Millorar la percepció de seguretat a Terrassa; el repte de Mossos i Policia Municipal

La ciutat es troba per sota de la mitjana catalana pel que fa a delictes

Junta local de Seguretat de Terrassa amb el conseller Joan Ignasi Elena.
Junta local de Seguretat de Terrassa amb el conseller Joan Ignasi Elena. | Rafel Casanova BCF
18 de març del 2022
Actualitzat a les 18:34h
"Terrassa és una ciutat segura". Aquesta ha estat la màxima que comparteixen l'alcalde, Jordi Ballart, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reunits aquest divendres a la Junta de Seguretat amb tots els cossos policials i d'emergències de la ciutat a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Tot i la sensació d'inseguretat de la ciutadania, constatada també en l'últim baròmetre municipal, els delictes a Terrassa baixen lleugerament respecte de l'any 2019 (últim any de referència). "Els índexs delictius són baixos si els comparem amb altres ciutats del nostre tamany", ha dit Ballart.

"Som conscients que tenim davant nostre un gran repte com és el de millorar la percepció de seguretat", ha afegit l'alcalde. En aquest sentit, Elena ha apuntat que si la mitjana catalana és de 60 fets per cada 1.000 habitants, a Terrassa és de 50.

Això no impedeix que la voluntat de les dues administracions sigui la de treballar per prevenir-los tenint en compte que Terrassa és una ciutat "complexa i amb molta interacció social", ha esmentat l'alcalde. Ballart i Elena han destacat, però que fruit de la bona coordinació i els dispositius conjunts, cal destacar l'increment d'un 11% pel que fa a les detencions, sobretot pel que fa als robatoris i furts en les zones comercials de la ciutat, els últims mesos.

Terrassa compta amb 31 nous mossos
L'increment de dispositius, tant a la Policia Municpal com al cos de Mossos d'Esquadra es considera clau per tasca policial basada en la proximitat. En aquest sentit, Elena ha explicat que l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa ha incorporat 31 nous agents de seguretat ciutadana, és a dir "que estan al carrer". Un increment que suposa un augment del 25,2%.

A més a més, el conseller ha recordat que el Departament té previst passar de 18.000 a 22.000 agents en els pròxims anys, "un increment que també es veurà reflectit a Terrassa". En la mateixa línia s'ha expressat Ballart qui ha recordat un dels principals compromisos de mandat d'incrementar els agents de policia locals. "Vam començar amb 209 agents, ara estem sobre els 250 i acabarem el mandat a prop dels 300".

Menys furts l'any 2021
D'acord amb les dades presentades, els fets delictius a la ciutat es mantenen en xifres pràcticament iguals a les de 2019, tot i que augmenten les detencions en un 11,1%. Pel que fa als furts, s'han reduït en un 9,4%; els robatoris en força un 4,8%; i els delictes contra el patrimoni, un 2,1%.

En relació amb les dades de la Policia Municipal de Terrassa, reflecteixen el retorn a una situació semblant d'abans de la pandèmia. D'una banda, les actuacions de trànsit arriben al 23% del total d'intervencions policials, on els accidents de trànsit han augmentat especialment pel retorn de la mobilitat anterior a la Covid-19.

També han augmentat el nombre d'accidents amb ferits (41%), sent aquests la majoria, un 39%, amb ferits lleus. També hi ha hagut un increment de les denúncies, amb un 35,21%, amb una incidència especial a les zones de càrrega i descàrrega -fruit d'una major activitat econòmica- i de les denúncies en matèria de documentació del vehicle, amb més de 3.300 denúncies interposades.

Finalment, les denúncies per violència de gènere han minvat un 16,28%, amb un total de 72 denúncies instruïdes. Respecte a la violència domèstica, s'han realitzat 31 denúncies, el que ha suposat un augment del 19,23%.

El nou parc de Bombers serà una realitat l'any 2024
Una altra de les inversions que el Departament d'Interior farà a la ciutat és la renovació del parc de Bombers. En aquest sentit, Elena ha explicat que s'invertiran 4 milions d'euros per fer que el parc "tingui la dimensió que es mereix la ciutat i amb la incorporació de més efectius". Està previst que les obres d'ampliació arrenquin durant l'estiu del 2023 de manera que serà una realitat a finals de l'any 2024.

La Junta Local de Seguretat de Terrassa és l'òrgan format per representants dels diferents cossos policials i de seguretat a la ciutat. A més de l'alcalde i el conseller d'Interior, hi ha assistit la tinenta d'alcalde, Lluïsa Melgares, i el regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Xavier F. Rivero; l'intendent major de la policia Municipal de Terrassa, Antoni Flores; l'intendent cap de Mossos d'Esquadra ABP Terrassa, Marc Antoni Caparròs; l'inspector cap de la Comissaria de la Policia Nacional, Francisco Javier Guerra; el sergent segon comandant de la Guàrdia Civil de Badia, Daniel Herrero; l'inspector cap de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord de Bombers, Eduard Martínez; i una representació dels Agents Rurals.