GUIA | Com puc cooperar des de Terrassa amb Ucraïna?

L'Ajuntament ha posat en marxa diverses vies d'ajuda a la població ucraïnesa per la guerra amb Rússia

Concentració de suport a Ucraïna a Terrassa
Concentració de suport a Ucraïna a Terrassa | Anna Mira
16 de març del 2022
Actualitzat el 17 de març a les 17:50h
La guerra a Ucraïna cada dia és més sagnant. Ja són centenars de milers de persones que han hagut de deixar-ho tot enrere i marxar del país per fugir d'una guerra sobrevinguda. Des de l'Ajuntament de Terrassa s'han posat en marxa diverses vies de cooperació amb la població d'aquest país de l'Europa de l'est per tal de fer-los arribar ajuda humanitària.

Què està fent l'Ajuntament? 
  • En concret, el Consistori està proporcionant ajuda sobre el terreny a través de la col·laboració amb Farmamundi, ACNUR i Creu Roja amb un fons d'emergència de 12.000 euros que reben cada una d’aquestes entitats. Aquests diners formen part de la convocatòria d'Ajuda Humanitària d'Emergència que aquest 2022 està dotada de 75.000 euros, que s'anirà prioritzant en funció de les demandes que arribin.
  • Per altra banda ofereix i reforça tota la col·laboració municipal per facilitar l'acollida de les persones refugiades que poden arribar fugint del conflicte a Ucraïna a través dels programes d'acollida de persones demandants de protecció internacional, dins el pro- grama estatal d'acollida de persones refugiades. I amb els dispositius d'acollida d'emergència que té la ciutat amb les entitats Apip-Acam i Creu Roja.
  • D'altra banda, s'ha posat en marxa un formulari on tothom qui vulgui col·laborar, es pot donar d'alta per rebre informació sobre la situació humanitària, així com de les opcions per cooperar i conèixer les convocatòries de les entitats i institucions i oferir la seva col·laboració. Aquest formulari es pot trobar en aquesta pàgina web municipal. 
Vull acollir a una persona a casa. Com puc fer-ho?
  • Des de l'Ajuntament s'està en contacte amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme per anar seguint les novetats en relació a l'arribada de persones procedents d'Ucraïna per compte propi a Catalunya. S'està treballant per posar en marxa l’acollida i la cobertura de les necessitats bàsiques d'urgència (allotjament, alimentació, etc.).
  • Cal tenir en compte que l'acollida de persones refugiades (demandants de protecció
    internacional) està molt regulada i segueix uns protocols establerts. Normalment és molt difícil (o impossible) l'acollida d'emergència a llars particulars. Portar persones fora de la legalitat vigent pot implicar dificultats futures per aconseguir regularitzar la seva situació.
  • Pel que fa a la sol·licitud de protecció internacional i a la regularització de persones estrangeres a territori espanyol, aquestes són competències exclusives de l’estat espanyol.  La Generalitat ha posat a disposició de la ciutadania el correu electrònic del Comitè d’Acollida de les persones Refugiades: comiteacollida.igualtat@gencat.cat, on es poden fer arribar les consultes que es puguin derivar d'aquesta situació.

Hi ha algun lloc a on es reculli material? Hi ha alguna entitat de Terrassa que treballi per Ucraïna?
  • L'any 1999 es va crear Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU). La seva tasca consisteix essencialment en organitzar acollides temporals d’infants al Nadal i a l’estiu. Amb la crisi volen muntar una acollida de llarga durada per als infants de Níkopol amb els que habitualment treballen, entre 70 i 80. Aquests dies arriben a la ciutat 92 infants que estaran en famílies ds'acollida.
Tal com ja va expressar en una delcaració institucional de tots els partits amb representació a l'Ajuntament, Terrassa ofereix i reforça tota la col·laboració municipal per facilitar l'acollida de les persones refugiades, tot i que encara no n'ha arribat cap a la ciutat.  Cal recordar que l'Ajuntament s'ha adherit també a la declaració institucional de la Federació de Municipis de Catalunya