La seguretat i la neteja centren el ple de l'estat de la ciutat de Terrassa a un any de les eleccions

Les dades del baròmetre municipal, l'eina clau per un debat polític amb clar to preelectoral

Ple de l'estat de la ciutat de Terrassa.
Ple de l'estat de la ciutat de Terrassa. | Anna Mira
22 d'abril del 2022
Actualitzat el 25 d'abril a les 11:13h
Després d'una versió confinada, ara fa un any, aquest divendres 22 d'abril s'ha celebrat el segon ple extraordinari de l'estat de la ciutat. De manera presencial i amb públic, els cinc partits amb representació en el Consistori -27 regidors- han debatut les seves idees i propostes de ciutat durant aquest mandat a Terrassa. Amb un clar to preelectoral, els partits han marcat les línies només a un any abans dels comicis municipals del pròxim maig del 2023. 

El principal protagonista del ple de l'estat de la ciutat ha estat el baròmetre municipal. Unes dades ciutadanes recollides l'estiu del 2021 que fan una fotografia de les preocupacions i les sensacions i problemàtiques de la ciutadania. Ha estat el protagonista perquè tots els partits polítics i també algunes entitats ciutadanes han basat el seu discurs amb aquests resultats. No obstant això, la lectura de les xifres han variat en funció del prisma des del qual es fan. Si pel govern és destacable que la ciutadania puntuï amb un 7 sobre 10 la satisfacció de viure a la ciutat, per l'oposició les xifres negatives sobre seguretat i neteja han centrat les seves crítiques. 

Després de més de cinc hores d'un debat sobre la situació de la ciutat, els partits de l'oposició han criticat que el govern "no té rumb, no té propostes concretes i no té lideratges". El PSC, Cs i Junts no han donat suport a la proposta de resolució que el govern ha presentat amb una voluntat de consens. Per contra, els dos partits que governen amb majoria absoluta -TxT i ERC- han defensat el programa de govern, la dificultat d'un mandat amb la pandèmia, la inflació i la guerra d'Ucraïna i les bases que han posat per un canvi real a la ciutat. 

Ballart ha insistit que s'han destinat en total 24 milions d'euros a la pandèmia i totes les seves repercussions. També ha destacat la reducció de 4 milions d'euros pel canvi en el càlcul de les plusvàlues i un sobrecost de 6 milions d'euros de les arques municipals per l'increment de l'energia. "És més fàcil fer promeses populistes dient que els recursos són infinits", ha asseverat.

Davant de la proposta de resolució del PSC -que s'ha tombat- ha afirmat que avui dia el 65,8% dels projectes del programa de govern estan en marxa. La proposta de Cs per millorar el baròmetre municipal ha rebut els vots del govern i per tant ha tirat endavant, com també ho ha fet la proposta de Junts en la majoria dels seus acords, amb l'excepció del 2a, 2c, 3a i 3f, referents al pla d'arranjament de voreres, pla contra les pintades, ampliació de l'horari d'autobusos i la moratòria per l'aparcament ciclomotors a les voreres. 

A banda dels cinc partits polítics, la Síndica de Greuges, Isabel Marquès, ha presentat la memòria de les actuacions durant l'any 2021 i han tingut la paraula diversos representants d'entitats locals. Per la FAVT, ha parlat Víctor Manuel Pérez Fernández, que ha posat l'accent en la falta de neteja i de seguretat en els barris en un discurs crític amb la gestió del govern municipal; el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, que ha demanat reconsiderar el teixit industrial de la ciutat per tornar a ser líder de la comarca i del país amb més inversions.

El membre de l'associació Restauración Ministerios Ebenezer Terrassa, Francisco Santiago Santiago, ha exposat l'antigitanisme que pateix el seu col·lectiu arreu; Joan Tamayo per l'Observatori dels Drets Socials, ha manifestat la necessitat d'internalitzar el Servei d'Atenció Domiciliària de Terrassa (SAD) i garantir una administració més transparent; i, finalment, Josep Almirall pel Consell de la República ha estat molt crític amb la construcció del polígon industrial Belltots II. 

Recollida porta a porta i un túnel al portal de Sant Roc
Entre les notícies que s'han sabut aquest mateix divendres destaca la posada en marxa de la recollida porta a porta a tres barris de la ciutat. En concret serà a Can Gonteres, Vista Alegre i Can Palet de Vista Alegre. Una mesura que afectarà una població de 1.947 habitants, 817 habitatges i 17 activitats econòmiques.

També s'ha anunciat que un túnel connectarà els aparcaments del Portal de Sant Roc i de la plaça Vella. A més està previst reobrir dues de les quatre plantes de l'aparcament que està tancat des de l'any 2019 per problemes estructurals. En mobilitat es convocarà una manifestació ciutadana per demanar l'entrada de Terrassa a la zona tarifària 2 i l'eliminació del peatge de Les Fonts. 


El debat de la ciutat en 11 frases
Llegeix sota aquestes línies les frases més destacades dels portaveus del govern i l'oposició.
  • "No vam prometre res que no poguéssim fer però segurament no podrem fer tot el que volíem l’any 2019, no es pot obviar la pandèmia", Jordi Ballart (alcalde, TxT). 
  • "Volen governar per les pròximes eleccions o per les properes generacions?", Meritxell Lluís (Junts)
  • "Lluís Puig està amenaçat permanentment per la presó per posar les urnes l'1-O. Lamentablement aquest Ajuntament ha decidit des de fa massa temps posar-se de perfil", Meritxell Lluís (Junts). 
  • "Ballart ens dibuixa una Terrassa d'Instagram: molt atractiva, però ha volgut evitar l'altra Terrassa, com fa la vella política", Javier González (Cs).
  • "No trobo diferències del Jordi Ballart de TxT del Jordi Ballart del PSC", Javier González (Cs).
  • "No ens conformem, estem planificant la ciutat del futur que volem ser", Ona Martínez (ERC)
  • "El catastrofisme no va enlloc com diu Ballart però el triomfalisme tampoc. Cal "realisme i autocrítica", Alfredo Vega (PSC). 
  • "Han demostrat en massa ocasions falta de lideratge per governar la ciutat, la ciutat està enquistada per manca d'impuls polític", Alfredo Vega (PSC). 
  • "La crítica de l'oposició és legítima, però és partidista, no aporta perquè és la crítica al tot. No suma i no aporta només que crispació", Lluïsa Melgares (TxT)
  • "Hem de vigilar molt perquè depèn dels discursos que fem poden obrir la porta a l’extrema dreta en aquest ajuntament el pròxim mandat", Jordi Ballart (alcalde, TxT). 
  • "El PSC en diu que no tenim projecte, però ens demanen que fem el nostre programa de govern, podem entendre que els agrada. No han assimilat que a Terrassa s'ha produït un canvi", Ona Martínez (ERC). 
Queda clar doncs, que malgrat la voluntat de treballar plegats, uns i altres, govern i oposició tenen clares les seves línies i les seves prioritats per acabar un mandat atípic i començar a preparar l'embat final per d'aquí a un any quan la geometria del ple pot tornar a canviar de manera radical amb l'entrada de noves i velles forces polítiques al Consistori.