«Putin vol matar la nostra llibertat»; el testimoni d'una ucraïnesa que viu la guerra a la distància

N.G. resideix a Terrassa des del passat mes d'octubre i explica a LaTorre la seva visió sobre la situació del seu país i de la seva família

Un dels cartells contra Putin durant la concentració a Terrassa de suport a Ucraïna.
Un dels cartells contra Putin durant la concentració a Terrassa de suport a Ucraïna. | Anna Mira
03 de març del 2022
Actualitzat el 04 de març a les 9:23h
"A Ucraïna no sabem quin dia del mes és, però sabem perfectament quin dia de guerra és". La N.G., que vol mantenir la seva informació personal en l'anonimat per seguretat, comença així el seu relat sobre la guerra que fa una setmana que causa morts i desplaçats al seu país. Amb un fil de veu i fent petits glops d'un cafè calent a primera hora del matí, explica que va arribar a Terrassa el passat mes d'octubre per casar-se amb el seu marit. "Malgrat estar aquí tinc tot el cor amb el meu país".

La principal preocupació d'ella i el seu marit és la seva mare. Viu sola a Zaporizhzhia, una localitat de 741.717 habitants (2018), situada a la riba del riu Dnièper, al centre del país. "Nosaltres volem que ella vingui, podem conduir fins a la frontera amb Romania i portar-la però ens ha dit que no vol deixar el seu país, la seva casa, els gossos i els seus gats", expressa en un mar de llàgrimes de desesperació i impotència.

En el moment d'aquesta publicació encara no han arribat els militars russos en aquesta zona tot i que ja han destruït l'aeroport. [La matinada de divendres s'ha atacat la central nuclear de Zaporizhzhia]."No estem preparats per la guerra", diu seguint el fil de notes que s'ha fet per no deixar res per explicar. El dia a dia dels seus amics i familiars es limita a baixar als soterranis de casa cada vegada que sonen les sirenes antiaèries i entre un avís i un altre construeixen defenses i trinxeres als carrers per evitar l'entrada dels tancs. També preparen ampolles amb fuel, "però nosaltres no li diem còctels Molotov perquè a Ucraïna Molotov està prohibit, és un comunista".

"Tinc una amiga a Kíiv que té paràlisi cerebral d'ençà que va néixer i la seva mare té 80 anys. Elles no poden anar cada vegada que senten la sirena als búnquers". A més a més, lamenta que Putin estigui fent servir bombes de dispersió, anomenades clúster, que quan exploten ho fan com una traca deixen anar moltes petites bombes i "no et pots escapar", tot i estar prohibides internacionalment.

"Vol matar la nostra llibertat"
​"L'enemic vol destruir les ciutats, tal com va fer amb Txetxènia l'any 1994". N.G. recorda que fa pocs dies hi va haver una explosió a Khàrkiv a tocar d'edificis civils amb morts i gent mutilada. "Definitivament, Putin vol matar la nostra llibertat", assumeix amb els ulls vidriosos. I segueix, "destrueix les infraestructures que necessitem per viure i ha ocupat Txernòbil on hi ha la central nuclear. Tothom recorda l'any 1986". A la destrucció del país, l'ara veïna de la capital vallesana afegeix que també vol destruir el seu símbol religiós per excel·lència, la Catedral de Santa Sofia a Kíiv, considerada Patrimoni Mundial per la UNESCO. "Aquesta catedral existia abans que Moscou", diu ressentida.

Amb tot, però té sentiments d'esperança i suport total amb el seu poble, els compatriotes, tal com ella els anomena. "Són molts forts i estan lluitant sense pensar a rendir-se", intenta acabar la frase amb el dolor de viure-ho des de la distància i segurament pensant amb aquells homes coneguts que s'han sumat al front per defensar el país. Agafa aire i llegeix un missatge que ha escrit ella i ha fet córrer per grups de Whatsapp:

"Necessitem una victòria sobre Putin més enllà de la pau. Aquest càncer s'ha de cremar i penjar-lo a la Haia. Paguem amb la nostra la vida la llibertat del nostre país i del món sencer dels petrodòlars lligats a la corrupció de les autoritats de tots els països. No defallirem!".

Objectiu: amagar la guerra
Operació especial per enderrocar el feixisme a Ucraïna. Així és com el Kremlin no explica la guerra a la ciutadania russa. Els mitjans i la propaganda del règim estan tan manipulats que els ha prohibit algunes paraules per descriure la situació al país veí. "I la gent corrent de Rússia s'ho creu, és la meva conclusió després de llegir xats i comentaris a les xarxes socials i YouTube", aquests dies. Relata que fins i tot s'ha deixat de parlar amb els seus amics de Moscou per aquest fet. "És impossible parlar amb ells i explicar-los que el que veuen a la tele no és veritat".

