Vacarisses plantejarà restriccions d'aigua si el consum no baixa

El municipi està a punt de quedar-se sense aigua perquè no està connectat a la xarxa

Un dels carrers del centre de Vacarisses.
Un dels carrers del centre de Vacarisses. | Anna Mira
04 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:11h
Situació extrema la que es viu a Vacarisses. El municipi de 7.000 habitants del Vallès Occidental s'està a punt de quedar sense aigua i el seu alcalde, Antoni Masana, es planteja aplicar restriccions els pròxims dies si el consum no baixa.

I és que Vacarisses no està connectat a la xarxa d'aigua. Només es pot rebre una petita part a través de la urbanització Els Caus de Mina Aigües de Terrassa, però avui dia l'Ajuntament desconeix el volum. Una situació, doncs, que obliga a fer servir el recurs hídric dels aqüífers que s'emmagatzema en quatre pous.

Però aquest any i també l'anterior ha plogut poc i juntament amb l'increment de la població ha fet que els pous s'estiguin acabant. Si en condicions normals acumulen una columna d'aigua de 40 metres actualment es troba en 2,20 metres. En declaracions a LaTorre, Masana, explica que el problema ve de lluny i que des de l'Ajuntament ja fa anys que avisen que aquesta situació podria donar-se. "No podem no estar connectats a la xarxa", lamenta.

És per això que, d'una banda, insisteixen perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) faci l'obra necessària per connectar el municipi a la xarxa a través de Viladecavalls. De l'altra, es demana a Endesa que faci arribar l'electricitat a un pou que l'Ajuntament va construir quatre anys i que no se'n pot fer ús perquè no hi ha corrent per bombar l'aigua.

Segons ha pogut saber aquest diari, des d'Endesa són conscients de la situació i tenen constància de la demanda que fa l'Ajuntament a qui donen la raó. Expliquen que uns canvis en el projecte actual han provocat un endarreriment de l'obra però que ja s'han posat a treballar perquè en els pròxims mesos estigui solucionat.

Mentrestant, avui l'Ajuntament ha posat un generador al pou perquè després de fer unes primeres proves pugui subministrar aigua als veïns. Una solució que costarà 5.000 euros al més al Consistori més la gasolina que consumeixi.

El consum actual és de 75 metres cúbics l'hora però si aquest no baixa "ens plantegem restriccions d'aigua a la nit a partir d'aquest cap de setmana". L'alcalde també ha fet una crida a la població perquè no ompli les 2.000 piscines que hi ha al municipi, una prohibició contemplada a les ordenances.

"Ja fa mesos que demanem moderar el consum d'aigua", ha afegit. Finalment, també tenen previst parlar amb les indústries instal·lades al municipi per mirar de regular el consum hídric i reduir-lo mentre la situació no millori.