​La Campanya Contra el Quart Cinturó commemora 30 anys d'existència amb diversos actes

L'associació nascuda el 1992, manté la voluntat d'evitar la construcció del quart cinturó per complet

Imatge d'arxiu de la Campanya Contra el Quart Cinturó
Imatge d'arxiu de la Campanya Contra el Quart Cinturó | Cedida
Lluís Tomàs
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:26h
La Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) commemora enguany els 30 anys des de la seva fundació i organitza diversos actes i una festa reivindicativa per motiu de la celebració. L'entitat que va començar a organitzar-se l'any 1992, continua reivindicant un altre model de mobilitat i la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès.

En una roda de premsa celebrada avui, 29 d'abril, un dels fundadors de la CCQC, Toni Altaiò, ha fet un repàs del qual ell i molts altres porten exigint des de fa tres dècades. "El nostre gran objectiu és el de transformar el model de mobilitat actual, cosa que era vigent el 1992 i ho segueix sent avui". Per aquest motiu ha declarat que la finalitat de la campanya "segueix sent la desaparició de la construcció del quart cinturó per complet".

La commemoració dels 30 anys d'història de l'entitat anirà acompanyada de diversos actes. Com ha explicat Maties Serracant, membre de la CCQC, el 5 de maig a les 19.30 h tindrà lloc una sessió de debat al Centre Cultural de Marata (les Franqueses del Vallès). En ella es parlarà sobre l'afectació a la biodiversitat i els efectes del quart cinturó al Vallès. Hi participaran Sandra Saura, biòloga i professora de la UAB, i Ferran Miralles, biòleg i tècnic de la Generalitat en l'àmbit de l'ordenació del territori.

Una setmana més tard, el 12 de maig a les 19 h, serà el torn de la xerrada sobre mobilitat, energia, canvi climàtic i els seus efectes en la salut. En aquesta ocasió serà al Casal Pere Quart de Sabadell i es comptarà amb Joan Buades, investigador crític en clima i globalització, i Maria Eulàlia Parés, investigadora del CTTC en monitorització de la qualitat de l'aire.

Un altre dels integrants del CCQC, Isidre Soler, ha volgut deixar clar que “no ens agrada commemorar 30 anys, perquè és una mostra del camí pel que va la societat. Tot i això, penso que el nostre discurs ha influït perquè el tram de Vilafranca fins a Abrera segueix descartat”.

Respecte als actes commemoratius, el 15 de maig es produirà un passeig pels entorns afectats per les obres del quart cinturó, que començarà a Sentmenat, a partir de les 9.30. Anirà prosseguit d'un dinar i un concert amb la Portàtil FM. D'altra banda, l'acte central de la commemoració se celebrarà el 29 de maig al bosc de Can Deu, on hi haurà tota mena d'activitats. D'11 h a 14 h, hi haurà marxes a peu i en bicicleta, sessions de timbalers, tallers infantils, actuacions musicals i uns parlaments finals en què es recollirà la feina feta per la CCQC des de la seva fundació.