Terrassa, a favor de la república amb el 95% dels vots

Amb un total de 81.617 vots al conjunt de l'estat espanyol, els resultats han sigut d'un 93% a favor de la República i d'un 5% per la Monarquia

Un dels 21 punts de votació distribuïts per la ciutat
Un dels 21 punts de votació distribuïts per la ciutat | Cedida
L.T.
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:34h
La consulta popular sobre monarquia o república ha tingut lloc aquest dissabte, 14 de maig, amb 724 punts de votació distribuïts arreu de l'Estat. Al voltant de Terrassa es van establir 21 taules, esdevenint un dels punts neuràlgics de la votació a Catalunya per decisió de la Plataforma unitària que l'organitzava. Els resultats han estat de 2.076 (95,67%) vots per la república i 79 (3,64%) per la monarquia. En l'àmbit estatal, han participat 81.617 persones, 76.106 de les quals han votat a favor de la república (93,25%) i 4.731 a favor de la monarquia (5,81%). En l'organització han participat més de 4.000 voluntaris

Així doncs, des del centre de la ciutat a l'avinguda de Francesc Macià o a l'avinguda de Barcelona, la ciutat egarenca va obrir les seves urnes de 10 a 15 h, allargant-se en algunes localitzacions fins a les 19 h. Els ciutadans van poder votar en el que ha esdevingut la terceraocasió en què s'ha votat sobre la qüestió, la primera oberta a tothom món. En aquest sentit, els resultats al municipi van ser de 2.076 vots per la República i 79 per la Monarquia.

Els organitzadors de la votació a la ciutat han conclòs que els electors majoritàriament han estat majors de 50 anys i que molta ciutadania no s'havia assabentat de la consulta. A més a més, destaquen que la consideració de ser popular i no institucional, ha generat una bretxa considerable per valorar la voluntat participativa dels egarencs.

D'altra banda, des de'organització estatal de la Plataforma Consulta Popular Monarquia o República s'esperava que la participació ciutadana fos notòria, i així ha sigut. 724 taules de votació, quan l'objectiu era de 500, repartides per tot l'Estat i 15 ciutats estrangeres: Berlín, Hamburg, Brussel·les, París, Tolosa, Afjord, Amsterdam, Londres, Manchester, Buenos Aires, Bolívar, General Villegas, Vicente López, Montevideo i Santo Domingo.

El pròxim pas de l'entitat serà acudir a la roda de premsa convocada per aquest dilluns, 16 de maig, on els organitzadors de l'àmbit estatal faran una declaració destacant els resultats de la consulta. També s'aprofitarà per fer una crida d'actuació al govern central perquè doni una resposta a la voluntat de la ciutadania. Ara bé, cal recordar que la votació no és de caràcter vinculant, ja que no és un referèndum.