​L'Ajuntament i la Cecot acorden més instal·lacions fotovoltaiques a Terrassa

El conveni sorgit el 2019, té l'objectiu d'incrementar la instal·lació de mòduls fotovoltaics a les empreses de Terrassa

Dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques en una imatge d'arxiu
Dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques en una imatge d'arxiu | Carla Serra
L.T.
06 de maig del 2022
El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Terrassa i la patronal Cecot s'ha renovat per dos anys més degut a l'acord entre ambdues parts, que comparteixen l'objectiu d'impulsar la transició energètica a les empreses de la ciutat. L'aliança publicoprivada oficialitzada el 2019 a néixer per treballar conjuntament en la descarbonització de l'economia del municipi, ampliant la xarxa d'instal·lacionsfotovoltaiques en edificis públics.

L'acord s'alinea amb un dels objectius del programa del govern municipal, entre els quals figura l'elaboració de dos estudis. D'una banda, analitzar la demanda energètica de les empreses, i la capacitat que poden tenir per produir energia fotovoltaica; per l'altra, elaborar els estatuts i el projecte de serveis per constituir una comunitat d'energies renovables a Terrassa.

El balanç dels dos primers anys de conveni, del 2019 al 2021, mostra un increment en la instal·lació de mòduls fotovoltaics per l'autoconsum; s'han col·locat 369 panells solars amb un cost total de 132.523 euros. També s'han executat diverses activitats de difusió, a més a més de campanyes d'informació i sensibilització sobre les energies renovables.

Respecte a la Cecot, la patronal va posar en marxa l'Oficina Cecot Renovables el gener del 2020, amb la finalitat d'assessorar i acompanyar les empreses. En aquest sentit, han presentat projectes d'autoconsum fotovoltaic a 165 empreses, dels quals 34 s'han executat o estan en vies d'execució. Això donarà pas a què l'estalvi acumulat durant els 25 anys de vida dels mòduls fotovoltaics serà de 10 milions d'euros i l'estalvi de tones anuals de CO₂ emeses serà de 1.509. En total, s'han analitzat 290 punts de subministrament que, un cop adoptades les mesures, han comportat una mitjana d'estalvi d'energia d'un 22%.

La situació actual de Terrassa, que compta amb 21 polígons industrials, ofereix la possibilitat que moltes naus industrials puguin tenir a les seves teulades una quantitat important de mòduls fotovoltaics per generar la seva pròpia energia. D'aquesta manera, s'impulsaria la creació de mercats energètics locals, de Km0 i renovables en un entorn en molt més en sintonia amb el medi ambient.