Heura del Vallès: el projecte Pictogrames barreja la Innovació digital, la Innovació social (inclusió) i la Innovació educativa. 
  • Datison: és una Spin-Off de la Universitat Politècnica de Catalunya i del CSIC, que
    treballa en la implantació de solucions digitals mitjançant la Intel·ligència Artificial.
2. Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit Estatal a l’empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat.
  • Heura foods: es va fundar el 2017, amb l’objectiu de ser una missió social convertida en empresa i empoderar les persones per canviar l'actual sistema alimentari per un de més sostenible, saludable i nutritiu.
  • Lúcid: és una enginyeria de processos digitals i de producte industrial digital ubicada a Terrassa, Madrid, i Shangai. 
  • Vytrus: desenvolupa ingredients actius a través d’un procés únic i innovador en el camp de la biotecnologia per al mercat de la cosmètica. Han desenvolupat el primer actiu basat en cèl·lules mare vegetals a Espanya. 
  • Estamp: dedicada al disseny, desenvolupament i fabricació de sistemes d’aïllament
    tèrmic i acústic basats en l’estampació metàl·lica per al món de l’automoció. 
  • Arpa: fundada el 1968 i està present a més de 60 països. Una empresa especialitzada en el disseny, fabricació, instal·lació, formació i gestió de solucions mòbils per a diferents sectors com defensa, civil, salut, emergències o telecomunicacions.
  • Narrativa: plataforma de generació de llenguatge natural. Gabriele, la seva plataforma d'intel·ligència artificial basada en l'aprenentatge automàtic, crea i desplega solucions de llenguatge natural per automatitzar contingut, optimitzar processos i portar els negocis a un nivell superior.
  • Hipra: és una multinacional farmacèutica dedicada a la recerca, producció i
    comercialització de vacunes i de productes de diagnòstic. 
  • Silence: és una companyia espanyola dedicada al disseny, desenvolupament i
    fabricació de vehicles elèctrics de dues i quatre rodes 100% eficients, amb una R+D+I pròpia i en col·laboració amb el màxim de proveïdors nacionals. 
  • Runea academy: és la major plataforma d'entrenament outdoor en castellà. Treballa amb Doctors en ciències en l'activitat física i l'esport, entrenadors nacionals d'atletisme, nutricionistes, enginyers informàtics i enginyers de dades per a personalitzar entrenaments de running i trail. 
  • Roca group: hub de l’Espai Roca, un projecte de transformació urbana, social i econòmica d’abast metropolità. Roca Group ha impulsat la creació d’una Construcció Sostenible com a nucli d'activitats dedicat a la innovació i la transformació sostenible del sector de l'edificació en els antics terrenys de la companyia, situats entre Viladecans i Gavà. 
3. Premi Muncunill a la Innovació Cultural d’àmbit Estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural.
  • El Cañonazo Transmedia: ha realitzat molts projectes per al sector cultural que han suposat una aportació important i innovadora per a la societat, com la XXII edició dels Premis Iris 2020 i 2021, el podcast "Su Atención, Por favor", "Debates insólitos", per a la Fundació Juan March i els continguts híbrids d’Espanya com a Convidat d’Honor en la Fira del Llibre Frankfurt 2022. 
  • Last Tour: té una gran experiència en l'àmbit cultural i especialment en el sector de la música. El seu objectiu és la innovació, l'evolució i la reinvenció del sector musical com a estratègia per créixer i adaptar-se a les audiències i tendències actuals. 
  • Fundació Daniel i Nina Carasso: creada el 2010, la Fundació desenvolupa la seva activitat a França i Espanya. El seu treball consisteix en acollir, recolzar, acompanyar i connectar a les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de manera diferent. Materialitza el seu compromís en dues grans àrees que són l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà.
  • Monasterio de Uclés: Lux in Tenebris és un festival d’art i música mística d’avantguarda que té lloc en el Monasterio de Uclés (Cuenca). És una manera diferent d’entendre la tradició, una lectura contemporània de les celebracions
    litúrgiques de la Setmana Santa i una recreació d’una atmosfera única que convida a
    connectar amb un mateix.
  • Projecte Cueva Secreta: La companyia de teatre de titelles Etcétera, una de les més longeves i prestigioses d’Espanya, després de 40 anys d’experiència en el món del titella, crea el 2021 el projecte Cueva Secreta. Es tracta d’un projecte innovador on naturalesa, art i gastronomia aconsegueixen fondre’s per a compartir amb el públic de totes les edats i orígens una experiència que emociona i diverteix. 
  • Projecte Granada Geopark Lights: és una mostra artística anual de nova creació, vinculada a l’experiència de l’art tecnològic en relació amb el patrimoni. És art i naturalesa.
  • Banco Colabora (València): entitat impulsora d'una xarxa global col·laborativa entre professionals d'indústries culturals i creatives a nivell internacional. Es tracta d'una startup que té com a objectiu generar connexions i aliances entre professionals de diferents disciplines i facilitar així projectes conjunts tant a nivell multinacional com local.
  • Albergo Difusió La Vila (Llíria): es tracta d'un projecte de posada en marxa, per
    primera vegada a Espanya, d'un model d'allotjament turístic nascut a Itàlia als anys 70/80 per tal de recuperar, potenciar i posar en valor barris amb marginalitat social i urbana però amb un gran potencial històric, estètic i arquitectònic. 