"Tinc una coneguda que vivia en una zona molt freda de Rússia però es van mudar a Ucraïna perquè el seu marit és de la meva ciutat. Ella m'ha dit que la seva mare no la creu sobre el que està passant a més a més està en risc pel fet de tenir passaport Rus i ara està mirant de canviar-se el passaport per Ucraïnès".

Segons ella, Rússia sempre ha intentat vendre la imatge del progrés però més enllà de Moscou i Sant Petersburg, la majoria de persones són pobres i "quan a una persona li treus tot, és més fàcil enviar-lo a la guerra on li donen menjar i diners". Per ella, bona part de la població encara manté la doctrina comunista en el seu dia a dia, a diferència d'Ucraïna, diu, que amb les noves generacions s'està notant molt el canvi i la voluntat de "caminar cap a Europa". Però no és estrany que a Rússia encara hi ha molt poca gent que pensa de manera crítica "entre altres coses perquè o et detenen o et maten", com està passant aquests dies amb les manifestacions que hi ha a Moscou o Sant Petersburg. Fins i tot gent que viu fora del país. "És perillós si critiquen el règim a través de les xarxes socials perquè els poden localitzar".

De fet, un dels mecanismes de Rússia per ocultar la guerra és la d'enterrar els soldats morts en fosses comuns sense identificar-los "per amagar-los i invisibilitzar-los". Una situació que el govern d'Ucraïna està intentant canviar a través d'un canal de Telegram (Find your people) escrit en rus i dirigit a la població russa través del qual es mostren imatges de soldats caiguts i d'altres de vius que parlen directament als seus pares explicant-los que estan a la guerra. Un dels missatges que es poden llegir en aquest canal és:

"Fem una crida a les mares, dones i familiars dels soldats enviats a la guerra a Ucraïna! Si es posen en contacte amb tu, demana'ls que es rendeixin. Qualsevol que faci això podrà tornar a casa després del cessament de les hostilitats. Se'ls retornaran totes les seves pertinences personals. Però el més important és que salvaran les seves vides i el seu honor en negant-se a matar civils a Ucraïna. I aviat us tornaran il·lesos!" 
 

Canal de Telegram d'Ucraïna Find your people Foto: Arxiu



Putin: "Rússia no té fronteres"
Pel que fa a les sancions i als suports internacionals que aquests dies està rebent Ucraïna, és bastant crítica al respecte. Segons ella, ​durant molt temps els països de l'oest (Europa i Estats Units) no han prestat atenció i han estat massa tolerants amb Putin i la seva crueltat. "Fins ara ningú s'esperava que això passés i només es parlava de negociar, s'havia menyspreat la situació per por a criticar Putin, per por a la repressió econòmica o per por a perdre suports i, per tant, les eleccions. Però aquesta setmana ha canviat i els estats han rebut el suport de la població; és per això que ara estan reaccionant".

No obstant això, recorda que abans d'Ucraïna hi ha hagut guerres a Txetxènia, Geòrgia, Síria, i altres accions com l'annexió de Crimea i "gairebé no van fer res més que parlar. I ara el meu país ho està pagant amb sang". De nou, sense poder-se contenir les llàgrimes afegeix: "Un dia vaig veure un vídeo de Putin preguntant a un nen on està el límit de les fronteres russes i ell va dir: 'Rússia no té cap frontera'. I això fa molta por".


Per aquesta dona la lectura de què pot passar està clara: "Ucraïna és el símbol de la democràcia. Si la destrueixes, destrueixes la democràcia". I això vol dir que si Putin aconsegueix fer-se amb Ucraïna estarà legitimat i empoderat per atacar altres països que no formin part de l'OTAN com Moldàvia, Geòrgia o Finlàndia, lamenta. És per aquest motiu que insisteix en la idea d'aturar Putin ara, a Ucraïna i evitar mals majors. "Putin està resolent la qüestió ucraïnesa com Hitler va resoldre la jueva i està preparat per una guerra nuclear". Contundent, també creu que els països de l'oest no poden prestar atenció a l'aliada Bielorússia i al seu president Aleksandr Lukaixenko.

Però també fa autocrítica i considera que el seu govern ha menyspreat la capacitat del Kremlin. "L'error del govern de Zelenski va ser irritar massa a Putin, abans que ell fes el pas d'atacar militarment". Considera que "és un miracle" que l'exèrcit estigui fent la resistència que està fent davant de les tropes russes. Explica que els soldats ucraïnesos són joves i quan es van allistar no sabien on anaven i la majoria no tenen experiència per lluitar.

"Putin ha començat una guerra que feia temps que preparava i ara que ho ha fet anirà fins al final, sense dubtar-ho, ja no farà marxa enrere", sentencia la veïna ucraïnesa ara a Terrassa. Tot i que segurament Putin esperava que seria més ràpid i més fàcil per ell, "no està espantat amb les sancions sinó amb la situació dins de Rússia i que la gent i la popularitat se li giri en contra". La conclusió per N.G. està clara: "Putin vol tornar a l'URSS".

Arxivat a