1 de 10
memòria històrica

Terrassa continua rendint homenatge als terrassencs víctimes del nazisme

Al llarg del mes de maig es col·locaran un total de 13 llambordes que se sumaran a les nou existents a la ciutat

Les regidores Ona Martínez i Mónica Polo durant un dels actes de col·locació del passat divendres, 6 de maig | Rafel Casanova BCF
per La Torre del Palau, Terrassa, Catalunya | 11 de maig de 2022 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Terrassa i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya continuen rendint homenatge amb la instal·lació de 13 llambordes Stolpersteine durant el mes de maig. La iniciativa va iniciar-se el passat mes d'octubre amb l'objectiu d'homenatjar als terrassencs que van morir als camps d'extermini. En aquesta ocasió, la iniciativa també ha servit per commemorar el Dia d'homenatge als deportats, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme.

Així doncs, la campanya d'aquest mes es va iniciar el passat divendres, 6 de maig, quan les regidores Ona Martínez i Mònica Polo van participar en l'acte de col·locació de l'Stolpersteine dedicada a Joan Serarols, davant el número 22 del carrer de Llúria. Posteriorment, es va portar una segona llamborda al carrer de Catalunya, 106, en aquest cas en record de José Saura, juntament amb la seva família.


Ja hi ha quatre llambordes distribuïdes per la ciutat, d'ara endavant estan programats més actes de col·locació fins arribar als 13, entre els quals s'hi troben els dels carrers del Pla de l'Ametllera, 2; de Sant Valentí, 139; o de Baix, 21. A l'octubre i l'abril ja s'havien col·locat altres Stolpersteine, arribant a un total de nou. Per aquest any no es preveu posar-ne més, però més endavant s'aniran elaborant i col·locant la resta, fins arribar a les més de 60 corresponents a les víctimes terrassenques conegudes.


Les Stolpersteine són petites llambordes recobertes amb una placa de llautó que porten inscrit el nom i altres dades de persones que van ser víctimes del nazisme, i que s'instal·len a la vorera, davant llocs vinculats amb aquella persona, com ara la casa on va viure. La funció d'aquestes llambordes és fer aturar els vianants, cridar el seu interès i promoure el record.

El projecte el va iniciar l'artista alemany Gunter Demnig als anys 90, i actualment hi ha instal·lades desenes de milers d'aquestes llambordes per tot Europa. Terrassa s'hi va adherir el 2018, mitjançant un acord de Ple, en virtut del qual es preveu la instal·lació progressiva d'aquestes llambordes, en coordinació amb el Memorial Democràtic de la Generalitat i en funció del desenvolupament dels estudis històrics a la ciutat.
Participació