Cultura

​Terrassa commemorarà el Dia Internacional dels Museus amb activitats i portes obertes

Serà el 14 de maig, quan també se celebrarà el Dia Internacional de la llum en alguns dels edificis i monuments més representatius de la ciutat

per L.T., Terrassa, Catalunya | 12 de maig de 2022 a les 12:54 |
El Castell Cartoixa de Vallparadís serà una de les localitzacions amb activitats programades | Cedida
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus el Comitè Internacional de Museus (ICOM) ha impulsat una iniciativa per divulgar el patrimoni museístic de la ciutat i apropar-lo a tothom obrint les seves portes. Amb el Museu de Terrassa com a principal organitzador, la proposta inclourà un conjunt d'activitats culturals que estaran emparades sota el lema El poder dels Museus.

Així doncs, des del pròxim dissabte, 14 de maig, es posaran en valor els equipaments culturals de Terrassa com a importants mitjans per a l'intercanvi cultural. A les 11 h, tindrà lloc l'activitat "Un Castell de Conte", adreçada a infants de 5 a 10 anys. En ella, els participants coneixeran la història del Castell Cartoixa de Vallparadís, els seus habitants i de com es va convertir en una cartoixa.


Posteriorment, faran un breu recorregut per descobrir els espais més significatius de la planta baixa del castell. Els nens i nenes que vulguin participar, hauran de venir acompanyats d'un adult que haurà de notificar la inscripció prèvia mitjançant l'adreça electrònica museudeterrassa@terrassa.cat.

Més tard, a les 20 h, se celebrarà un concert a la Casa Alegre de Sagrera de la mà del grup Marta Sierra Jazz Trio. La formació va néixer inspirant-se en l'escena del jazz del París dels anys 30 i 40, que es va popularitzar gràcies al violinista Stéphane Grappelli i al guitarrista Django Reinhardt. L'accés també serà gratuït, però tindrà accés limitat.


D'altra banda, els dies 14 i 15 de maig se celebraran jornades de portes obertes a diversos espais de la ciutat com la Casa Alegre de Sagrera, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Seu d'Ègara. Els horaris són diversos, però totes les localitzacions obriran les seves portes els matins i les tardes de dissabte i diumenge. A més a més, des del mateix dia 14 fins al 12 de juny, estarà oberta la mostra de l'obra Reminiscència antiga VI al Museu de Terrassa.

Tanmateix, la iniciativa d'ICOM també pretén commemorar el Dia Internacional de la llum, il·luminant alguns dels edificis i monuments més emblemàtics de Terrassa. L'objectiu és posar en relleu la funció essencial que desenvolupa la llum en la vida dels ciutadans i en àmbits com la ciència, l'educació, la cultura, l'energia o el desenvolupament sostenible.


Per això mateix, la nit del 14 de maig s'encendran els llums de la Xemeneia Oliu, a la plaça del Vapor Montset; la façana de l'Ajuntament, al Raval de Montserrat; la Torre del Palau, a la plaça de la Torre del Palau; la Xemeneia Vapor Busquets, a la plaça de Salvador Espriu; la Xemeneia Roca i Pous, a la plaça Nova; la Xemeneia TISA, a la plaça de la Terrassa Industrial; el Monument de la Dona Treballadora i la façana de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) també oferirà una programació especial d’activitats gratuïtes. Aquell dia el Museu farà jornada de portes obertes de 19.30 a 24 h. Entre les activitats hi ha un concert de Carlota Flâneur al pati del Museu, passejades nocturnes per les voltes de la teulada (places exhaurides), visites a les sales de reserva d’objectes i el taller de restauració (places exhaurides) i la visita teatralitzada “1909. Un passeig per la fàbrica” (places exhaurides).

 

Participació