1 de 10
cultura

Terrassa acollirà el primer festival itinerant de creació contemporània en català d'Òmnium

'Límbic' se celebrarà a la ciutat vallesana el 27 i 28 de maig

Presentació del Festival Límbic d'Òmnium Cultural. | ACN
per A.M, Terrassa, Catalunya | 30 de març de 2022 a les 10:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Terrassa ha estat escollida la ciutat per acollir Límbic, el primer festival d'arts al carrer de creació contemporània en català impulsat per Òmnium Cultural. Serà el cap de setmana del 27 i 28 de maig i l'esdeveniment donarà protagonisme al teixit cultural local i serà itinerant.

Totes les activitats seran gratuïtes i tenen per objectiu apropar la cultura als joves i revertir la caiguda de l'ús social del català i "un imaginari col·lectiu (cultural) que cada vegada s'expressa menys en català", en opinió del president de l'entitat, Xavier Antich. El festival està íntegrament finançat per Òmnium, que hi destina 300.000 euros. 


​Una cinquantena de creacions artístiques contemporànies de tots els formats, i en català ompliran es espais emblemàtics de la ciutat com la plaça Vella, el Vapor Ventalló, la Torre del Palau o el Parc de Vallparadís. En total, una quinzena d'escenaris amb activitats i espectacles simultanis a mans de la productora cultural La Sullivan. 

Part de la programació es fa en aquesta relació, d'una banda, dels festivals del comitè assessor, també amb altres festivals del territori com el Sismògraf o el Berdache Gender Art Festival, i també amb una sèrie d'actors locals per fer xarxa i ajudar el teixit cultural de la ciutat on se celebri el festival (El Corralito, Comunitat de Creació Artística Terrassa, Tub d'Assaig, Casa de la Música, o els Minyons de Terrassa, entre altres). La resta de la programació són apostes de la productora per propostes consolidades i també d'emergents.


Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat el seu entusiasme envers la iniciativa. Ha dit que en ple debat sobre la situació de la llengua ciutat com la seva han de fer una "reivindicació" de la immersió lingüística i de "com ha funcionat". Ballart ha advocat per deixar "les picabaralles" i anar als "fets, com el festival, d'aposta per la llengua i la cultura catalanes".

Cada any el festival es farà a una població diferent tot i que Xavier Antich ha corroborat que volen "deixar pòsit" allà on se celebren i ajudar a fer créixer i donar visibilitat als artistes i els circuits culturals locals. Límbic pren el seu nom del sistema límbic, la part del sistema nerviós encarregada de gestionar les respostes emocionals en funció dels estímuls. "El festival vol fer aflorar i emergir un ampli ventall d'emocions", ho ha relacionat Xavier Antich.

 

Participació