Terrassa fa una crida al civisme pels pixums de gossos als fanals

Ha activat un pla de manteniment de l'enllumenat públic que s'aplicarà a 15.100 suports en els pròxims 12 anys

Una dona passejant el seu gos en una imatge d'arxiu
Una dona passejant el seu gos en una imatge d'arxiu | Martí Urgell
L.T.
02 de maig del 2022
Actualitzat el 09 de maig a les 12:40h
L'Ajuntament de Terrassa ha fet una crida a la implicació ciutadana per conscienciar sobre els efectes dels pixums de gos al mobiliari públic. L'orina provoca la corrosió dels suports de l'enllumenat i d'altres elements de parcs i jardins, carrers i façanes. És per això que s'ha demanat una major implicació dels veïns propietaris de mascotes perquè dissolguin l'orina amb aigua.

L'orina dels gossos ha esdevingut una gran problemàtica en la conservació del mobiliari urbà a causa del seu efecte altament corrosiu, ja que provoca el deteriorament ràpid de la base dels fanals, per exemple. És per això que l'Ajuntament ha activat un pla de manteniment de l'enllumenat públic per millorar la seva resistència a la degradació. Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), adjudicat a l'empresa IMESAPI, i es desenvoluparà a través d'un contracte de 12 anys.

En total, a la ciutat hi ha 16.500 fanals, dels quals 1.400 ja comptem amb el tractament realitzat. Les zones on s'ha actuat són als barris de Sant Pere, Antic poble de Sant Pere, Centre, les Arenes - la Grípia - Can Montllor, Ca n'Aurell, Poble Nou - Zona Esportiva, Sant Pere Nord i al parc de Vallparadís. Resten, doncs, 15.100 pals de llum on encara s'ha d'actuar, que es duran a terme en els 12 anys de contracte acordat. La previsió és realitzar el tractament a uns 1.250 suports cada any.

Durant les actuacions es prioritzaran les zones i barris que estiguin més afectats per aquesta problemàtica. D'aquesta manera, es podran protegir els suports que encara no estiguin corroïts i detectar els que, a causa dels anys que han estat sotmesos a orins de gossos, cal planificar la seva substitució.

Algunes recomanacions per fer-ho bé
L'Ajuntament ha recomanat portar el gos per la banda de la calçada quan vagi per la vorera, per tal d'evitar que orini a les façanes. Tanmateix, es proposa als propietaris que ensenyin a les seves mascotes a orinar als embornals, o bé que es porti una ampolla d'aigua per llençar a les miccions.