Terrassa fa un pas més per convertir l'antiga fàbrica AEG en una zona residencial

El pressupost és de 12 milions d'euros i en destaca una plaça central que estructurarà el sector

21 de març del 2022
Actualitzat a la 13:19h
Fàbrica AEG de Terrassa.
Fàbrica AEG de Terrassa. | Arxiu
La junta de govern de Terrassa ha aprovat inicialment la Modificació del Projecte d’Urbanització del Pla de Millora Urbana Fàbrica AEG. Un pas més per arrencar el tràmit administratiu necessari per a la transformació d'aquesta antiga fàbrica en una zona residencial de 60.279 m2. 

La iniciativa està impulsada pel grup privat Acciona Inmobiliaria i preveu executar un projecte residencial en aquest terreny delimitat per l’avinguda de Jaume I, la carretera de Castellar i els carrers de les Cosidores (l’antic carrer d’en Josep Tapiolas) i del Periodista Grané. Queda pendent, però, l’aprovació del projecte de reparcel·lació.

En la proposta la superfície d’urbanització és de 27.055,48 m2 i destaca el predomini del verd, que és superior al de la mitjana de la ciutat. Els carrers de l’interior de l’àmbit són per a vianants, en part amb llambordes ceràmiques semblants a les que hi ha al centre de Terrassa, i amb un paviment drenant que, juntament amb les zones verdes, farà que el 25% de la superfície sigui permeable.

A més, part de les aigües de pluja es recollirà per aigua de reg. Amb aquest disseny s’aconseguirà pacificar el trànsit rodat, ja que només podran accedir a l’interior els vehicles de serveis, d’abastament i d’emergències. La circulació es concentrarà en els carrers del voltant, que tindran carrils d’asfalt i voreres de panot. 

D’altra banda, també es contempla crear una plaça central que estructurarà tot el sector i que se situarà de manera paral·lela a la carretera de Castellar i al carrer del Periodista Grané. Tindrà gairebé 30 metres d’amplada, amb zones d’ombra, jocs infantils i una àrea d’estada amb mobiliari urbà. Aquest nou eix facilitarà la connexió de l’avinguda de Jaume I amb el barri d’Egara. El pressupost total previst és de 12 milions d'euros. 

Precisament, aquest és un dels projectes estratègics que s’ha desenvolupat aquest mandat per tal de reconvertir els buits urbans que hi ha dins la trama urbana. Per fer-ho, l’Ajuntament ha propiciat l’actualització del PMU de l’any 2006, amb l'objectiu de dinamitzar la zona del nord-est de la ciutat, amb l’enderroc de les edificacions que no estaven protegides; la construcció de l’escola Nova Electra i la preservació i rehabilitació dels immobles de valor patrimonial que hi ha dins l’àmbit, i també la urbanització parcial dels carrers del Moviment Obrer i dels Motors.