Les famílies de l'escola de música i Conservatori de Terrassa, en contra de la «pujada encoberta de preus»

El ple municipal d'aquest divendres aprovarà provisionalment el model de tarifació social per a l'escola de música i l'escola d'art

Conservatori de música de Terrassa.
Conservatori de música de Terrassa. | GSV
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 20:32h
Les famílies de l'Escola Municipal de Música (EMM) i Conservatori de música de Terrassa estan en desacord amb l'aplicació de la tarifació social a l'escola municipal de música de cara al pròxim curs 2022-2023. Aquest divendres, en el ple municipal del mes d'abril, s'aprovarà una modificació provisional de les ordenances per aplicar estendre la tarifació social que ja s'aplica a les escoles bressol a l'escola de música i a l'escola d'art i disseny.

Una decisió que no s'ha rebut amb bons ulls a l'Associació de Pares (APA) de l'EMM i del Conservatori. Des de fa uns mesos que diverses famílies van mostrar el seu neguit a l'Ajuntament davant de les elevades quotes que pagaven fins ara i volien demanar-ne una rebaixa. Segons ha pogut saber LaTorre la seva sorpresa va arribar quan des de l'àrea d'Educació els van informar que s'aplicaria la tarifació social per distribuir les quotes en funció de la renda de les famílies.

En comissió informativa, es va explicar que el càlcul té en compte tant els membres de la unitat familiar, com la renda i el pla d'estudis -que en el cas del Conservatori és variable- i que és una mesura "per no excloure cap família per una qüestió de renda".

Això, no obstant, implica un increment que des de l'APA consideren "una pujada encoberta, substancial i inadmissible" de les quotes en els trams més alts. D'acord amb la segona reunió que els representants de les famílies han mantingut amb la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, les rendes de famílies que s'incloguin en el tram 7 hauran de pagar un 5% més que fins ara. El mateix passarà amb el tram 8 que l'increment serà entre el 8 i el 9%, i les del tram 9 on les tarifes es veuran incrementades del 17,5%.

Pe fer-ho, les famílies han d'autoritzar que l'Ajuntament revisi els ingressos familiars, ja que si no ho fan, automàticament se'ls aplicarà la tarifa del tram 9. En aquest sentit, proposen que en el cas que les taxes actuals se situessin en el tram 9, altrament "s'haurien de rebaixar per l'elevat valor que tenen, comparat amb altres escoles de música i conservatoris d'altres municipis" i, a més, que es contempli un sistema de beques pels alumnes que ho necessitin. "Estem en un moment que sortim d'una pandèmia, tenim la guerra i la inflació que això suposa, caldria rebaixar les tarifes i no augmentar-les", lamenten des de l'APA.

Tot i que les famílies no coneixen a quin tram equival cada renda, els barems aplicats a les escoles bressol en el curs vigent són els següents: tram 7 (de 35.800 a 47.800 euros); tram 8 (47.800 a 59.700 euros) i tram 9 (més de 59.700 euros). 

Actualment, en el Conservatori hi ha unes 400 famílies amb 800 alumnes que consideren que s'hauria d'estudiar amb temps i no aplicar-ho en el pròxim curs. "Ja hem fet les matrícules però no sabem què pagarem", lamenten. Per això, les famílies que no descarten presentar al·legacions a la modificació de les ordenances per mostrar el seu rebuig.