1 de 10
cultura

«Llengua, risc i experimentació»: el festival Límbic acollirà una cinquantena de propostes a Terrassa

El primer festival itinerant d'Òmnium Cultural de creació contemporània del país se celebrarà els dies 27 i 28 de maig

Presentació del programa del festival Límbic. | Anna Mira
per Anna Mira / Lluís Tomàs, Terrassa, Catalunya | 3 de maig de 2022 a les 13:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 3 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una bombolla d'Òmnium a la plaça Vapor Ventalló de Terrassa ha estat l'escenari escollit per presentar el festival Límbic, el primer festival d'arts al carrer de creació contemporània en català impulsat per Òmnium Cultural. "Llengua, risc i experimentació". Així és com el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha descrit un festival que té la voluntat de "fer lluir la cultura catalana, una del és més importants d'Europa, als carrers". 

Iñaki Mur i Alba Riera han estat els encarregats de presentar el podcast on s'ha donat a conèixer tota la programació d'aquesta primera edició que es farà a Terrassa els dies 27 i 28 de maig. Una cinquantena d'espectacles de diferents formats com la música, les arts escèniques, el circ, l'humor o la dansa es podran veure a catorze espais emblemàtics de la ciutat a mans de la productora cultural La Sullivan. 


Segons el mateix Antich, la idea del festival és combinar el talent local amb el que ve de fora per "descentralitzar la cultura fora de Barcelona". En aquest sentit, ha dit que hi ha moltes ciutats de Catalunya que tenen una tradició cultural extraordinària però "el cas de Terrassa va ser un dels primers en el que vam pensar per la seva tradició molt consolidada d’aposta cultural". 

Fa dos anys que des d'Òmnium es treballa amb aquest festival que vol ser la seva "batalla per la democratització de la cultura", Antich però, ha recordat que "no abandonem res de les batalles d’Òmnium, que és una gran maquinària d’intervenció i de transformació de la societat, centrada en els drets civils i polítics". 


Espais i artistes


Divendres està previst que el festival es concentri als espais del centre de la ciutat com la plaça Vella, la plaça Didó, el Vapor Ventalló, la Torre del Palau o la placeta de la Font Trobada. En canvi, dissabte l'activitat es traslladarà al Parc de Vallparadís on es podrà gaudir de mostres a l'escenari Vela, a la Muntanyeta, a la plaça del Rector Homs, a l'Horta dels Frares o al Castell Cartoxia. 


Entre altres hi haurà concerts de Ginestà, de 31 Fam, Adelaida, Maria Jaume, Sound de Secà o Vladivostok. Les companyies de circ Tub d'Assaig, Yldor Llac o Eia mostraran els seus malabarismes mentre que a la plaça Didó hi haurà els monòlegs de Març Llinàs i Oye Polo. Si parlem de dansa no hi faltaran Liantla Troca, Pol Jiménez, Companyia Miquel Barcelona o Hop Festival. Eléctrico 28, Claudia Serrahima, Andrea Ros, Albert Gusi o Cabaret Internet també seran alguns dels artistes que convertiran Terrassa en una mostra per "posar l’altaveu a produccions culturals que ens ajuden a viure en la complexitat del món en el que estem", en l'opinió d'Antich. 

Totes les activitats seran gratuïtes i tenen per objectiu apropar la cultura als joves i revertir la caiguda de l'ús social del català. "Encara hi ha el tòpic que la cultura es desplega en àmbits molt reduïts, elitistes. Des d’Òmnium no només tenim la voluntat de promocionar la cultura, sinó també de contribuir a democratitzar-la, fer-la accessible a tothom", ha manifestat Antich. El festival està íntegrament finançat per Òmnium, que hi destina 300.000 euros. 

Pel que fa a la Covid-19, amb la situació actual no hi ha limitacions tot i que per alguns espais interiors sí que cal reservar entrada per no superar l'aforament màxim permès. 

Què és el festival Límbic?


Límbic pren el seu nom del sistema límbic, la part del sistema nerviós encarregada de gestionar les respostes emocionals en funció dels estímuls. És el primer festival itinerant de creació contemporània del país. De naturalesa multidisciplinari i amb l’ambició de posar en diàleg totes les arts vives, és una gran cita de cultura al carrer que demostra la vitalitat de la creació en català. 

Terrassa ha estat la primera ciutat escollida per aquest festival que té la voluntat de canviar cada primavera d'escenari i anar voltant per Catalunya. Des d'Òmnium ja tenen sobre la taula tres possibles ciutats que agafaran el relleu egarenc de cara l'any vinent. Un anunci que es farà durant la celebració del primer festival. 

 

Participació