«Volem que la consulta sobre monarquia o república serveixi a l'Estat per prendre les mesures oportunes»

L'organitzador de Consulta Popular Estatal Monarquia o República a Terrassa, Armando Sánchez, explica com serà la jornada a la ciutat el pròxim dissabte 14 de maig

Una de les taules de votació de la consulta, en una imatge d'arxiu.
Una de les taules de votació de la consulta, en una imatge d'arxiu. | Cedida
Lluís Tomàs
09 de maig del 2022
La consulta popular sobre monarquia o república que tindrà lloc el pròxim dissabte, 14 de maig arreu de l'estat espanyol gaudirà de 21 taules de votació a Terrassa. La ciutat ha esdevingut un dels punts neuràlgics de la votació a Catalunya per decisió de la Plataforma unitària que l'organitza. En un horari de 10 ha 15 h, que s'allargarà fins a les 19 h en els punts més concorreguts de la ciutat, els veïns podran votar en el que serà la tercera vegada que es demana sobre la qüestió, i la primera oberta a tothom.

Des del centre de la ciutat, a l'avinguda de Francesc Macià o a l'avinguda de Barcelona, els terrassencs podran participar en una consulta que el comissionat de l'assemblea organitzadora de la ciutat, Armando Sánchez, demana que "serveixi d'estímul per agitar a la població". En declaracions a LaTorre apunta que la voluntat és que "la població es manifesti d'una manera democràtica, i que això li serveixi a l'Estat per prendre les mesures oportunes". 

Ha explicat que la proposta ve motivada per "l'obsolescència" de la Constitució del 1978, ja que en el seu dia no va portar a terme la consulta sobre la forma de govern, la qual cosa és "un principi merament democràtic".

Així doncs, Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República ha organitzat una tercera edició que, a diferència de les dues primeres, vol involucrar a tota la població. En les dues primeres es va efectuar en certes universitats, ara s'han creat assemblees populars per involucrar al màxim de persones possibles. En aquest sentit, "Terrassa és molt important per ser una ciutat gran, en la que tant el moviment obrer com el social és molt dinàmic, i té una influència en la política més enllà del local".

A la ciutat egarenca persones com l'Armando van començar a organitzar-se el 26 de gener amb la voluntat de "constituir-nos com a plataforma de la consulta a la ciutat". Ell, que està involucrat des del primer dia, afirma que "d'alguna manera, hem sigut l'organització que ha permès la gestió de les taules".

En un context de sortida de la pandèmia, des de l'organització s'espera que la participació ciutadana sigui notòria. Un cop recollits tots els escrutinis, aquests seran publicats al web de la plataforma. Posteriorment, el 16 de maig s'oferirà una roda de premsa en què els organitzadors en l'àmbit estatal faran una declaració amb els resultats de la consulta. També s'aprofitarà per fer una crida d'actuació al govern central perquè doni una resposta a la voluntat de la ciutadania.

Tot i això, des de la mateixa entitat es reconeix que la votació no és de caràcter vinculant, ja que no és un referèndum. Per aquest motiu, l'esdeveniment s'ha enfocat des d'una perspectiva d'expressió i participació ciutadana per posar de manifest la necessitat de celebrar un acte de les mateixes característiques, però que tingui una repercussió directa en la forma de govern de l'Estat.