1 de 10
guerra a ucraïna

Una família d'acollida de l'ONG Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna: «Ens toca donar-li seguretat i estima»

L’Odette i l’Adrián han acollit al Yaroslav, de 8 anys i provinent de Níkopol

L’Odette i l’Adrián, membres de la junta de TANU. | ACN
per LaTorre, Terrassa, Catalunya | 22 de març de 2022 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa poc més d'una setmana van arribar a Terrassa 92 menors de Níkopol a Ucraïna de la mà de l'ONG Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU). Uns menors que s'han distribuït en famílies d'acollida per poder ser integrats a la societat catalana. Un d'ells és el Yaroslav, de 8 anys que ara viu a Castelldefells amb l’Odette i l’Adrián, membres de la junta de TANU. 

El Yaroslav va arribar a Catalunya amb les seves dues germanes i altres menors -la majoria orfes- d'aquesta zona del que ara és un país en guerra. Segons explica l’Odette, la seva adaptació ha estat molt bona des del primer moment. "Percep que no és una situació normal, però no sap exactament què passa al seu país perquè encara és molt petit. És un nen molt alegre que està feliç d’anar a l’escola i jugar amb d’altres nens”, afegeix.


El petit parla regularment per videoconferència amb els seus pares, que s’han quedat a Ucraïna -el pare no pot sortir del país i la mare ho està intentant-, i amb les seves germanes, que també estan acollides amb famílies catalanes. Del poc que entén de les converses familiars, l’Odette destaca que més que parlar de la guerra ho fan del dia a dia dels nens a Catalunya. Aquí, per exemple, recorda amb un somriure que el Yaroslav els explica que està molt content perquè ha estrenat sabatilles i roba nova.

La parella destaca que estan “preparats” per anar-se adaptant als diferents escenaris que es vagin obrint. En aquest sentit, més enllà de saber que l’acollida és temporal, tenen poca més informació. “Entenem que quan acabi la guerra hauran de tornar els que tinguin on tornar. De moment però, el que és important és que en el dia a dia estiguin contents i recuperin una mica la normalitat d’anar a l’escola, de ser estimats i viure amb seguretat”, apunta l’Odette.


També explica que des de l’arribada dels infants a Catalunya tot han estat facilitats per les famílies acollidores. La Generalitat, a través de la DGIA, els ha ajudat molt amb tots els tràmits per escolaritzar-los i fer-los documentació provisional perquè la majoria han arribat sense passaport.


Com a membres de TANU, també s'han mostrat sosrpresos per l'enorme onada de solidaritat que hi ha hagut a Catalunya. "Esperem que aquest conflicte ajudi a sensibilitzar i que un cop s'acabi la guerra la gent continui estant disposada a acollir a nens i nenes que ho seguiran necessitant", apunta.  

Participació