Llibreries i floristeries de Terrassa esperen amb optimisme el primer Sant Jordi sense restriccions en dos anys

LaTorre ha copsat els ànims d'una celebració que serà com les d'abans de la pandèmia, amb 260 paradetes instal·lades a la ciutat

Les previsions mostren que aquests pot ser una celebració de Sant Jordi semblant a les d'abans de la pandèmia
Les previsions mostren que aquests pot ser una celebració de Sant Jordi semblant a les d'abans de la pandèmia | Anna Mira
Lluís Tomàs
22 d'abril del 2022
Actualitzat el 23 d'abril a les 12:06h
Terrassa acollirà una nova edició del Sant Jordi avui divendres, 22 d'abril, i demà dissabte amb unes previsions que estimen que la ciutat tornarà a estar plena a arrebossar de llibres i roses. Després de dos anys marcats per la crisipandèmica, el recent anunci de la retirada de les mascaretes ha generat molt optimisme en llibreters i floristes, ja que suposa la fi d'un llarg període on les restriccions sempre han estat presents. Així doncs, enguany l'Ajuntament ha repartit un total de 260 llicències per paradetes, les quals podran trobar-se sobretot a la plaça Vella. De fet, a primera hora del matí de dissabte, l'Ajuntament ha anunciat l'ampliació de les llicències fins al diumenge per poder pal·liar els efectes de les pluges.

La il·lusió d'aquest any dona esperança a uns gremis que van ser fortament colpejats per la Covid-19. La incertesa d'aquells dies marcava una època en què l'aforament era limitat i molt pocs es veien amb ànims de participar. De fet, el 2020 només 11 llibreries de la ciutat van acudir a la celebració de manera presencial, el repartiment a domicili s'havia convertit en l'única via per subsistir. Tot i això, les previsions per la celebració del 2022 són generalment optimistes, i moltes llibreries i floristeries fa dies que es preparen per a l'arribada del Sant Jordi, segons ha pogut copsar LaTorre. 

Un exemple és l'Abacusde Terrassa on, en paraules de la seva responsable, Lídia Hergueta, es troben "il·lusionats, molt contents i tenim moltíssimes ganes, perquè després de dos anys tristos, ve molt de gust". Ella explica que porten setmanes preparant-se per un Sant Jordi "bastant més fort del que ha sigut normal els últims anys", ja que en el transcurs d'aquests dies han començat a notar més afluència de clients.

La Maria Cardona, de la llibreriaSynusia, declara que "la sensació pel que hem anat veient aquests dies previs, és que la gent té moltes ganes de passar un Sant Jordi com els d'abans". Tot i que en aquesta ocasió la climatologia ha trastocat una mica el volum de vendes, es mostra optimista perquè "els matins estan sent tranquils, però a les tardes estem notant una afluència de gent superior a la dels últims dos anys".

Tanmateix, a la llibreriaCinta no són tan optimistes. Marc Caparrós afirma amb cert rancor que "esperem que la gent que no compra llibres durant tot l'any, els comprin aquests dies". Ell pensa que falta més tradició per la lectura, ja que "si la celebració consistís a comprar una patata, la gent compraria patates". El seu local va inaugurar-se el 2020, així que allà no han experimentat com era la celebració abans de la pandèmia. "Aquest serà el primer Sant Jordi normal que passarem".

En el gremi de les floristeries l'optimisme també caracteritza les previsions dels seus propietaris. La Carme, de la floristeria Gras, recorda esperançada que "Sant Jordi és una diada que plogui, nevi, faci fred o calor, l'estimem". I és que ella pensa que mai s'ha perdut la tradició, perquè els dos últims anys "es va fer tot el que es va poder dins del context en el qual ens trobàvem". Respecte a la fi de les restriccions, anuncia que "nosaltres encara portarem la mascareta, però la gent pot fer el que cregui més convenient".

El d'aquest any és un optimisme que es contagia. El Carlos Clapés, de la floristeria La Selva, diu que "la gent té moltes ganes de participar, de sortir, de poder fer una celebració de Sant Jordi com les d'abans. I ho notem perquè moltes persones ja estan fent comandes, així que s'espera que el volum de venda sigui apropiat". Es mostra molt entusiasmat perquè el Sant Jordi del 2022 suposi "tornar a la normalitat del que teníem abans de la pandèmia".

Tot i això, com passava amb el Marc, la Rosa Maria Martí no ha notat més moviment que l'any passat. Ella treballa a la floristeria Artverd, i recorda que "l'any de l'esclat de la pandèmia vam tancar i el 2021 va ser desbordant perquè tothom tenia moltes ganes". No obstant això, expressa que "de moment seguim neguitosos per quina serà la rebuda enguany".