​El MNACTEC inaugura l'exposició «Els medicaments a Catalunya»

La mostra produïda amb la col·laboració de la Fundació Uriach presenta l'evolució de la farmacologia al territori

Un dels productes farmacològics amb espai a l'exposició.
Un dels productes farmacològics amb espai a l'exposició. | MNACTEC
Lluís Tomàs
21 d'abril del 2022
L'exposició Els medicaments a Catalunya. Empresa, ciència i innovació per a la salut s'ha inaugurat aquest dimarts, 19 d'abril, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) a Terrassa. Amb la col·laboració de la farmacèutica Fundació Uriach, la mostra es troba a la secció Made in Catalonia i presenta l'evolució científica i tecnològica que ha experimentat la producció de fàrmacs al país.

A través d'un recorregut des dels primers tipus de medicaments a la Catalunya preindustrial fins a l'actual mercat farmacèutic, s'hi mostren objectes que han contribuït a l'evolució d'aquests productes. Entre tots ells destaquen un alambí del 1870, propietat dels laboratoris Dr. Andreu, i un llibre de comptes manuscrit l'any 1783.

El director del MNACTEC, Jaume Perarnau, expressava que "en aquesta ocasió toquem el tema d'una indústria tan moderna com la farmacèutica, però que té uns orígens molt antics que volem mostrar en aquesta exposició". Per la seva banda, la representant de la Fundació Uriach, Judit Entrén, va voler aclarir que "l'objectiu ha sigut mostrar com es va anar articulant un mercat destinat a la salut i el benestar de les persones fins avui dia, on destaquen dos models com la indústria farmacèutica i el model natural consumer healthcare".

L'exposició gaudeix de sis grans blocs temàtics, el primer dels quals mostra la situació del medicament a Catalunya durant el primer terç del segle XIX, una època marcada per l'existència de fórmules magistrals i remeis secrets, fabricats a les apotecaries. Seguidament, es presenta l'etapa d'industrialització dels fàrmacs, durant el segon terç del segle XIX, quan es va imposar el model comercial per sobre del casolà.

L'espai també presenta el procés de regularització de la indústria farmacèutica a principis del segle XX, moment en el qual es van establir les bases legals, fet que va desencadenar l'aparició dels primers laboratoris en contraposició amb la prohibició dels mètodes casolans. L'exposició també recull els efectes negatius que va comportar la dictadura franquista i la posterior obertura en l'àmbit internacional, la qual ha conduït fins al model actual (2000-2022) on s'ha produït el naixement del natural consumer healthcare.