La Generalitat accelera els protocols per acollir menors refugiats d'Ucraïna

Els pròxims dies arribaran 92 infants d'entre 6 i 16 anys de Níkopol, amb els quals treballa l'ONG Terrassa Acull als nens d'Ucraïna

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en roda de premsa a Terrassa.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en roda de premsa a Terrassa. | ACN / Albert Segura
08 de març del 2022
Actualitzat a les 21:06h
La Generalitat ha accelerat els protocols per acollir menors no tutelats davant de la imminent arribada de 92 infants refugiats d'Ucraïna a través de l'ONG Terrassa Acull als nens d'Ucraïna (TANU). Ho ha explicat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en una roda de premsa posterior a la trobada que la consellera, juntament amb l'alcalde, Jordi Ballart, i les famílies de TANU.

L'objectiu és agilitzar els tràmits perquè els menors tinguin la documentació i tots els drets bàsics coberts quan arribin. En aquest sentit, la consellera ha fet una crida a la responsabilitat per acollir menors, ja que quan arriben sense tutors legals "han d'estar protegits per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)". "Si no es fan les coses ben fetes, podríem estar parlant de tràfic de menors", ha insistit Cervera.

Dels 92 menors d'entre 6 i 12 anys que arribaran a través de TANU, una vintena ja han estat en famílies d'acollida a Terrassa en temporada de Nadal o els estius, des de la fundació de l'ONG l'any 1999. La resta aniran a famílies que s'han ofert voluntàries, totes en comarques pròximes com el Vallès Occidental (Sabadell) o el Barcelonès.

Tres dones de les famílies acollidores han explicat que quan va esclatar la guerra, el passat 24 de febrer, van creure que el més segur pels menors era mantenir-se a la zona rural on viuen. No obstant això, divendres passat, amb l'atac a la central nuclear de Zaporizhzhia -a 80 km de Níkopol- van fer saltar totes les alarmes i va ser quan TANU va posar-se a treballar per poder treure els nens del país.

Bona part viuen en famílies desestructurades, després que el 2013 l'orfenat que gestionava l'ONG va tancar. No obstant això, tres cops per setmana es troben en un espai comú per fer deures, ballar, o menjar. Per respecte als menors no s'han donat més detalls de la sortida d'Ucraïna ni de l'arribada i des de TANU han demanat protecció, respecte i calma.

El pròxim dimarts la consellera comunicarà el protocol al Govern, a través del qual els equips d'emergència fan unes primeres valoracions de les famílies i dels menors i es traslladarà la informació al consultat, tot i que la tutela sempre serà de la Generalitat. "El més important és la seguretat, la salut, el benestar i els drets dels infants", ha afegit la consellera qui ha garantit aixopluc psicològic, sanitari i d'ensenyament.

Per la seva banda, Ballart, ha explicat que Terrassa és de les poques ciutats que ha arribat a l'1% destinat a la cooperació internacional a través de més de 80 entitats que treballen arreu del món. A més, ja s'han destinat 75.000 euros públics a Ucraïna a través de diverses ONG que treballen en el territori. Tot i que de moment no està prevista una arribada de refugiats a la ciutat, l'alcalde ha recordat que Terrassa forma part de la xarxa de ciutats refugi i que s'activaran els protocols quan faci falta.