  • Projecte Atapuerca: la conversió d'un jaciment arqueològic en un fenomen de masses. La història del Projecte Atapuerca comença el 1976, quan es van trobar el que semblaven ser restes humanes i el paleontòleg Emiliano Aguirre aposta per estudiar i investigar els jaciments de la Sierra de Atapuerca.
  • Óscar Martín de Burgos: adaptació de l’escultura a diferents activitats creatives, científiques i industrials. Óscar Martín de Burgos es dedica a l’escultura i al disseny ambiental. Dins el seu projecte com a autor, la funció més nova i social és la seva implicació didàctica i és fonamental fer partícip al públic del seu treball, de la seva cerca, de la seva vida.
4. Premi Muncunill a la Innovació Social d’àmbit Estatal a la persona, institució, empresa o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en l'àmbit social.
  • Plataforma de representantes de personas con discapacidad intelectual y del desarrollo: l’any 2021 es va crear per primera vegada a l’Estat Espanyol, en el marc de Plena Inclusión España, una plataforma de representants integrada per persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Ha estat la primera vegada a la història que s’ha fet un pas en ferm cap a un co-lideratge real en les entitats. 
  • Enric Canet i Capeta: director de Relacions Ciutadanes al Casal dels Infants per l’Acció Social als Barris. Biòleg. Màster en Polítiques Socials. Escolapi. 
  • Voluntariat de nit (VolNit): la Federació Catalana de Voluntariat Social -FCVS- respon a una necessitat no atesa finsara: l’acompanyament per part de persones voluntàries en horari nocturn a pacients ingressats en unitats hospitalàries en situació de vulnerabilitat. 
  • Llar Casa Bloc: és un projecte de la Fundació Hàbitat3 en el marc del programa d’habitatges per a les entitats socials per garantir el dret a un habitatge digne a les persones en situació de vulnerabilitat (dones que han patit violència i els seus fills, persones amb problemes de salut mental o de discapacitat o famílies que havien estat desnonades).
  • Drac Màgic: és una cooperativa d’iniciativa social fundada el 1971 dedicada a l’estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals. El seu principal objectiu és generar pensament i acció al voltant de la imatge, per tal de contribuir en la construcció d’una societat responsable, activa i creativa. 
  • Casal dels infants: és una entitat social que sorgeix fa gairebé 40 anys, com una iniciativa de veïns i veïnes i persones del barri del Raval amb la voluntat de treballar per revertir la situació de vulnerabilitat de molts infants. 
  • Projecte de l'Associació Salut Mental Barcelonès Nord: el “Ministeri de Komunitat” és la plataforma de projectes comunitaris compromesa amb el desenvolupament d’un model de treball comunitari estretament vinculat al territori i amb l’objectiu de potenciar l’autonomia i integració social de les persones amb qui treballen tot construint comunitat. 
  • Projecte de la Federación Salud Mental Castilla y León-Proyecto Julia: la finalitat és atendre les dones amb problemes de salut mental en l'entorn rural per a promoure la seva autonomia i crear una identitat positiva, actuant en el propi entorn prevenint la violència de genere i reduint l'estigma. 
  • Fundación cuidados dignos: des de 2010 la Fundación Cuidados Dignos promou l'Ètica i la Dignitat en les Cures que diàriament reben les Persones dependents, així com la Individualització i personalització d'aquestes cures a través de la Norma Libera-Care, un nou Model de cura, atenció i intervenció centrat en la persona sense subjeccions que abasta tots els àmbits assistencials i d'intervenció. 
  • Diana de Arias amb l'eina Decedario: és un joc de taula d’estimulació cognitiva. Està dirigit a professionals i famílies i indicat per a totes les edats per a la prevenció, rehabilitació i manteniment de les capacitats cognitives en infants i adults.
5. Premi Muncunill a la Innovació Honorífic a la persona que hagi desenvolupat una tasca innovadora de gran rellevància durant la seva carrera professional i que enguany recaurà en l’arquitecte Vicent Guallart. Durant la carrera professional, Guallart ha destacat pels seus plantejaments ecologistes i d'autosuficiència, en els què conviuen natura i tecnologies, i per la seva intensa i destacada trajectòria professional nacional i internacional. Format a les Universitats Politècniques de Valencia i Barcelona, Guallart va ser co-fundador de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), un centre de referencia internacional que desenvolupa programes de Màsters acreditats
per la UPC.

Actualment dirigeix Valldaura Labs, on treballa en el desenvolupament d'edificis de fusta de km0. El seu treball ha estat exposat 3 vegades a la Bienal de Venècia i ha guanyat nombrosos concursos internacionals, entre d'altres el promogut a la nova àrea de Xiong’an, a 100 km de la ciutat de Pequín. El seu projecte, La ciutat autosuficient, defineix un nou estàndard per als edificis d'habitatges a l'era post-Covid i consisteix en quatre illes residencials on els habitants poden viure, treballar i descansar i, en època de crisi sanitària, energètica o alimentària, pot donar resposta adequada des de l'entorn de l'habitatge, mitjançant confinaments de diversos graus.