Així són els plans estratègics de Terrassa enfocats a tres franges d'edat

L'objectiu és dissenyar polítiques públiques adaptades a les necessitats d'un total de 123.000 persones en diferents etapes vitals

Ona Martínez, Teresa Ciurana i Mónica Polo duran l'acte de presentació dels plans de l'Àrea de Cicles de Vida
Ona Martínez, Teresa Ciurana i Mónica Polo duran l'acte de presentació dels plans de l'Àrea de Cicles de Vida | Aj Terrassa
Lluís Tomàs
15 de març del 2022
Actualitzat a la 13:50h
L'Àrea de Cicles de la Vida de l'Ajuntament de Terrassa ha presentat avui, 15 de març, un grapat de plans estratègics adreçats als diferents segments d'edat. L'objectiu és dissenyar polítiques públiques adaptades a les necessitats de cada etapa vital.

Així doncs, s'han donat a conèixer el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA'T) i el projecte educatiu Terrassa Aprèn; el Pla Local de Joventut (PLJ) juntament amb el Pacte per a l'Emancipació Juvenil; i el Pla Local per a un Envelliment Integral de Terrassa (PLEI'T).

Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA'T)
El PLIA'T és el pla enfocat als infants i adolescents d'entre 0 i 16 anys (gairebé 40.000) que s'aplicarà durant deu anys. És per això que s'ha volgut integrar dins del desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, posant el focus en la interseccionalitat i la mirada inclusiva com a eixos primordials.

L'estratègia s'ha elaborat a través d'unt total de 3.500 enquestes realitzades a famílies, alumnat dels centres educatius del municipi, membres del CMIAT i personal tècnic municipal. A més a més, s'han fet quatre tallers participatius amb diferents agents relacionats amb la infància i l'adolescència. Està previst que el pla s'elevi al pròxim ple municipal del 25 de març, ja que està pràcticament enllestit.

D'altra banda, el projecte Terrassa Aprèn pretén ser un punt d'inflexió en l'educació primària i secundària. En aquest sentit, la intenció és fer un gir radical respecte al Projecte Educatiu de Ciutat de Terrassa (TPEC) de 2003, per donar més pes en la presa de decisions a les persones que formen la comunitat educativa, sobretot els alumnes.

Pla Local de Joventut (PLJ)
El PLJ posa el focus en els joves d'entre 16 i 35 anys (més de 33.000) amb l'objectiu de pal·liar la situació de precarietat generalitzada, especialment en l'aspecte de l'emancipació i l'autonomia. El pla es troba en estat prematur, ja que és a la fase de diagnosi per intentar actualitzar el projecte que el precedeix, de l'any 2017.

Tanmateix, donat el pes atorgat a l'emancipació, l'Àrea de Cicles de la Vida ha elaborat el Pacte per a l'Emancipació Juvenil com a eix estretament relacionat amb el pla. L'objectiu és assentar les bases per afavorir el desenvolupament d'un projecte de vida autònom de la població juvenil de la ciutat, col·laborant amb agents municipals i supramunicipals.

Pla Local per a un Envelliment Integral de Terrassa (PLEI'T)
Per últim, el PLEI'T se centra en les persones de 60 anys o més (més de 50.000) i serà el primer a fer-se efectiu, ja que ja es va fer una primera diagnosi el 2018 amb el suport de la Diputació de Barcelona. El Pla aprovat al ple municipal del passat 25 de febrer, marca les línies de les polítiques municipals enfocades en l'envelliment fins al 2030.

El document està estructurat en quatre línies d'actuació que són l'envelliment actiu fomentant la contribució social i cultural de la gent gran; l'atenció a les vulnerabilitats; la creació d'entorns propicis i favorables a la ciutat; i la sensibilització de la resta de la ciutadania.